Uživo: Ukrajinci napali stožer crnomorske mornarice i probili se do zadnje ruske linije obrane u Zaporožju

Pratimo 576. dan ruske invazije na Ukrajinu

FOTO: Twitter

Ovo su ključni događaji:


  • Ukrajina se probila do posljednje crte ruske obrane u Zaporožju
  • Ruski napad na Donjeck, 13 ozlijeđenih
  • Novi napadi na Herson i Donjeck
  • Ukrajina i SAD pokreću zajedničku proizvodnju oružja
  • Zelenski stigao u Kanadu
  • CNN: Rusija, SAD i Kina pojačale nuklearne aktivnosti
  • Bjelorusija i Rusija započele zajedničke vojne vježbe

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Ukrajina preuzela odgovornost za napad na stožer crnomorske flote

  • Ukrajinska vojska priznala je da stoji iza napada na sjedište crnomorske flote u Sevastopolju ranije danas. Nisu iznijeli nikakve pojedinosti o napadu, osim što su dodali da je napad bio “uspješan”. Najmanje jedan projektil pogodio je zgradu na Krimu, a pet su navodno oborili ruski sustavi protuzračne obrane.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk objavio je na Telegramu zahvalu ukrajinskim pilotima nakon napada u Sevastopolju. “Obećali smo da će biti još… Dakle, dok se okupatori oporavljaju u Melitopolju, u Sevastopolju se i dalje oglašavaju zračne uzbune, još jednom zahvaljujem pilotima Zračnih snaga!”, piše Oleščuk.


Rusija povećava izdvajanja za obranu za sljedeću godinu

  • Rusija planira veliko povećanje izdvajanja za obranu iduće godine, podižući budžet na 6 posto BDP-a, u odnosu na 3,9 posto u 2023. i 2,7 posto u 2021., izvijestio je danas Bloomberg News. Vlada je danas trebala raspravljati o prijedlozima proračuna, no za sada nema nikakve potvrde.

Ukrajinci napali selo u Belgorodu

  • Vjačeslav Gladkov, guverner oblasti Belgorod u Rusiji, izvijestio je na Telegramu da je selo Terebreno napadnuto prekograničnom vatrom iz Ukrajine. Dodao je da nema žrtava.

Guverner: ‘Krim se suočava s kibernetičkim napadom neviđenih razmjera’

  • Poluotok Krim pogođen je kibernetičkim napadom na pružatelje internetskih usluga, rekao je dužnosnik proruske krimske administracije. “Kibernetički napad bez presedana na krimske pružatelje internetskih usluga. Otklanjamo prekide interneta na poluotoku. Sve službe rade na uklanjanju prijetnje”, rekao je Oleg Krjučkov, savjetnik guvernera Krima Sergeja Aksjonova.

Szijjarto se sastaje s Lavrovom na marginama Skupštine UN-a

  • Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto sastat će se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama Opće skupštine UN-a, rekao je za mađarski javni TV kanal M1. Mađarska je glasno kritizirala sankcije EU-a protiv Rusije, ali je do sada podržavala sve dogovorene mjere.

Ministarstvo: ‘Ruski vojnik je nestao, a ne ubijen’

  • Rusko ministarstvo obrane sada je promijenilo je svoje ranije priopćenje u kojem stoji da je jedan pripadnik nestao u akciji, a ne poginuo, kao što je ranije rečeno, kao rezultat napada na Sevastopolj.

U napadu na Sevastopolj poginuo jedan vojnik

  • Jedan vojnik ubijen je u ukrajinskom raketnom napadu na sjedište ruske crnomorske mornarice u Sevastopolju, priopćilo je u petak rusko ministarstvo obrane. Ministarstvo je u izjavi navelo da je protuzračna obrana oborila pet projektila usmjerenih na Sevastopolj.

Ukrajina se probila do posljednje crte ruske obrane u Zaporožju

  • Ukrajinska oklopna vozila djeluju iza završne linije ruske obrane u zapadnom Zaporožju, kažu analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW). Američki thinktank ISW rekao je da još ne može potvrditi jesu li se ukrajinske snage u potpunosti probile. Međutim, geolocirana snimka od jučer pokazala je da su ukrajinska oklopna vozila napredovala južno od ruskih protutenkovskih jaraka i prepreka Zmajevi zubi.

Također nije jasno zadržavaju li ukrajinske snage te položaje. “Sposobnost Ukrajine da dovede oklopna vozila do i kroz najjaču rusku obranu s namjerom da ih zaustavi i upravlja tim vozilima u blizini pripremljenih ruskih obrambenih položaja važni su znakovi napretka u ukrajinskoj protuofenzivi”, kaže ISW.

Analitičari također kažu da ruske snage koje se brane u zapadnom Zaporožju nisu mogle spriječiti Ukrajince u “postupnom, ali postojanom napredovanju” od sredine kolovoza. To je unatoč toga što je Rusija rasporedila “relativno elitne jedinice” za jačanje obrambenih operacija.


Ruski dužnosnik: ‘Ukrajina je projektilom pogodila stožer crnomorske mornarice’

  • Najmanje jedna ukrajinska raketa pogodila je u petak sjedište ruske crnomorske mornarice u krimskoj luci Sevastopolj, izazvavši požar, napisao je tamošnji guverner Mihail Razvožajev na Telegramu. Razvožajev je rekao da je moguć još jedan napad, pa pozvao mještane da izbjegavaju centar grada gdje se nalazi zgrada. Vatrogasci su bili na licu mjesta, rekao je.

Peskov: ‘Poljska je agresivna zemlja’

  • Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov održao je svoj dnevni razgovor s novinarima. Kaže da je Rusija spremna na sve prijetnje iz Poljske, koju je opisao kao agresivnu zemlju. Kazao je da je Rusija svjesna napetosti između Varšave i Kijeva, te da će one eskalirati. Ustvrdio je da je “neizbježno povećanje napetosti između Kijeva i drugih europskih prijestolnica, a Poljsku je opisao kao neugodnog susjeda za Bjelorusiju.

Peskov je rekao da će Vladimir Putin i njegov turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan uskoro razgovarati, ali nije određen točan datum. Stav Rusije o inicijativi za žito u Crnom moru nije se promijenio, dodao je, rekavši da će se Rusija tome vratiti kada zapadne zemlje ispune svoja obećanja.

Peskov je sugerirao da će Rusija tužiti strane vlade ako uvedu bilo kakav porez na nepredviđenu dobit ruskim tvrtkama ili zamrznutu rusku imovinu. Putinov glasnogovornik također je rekao da se Rusija nada da će zdrav razum prevladati i da će se ruski sportaši moći vratiti u olimpijski pokret.


Bjelorusija i Rusija započele zajedničke vojne vježbe

  • Rusija i Bjelorusija danas su započele petodnevne zajedničke vojne vježbe na teritoriju Minska, priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane. Za sada nema više detalja.

Ukrajina i SAD pokreću zajedničku proizvodnju oružja

  • Ukrajinski predsjednik Zelenski najavio je pokretanje zajedničke proizvodnju oružja sa SAD-om. Potez će omogućiti Kijevu da počne proizvoditi sustave protuzračne obrane kao dio dugoročnog sporazuma, a također će stvoriti radna mjesta i novu industrijsku bazu u Ukrajini.

Objava je stigla jutros na predsjedničkoj web stranici nakon što je Zelenski završio posjet SAD-u. “Bio je to vrlo važan posjet Washingtonu, vrlo važni rezultati. I dugoročni sporazum – radit ćemo zajedno kako bi Ukrajina proizvodila potrebno oružje zajedno sa Sjedinjenim Državama. Koprodukcija u obrambenom sektoru sa Sjedinjenim Državama je povijesna stvar”, rekao je Zelenski.

Ukrajina je pojačala svoje napore za povećanje domaće proizvodnje oružja što je više moguće. Ministarstvo za strateške industrije, koje nadzire proizvodnju oružja u Ukrajini, potpisalo je sporazume o suradnji. “Pripremamo se stvoriti novi obrambeni ekosustav sa Sjedinjenim Državama za proizvodnju oružja kako bismo zajedno ojačali slobodu i zaštitili život”, rekao je Zelenski, ne otkrivajući više detalja.


Duda spreman razgovarati sa Zelenskim oko žita

  • Poljski predsjednik Andrzej Duda je izjavio da je spreman razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim kao “prijatelj” kako bi riješili “teške situacije” između zemalja nakon što je Varšava signalizirala da će prestati slati oružje Kijevu zbog spora oko uvoza žitarica. Odluka Poljske, jedne od najvjernijih pristaša Ukrajine, bila je veliki preokret koji prijeti da naruši strateški odnos Europe s Kijevom dok vodi protuofenzivu protiv Rusije.

Osvrćući se na izjavu Zelenskog u utorak na Općoj skupštini UN-a da “neki od naših prijatelja u Europi glume solidarnost u političkom kazalištu”, Duda je za poljski kanal TVN24 rekao da, iako ukrajinski predsjednik nije posebno spomenuo Poljsku, “sugestija je postojala i svi su to razumjeli.”

Na pitanje jesu li ga uzrujali komentari Zelenskog, Duda je rekao da je uznemiren “možda prejaka riječ”. “Bio sam ogorčen, bolje bih to tako rekao. Kažem: ‘Idemo mirni, molim te. Ne diži temperaturu, jer ovo je spor koji se tiče malog dijela naših odnosa. Nemojmo dopustiti da to utječe na sve, jer za to nema opravdanja i od toga će koristi imati drugi'”, rekao je Duda.

Pritisak raste već mjesecima zbog zabrane uvoza ukrajinskog žita, koju je početkom ove godine uvelo nekoliko zemalja Europske unije kako bi zaštitili lokalne poljoprivrednike koji su zabrinuti da će propasti zbog niske cijene ukrajinskog žita.


Ukrajina: ‘Rusija uoči zime započela energetski teror’

  • Rusija je ponovno pokrenula sustavnu kampanju zračnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, ali su njezini sustavi protuzračne obrane bolje pripremljeni za napad nego prošle godine, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

“Razumijemo da je faza energetskog terora u ovoj sezoni grijanja već započela. Puno smo bolje pripremljeni i jači nego što smo bili prošle godine”, rekao je Šmihal.


Zelenski obećao oslobođenje Bahmuta

  • Ukrajinski predsjednik Zelenski je sinoć novinarima u Washingtonu rekao da obećava osloboditi Bahmut, kao i još dva ključna ukrajinska grada. Istočni grad Bahmut bio je žarište intenzivnih borbi mjesecima prije nego što je na kraju pao u ruke proruskih snaga. “Deokupirat ćemo Bahmut. Mislim da ćemo deokupirati i još druga dva grada. Neću vam reći koje gradove, oprostite. Imamo plan. Vrlo, vrlo opsežan plan”, rekao je Zelenski.

CNN: Rusija, SAD i Kina pojačale nuklearne aktivnosti

  • Sve tri velike nuklearne sile izgradile su nove objekte i iskopale nove tunele na svojim poligonima za nuklearna ispitivanja, navodi CNN. Satelitske snimke poslane medijskoj kući, čini se, pokazuju širenje nuklearnih lokacija posljednjih godina. Nema dokaza koji upućuju na to da se itko priprema za neminovne nuklearne pokuse.

Lokacije se nalaze u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, ruskom arhipelagu Arktičkog oceana i američkoj pustinji Nevada. Slike pokazuju nove tunele, ceste i skladišne objekte, kao i povećani promet vozila na lokacijama i izvan njih.

“Stvarno ima puno naznaka koje vidimo koje sugeriraju da bi Rusija, Kina i Sjedinjene Države mogle nastaviti s nuklearnim testiranjem”, rekao je za CNN Jeffrey Lewis, pomoćni profesor u Centru za proučavanje neširenja oružja James Martin na Institutu za međunarodne studije Middlebury.


Rusi kažu da su odbili ukrajinski napad

  • Ruska protuzračna obrana uništila je dvije ukrajinske bespilotne letjelice tijekom noći, objavilo je u petak rusko ministarstvo obrane na Telegramu. Jedna je bespilotna letjelica uništena u južnoj regiji Krasnodar, dok je druga presretnuta iznad Crnog mora u blizini jugoistočne obale okupiranog Krima, navodi se u priopćenju. Nisu navedene žrtve.

Novi napadi na Herson, jedna osoba poginula

  • Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner Hersona, objavio je na Telegramu da je jedna osoba poginula u jutrošnjem napadu. “U Hersonu je od jutra nemirno. Okupatorske snage zapalile su stambene četvrti grada. Od napada neprijateljskih granata izbili su požari na stambenoj zgradi i garaži. Do ovog sata poznate su dvije žrtve. Nažalost, 25-godišnjak je od zadobivenih ozljeda preminuo, još jedna osoba je ozlijeđena”, piše Prokudin.

Britanci: ‘Eksplozije u krimskoj bazi bit će strateška briga ruskih čelnika’

  • Rusija i Ukrajina pokrenule su napade duboko iza neprijateljskih linija u posljednja četiri dana, sugerira britanska vojna obavještajna služba, piše Sky News. Zabilježene su eksplozije u ruskim logističkim centrima, zračnim bazama i zapovjednim mjestima na Krimu, u Krasnodarskoj oblasti i u blizini Moskve. Također je “vrlo vjerojatno” da je ruska crnomorska flota “teško gađana”, reklo je britansko ministarstvo obrane u svojem jutrošnjem operativnom izvješću o ratu u Ukrajini.

“Međutim, eksplozije u zračnoj bazi Čkalovski, u blizini Moskve, vjerojatno će biti od najvećeg strateškog značaja za ruske čelnike. Ovo je osjetljiva lokacija jer ugošćuje specijalizirane vojne zrakoplove, kao i VIP prijevoz za ruske čelnike”, procjenjuje ministarstvo.

Britanci također ukazuju na prijavu štete na zrakoplovu za posebne misije COOT. “Točna varijanta zrakoplova koja je oštećena nije poznata, ali ovakvi zrakoplovi vrše misije koje uključuju elektroničko prikupljanje obavještajnih podataka”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ukrajina je također ovaj tjedan više puta pretrpjela ruske dalekometne udare. “Ovaj neobičan intenzitet vjerojatno je djelomično odgovor na incidente u Rusiji i na Krimu. Budući da je kopnena bitka relativno statična, svaka strana traži prednost udarajući kroz stratešku dubinu svog protivnika”, dodalo je Ministarstvo obrane.


Zelenski stigao u Kanadu, obratit će se parlamentu

  • Ukrajinski predsjednik Zelenski govorit će u petak pred kanadskim parlamentom u sklopu svoje kampanje za jačanje potpore zapadnih saveznika u ukrajinskom ratu. Zelenski je kasno u četvrtak doletio u glavni grad Kanade nakon sastanaka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i zastupnicima u Washingtonu. Govorio je na godišnjem sastanku Ujedinjenih naroda u srijedu. Premijer Justin Trudeau, koji je također planirao govoriti u parlamentu u petak, priredio je Zelenskom toplu dobrodošlicu na pisti u zračnoj luci Ottawa.

Ovo je prvi posjet Zelenskog Kanadi otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. godine. Prethodno se obratio kanadskom parlamentu virtualno nakon početka rata. Nakon svojih govora, Zelenski i Trudeau trebali bi otići u Toronto na sastanak s lokalnom ukrajinskom zajednicom. U Kanadi živi oko 1,4 milijuna ljudi ukrajinskog podrijetla, što je blizu 4 posto stanovništva.


Sjeverna Koreja produbljuje odnose s Rusijom

  • Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je poduzimanje neodređenih koraka za razvoj bližih veza s Moskvom nakon njegova posjeta Rusiji, javljaju državni mediji. Stručnjaci smatraju da su Sjeverna Koreja i Rusija možda razgovarale o zabranjenim transferima oružja i drugim mjerama suradnje tijekom Kimovog šestodnevnog posjeta Putinu prošlog tjedna. Analitičari su tada nagađali da bi Sjeverna Koreja mogla slati streljivo kako bi napunila iscrpljena ruska skladišta oružja.

Kimovi inozemni kritičari upozorili su protiv bilo kakve suradnje u vezi s vojnim oružjem, što bi moglo dovesti do posljedica. No, dvije zemlje nastoje dalje surađivati dok su i uključene u odvojene sukobe sa Zapadom. Tijekom sastanka u srijedu, Kim je pozvao da se radi na daljnjem razvoju bilateralnih veza na “novoj visokoj razini u praktičnoj fazi” kako bi se konsolidirao “uspjeh” njegovog putovanja u Rusiju.


Ruski napad na Kurahove zapadno od Donjecka, ozlijeđeno 13 osoba

  • U ruskom napadu na Kurakhove zapadno od Donjecka u blizini ukrajinske istočne fronte, ozlijeđeno je 13 osoba, uključujući jednu izvučenu ispod ruševina, priopćili su službeni izvori tog područja rano u petak. Bila su dva udara na taj grad, što je izazvalo požar, kazao je načelnik Roman Padun u razgovoru za javni servis Suspilne. Nije naveo detalje o tome koje je oružje korišteno.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju nekoliko zgrada u plamenu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Kurahove je u blizini Maryinke, grada u blizini crte bojišnice koji još uvijek drži Ukrajina, ali je pod ruskim napadom mjesecima.


Drugi brod sa žitom napustio ukrajinsku crnomorsku luku

  • Drugi teretni brod Aroyat napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Čornomorsk nakon utovara žita, rekao je izvor iz industrije u petak. Brodovi za rasuti teret Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su isploviti nakon utovara gotovo 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju. Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000 metričkih tona pšenice. Utovari su test sposobnosti Ukrajine da ponovno otvori pomorske rute nakon što je dogovor uz posredovanje UN-a da se Ukrajini omogući izvoz žitarica propao pošto se Rusija povukla.

Ukrajina je prošli mjesec najavila “humanitarni koridor” u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zaglavljene u svojim lukama otkako je Rusija napala zemlju u veljači 2022. i kako bi zaobišla propali dogovor. Moskva je pokrenula česte napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica. Tri morske luke Odese, uključujući Čornomorsk, isporučile su desetke milijuna tona žitarica za vrijeme ruske invazije prema dogovoru uz posredovanje UN-a.

Pet od nekoliko brodova koji su bili zaglavljeni u Odesi dosad je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunjske i Bugarske. U dogovoru o žitaricama u Crnom moru posredovali su UN i Turska u srpnju 2022. radi borbe protiv globalne prehrambene krize pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.


Biden Zelenskom: SAD će održati snažnu potporu Ukrajini

  • Američki predsjednik Joe Biden kazao je u četvrtak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD-a održati snažnu potporu Ukrajini u obrani od Rusije unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika. Sastanak Bidena i Zelenskog održao se u istočnoj sobi Bijele kuće, nakon kojeg je Biden rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeći tjedan. Također je rekao da će Washington uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protuzračne obrane Hawk koju je napravio Raytheon i prateću opremu.

Zelenski je zahvalio Bidenu na novom paketu vojne pomoći od 325 milijuna dolara u naoružanju i protuzračnoj obrani, rekavši da je to upravo ono što ukrajinskim vojnicima sada treba. Rekao je da su se on i Biden složili oko konkretnih koraka za proširenje izvoza žitarica iz Ukrajine suočeni s ruskom blokadom i napetostima sa susjednom Poljskom. Bidenov zahtjev za 24 milijuna dolara dodatnih sredstava za Ukrajinu za pomoć u plaćanju ukrajinske obrane i humanitarne pomoći do kraja godine je zaustavljen u borbi za proračun s republikanskim tvrdolinijašima u Zastupničkom domu.

Upitan kako prevladati protivljenje, Biden je rekao da je jedini način odobrenje Kongresa SAD-a. “Računam na dobru prosudbu Kongresa Sjedinjenih Država. Nema alternative”, rekao je. Republikanski senator Rand Paul, kritičar inozemne pomoći Ukrajini, rekao je za Fox Business News da je Ukrajina “korumpirani režim” i da se ratu ne nazire kraj. “Baš kao što smo sada predani pomoći Ukrajini da se obrani, također smo predani pomoći im u oporavku i ponovnoj izgradnji u budućnosti, uključujući potporu reformama koje će se boriti protiv korupcije”, rekao je Biden.