Uživo. Rusi uništili 8 dronova i 3 glisera kod Krima. Ukrajinski obavještajac: 'Ruska taktika se poboljšala jer kopiraju nas'

Pratimo 564. dan ruske invazije na Ukrajine

FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Eksplozije u Kijevu, Kličko kaže da su oboreni dronovi
  • Rusija tvrdi da je uništila ukrajinske vojne glisere
  • U Rusiji se održavaju lokalni izbori

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Lavrov kritizirao Guterresov prijedlog za obnovu sporazuma o izvozu žita

  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je “nerealan” prijedlog glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa za obnovu sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka. Deklaracija koju su prihvatile zemlje članice G20 u subotu poziva na “neometanu isporuku žita, hrane, umjetnog gnojiva” iz Rusije i Ukrajine kako bi se ispunili zahtjevi zemalja u razvoju.

Ruska invazija početa u veljači 2022. poremetila je isporuke, ali su one ipak bile obnovljene zahvaljujući sporazumu potpisanom pod okriljem Ujedinjenih naroda i Turske, koja ga sada nastoji obnoviti otkako se u srpnju Rusija povukla nezadovoljna jer nisu uklonjene zapreke za izvoz ruskih gnojiva i drugih proizvoda.

Glavnog tajnika UN-a eksploatira zainteresirana strana, ustvrdio je Lavrov. Ukrajina se protivi ublažavanju sankcija Rusiji u zamjenu za aktiviranje crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica. “Nitko, uključivo (glavni tajnik UN-a) Guterres nije obećao Ruskoj poljoprivrednoj banci da će ponovno biti uključena u sustav SWIFT”, rekao je Lavrov.

“Ideja koju (Guterres) iznosi u pismu jest da mi nastavimo s ukrajinskim dijelom sporazuma o žitu, a zauzvrat, u mjesec dana nešto će se učiniti da se ponovno uključi Rusija u SWiFT, a za dva do tri mjeseca pokušat će se nešto učiniti i s osiguravajućom tvrtkom Lloyd”, rekao je Lavrov.

Rusija je spremna ponovno aktivirati crnomorski sporazum ako se ispune njezini zahtjevi, rekao je Lavrov. Između ostalog, Moskva traži da njezina poljoprivredna banka bude uključena u SWIFT te da se ukinu zapadne sankcije nametnute Rusiji.

U Guterresovu pismu su još tri prijedloga za olakšavanje ruskog izvoza, među kojima je odmrzavanje sredstava koje tvrtke za proizvodnju umjetnog gnojiva imaju u Europi te dopuštenje ruskim brodovima da uplove u europske luke. Pismo neizravno otkriva da UN radi s Europsko unijom na ispunjenju tih zahtjeva, piše agencija dpa


‘Rusija se oslanja na dobrovoljce u presretanju dronova’

  • Zbog nedostatka osoblja Rusija se oslanja na dobrovoljce kada je posrijedi presretanje ukrajinskih bespilotnih letjelica, najnovija je procjena britanskog ministarstva obrane. Analitičari ministarstva smatraju da Moskva koristi dobrovoljne patrole kako bi spriječila nove napade na zračnu luku Pskov blizu estonske granice.

“Korištenje dobrovoljaca vrlo je vjerojatno znak nedostatka obučenog sigurnosnog osoblja u Rusiji”, stoji u priopćenju. Zračnu luku Pskov u kolovozu su napali deseci bespilotnih letjelica. Ondje su stacionirane i ruske vojne postrojbe, a prema službenim izvješćima oštećena su četiri vojna transportna zrakoplova Il-76.

Britanski analitičari tvrde da se bespilotne letjelice gotovo sigurno kontroliraju s ruskog teritorija s obzirom na njihov mali domet, a uz pomoć ophodnja se nastoji postići da se napadi spriječe u budućnosti.

No sustavi protuzračne obrane i dalje su potrebni za obaranje dronova s obzirom na to da se pokazalo kako je teško uništiti bespilotne letjelice ako se koristi manje oružje, objavilo je ministarstvo. Britansko ministarstvo obrane svakodnevno objavljuje informacije o tijeku rata otkako je Moskva, u veljači 2022. izvela invaziju na Ukrajinu. Moskva ih odbacuje i naziva dezinformacijama.


‘Washington je impresioniran ukrajinskom protuofenzivom’

  • Victoria Nuland, zamjenica američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, na forumu Jaltske europske strategije u Kijevu kazala je da je Washington “impresioniran ukrajinskom protuofenzivom” i napretkom ukrajinskih trupa na bojištu.

“Ako Ukrajina ne pobijedi i Putin uspije u svojim naumima, ta vrsta zla će postati normalna u cijelom svijetu. Ukrajina stoji na pravoj strani demokracije i treba našu podršku”, kazala je.


Rusi tvrde da se sabotira glasovanje na izborima u okupiranim područjima Ukrajine

  • Ruske vlasti tvrde da su se dogodili pokušaji sabotiranja glasovanja na lokalnim izborima koji se održavaju u okupiranim područjima Ukrajine.

Ruski lokalni izbori održavaju se u 79 ruskih regija, uključujući i pokrajine Donjeck, Herson, Luhansk, Krim i Zaporožje, te se na njima biraju novi guverneri, dužnosnici u regionalnim zakonodavnim tijelima, gradska i općinska vijeća

Kijev i Zapad su osudili provođenje izbora na okupiranim područjima, poručivši kako se radi o kršenju međunarodnog prava.


‘Putin neće biti uhićen ako dođe u Brazil na samit G20’

  • Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva kazao je da će Vladimir Putin iduće godine moći prisustvovati samitu G20 u Rio De Janeiru bez straha da će biti uhićen, prenosi The Guardian. “Ono što vam mogu reći je da, ako sam brazilski predsjednik, i ako Putin dođe u Brazil, nema razloga da bude uhićen”, kazao je Lula indijskoj medijskoj kući Firstpost.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za Putinovo uhićenje zbog navodnih ratnih zločina u ožujku 2023., nešto više od godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu. Brazil je potpisnik Rimskog statuta te je dužan surađivati u istragama i aktivnostima ICC-a, a pravni stručnjaci tvrde da to uključuje i uhićenje temeljem tjeralice.

Lula, pak, tvrdi da će Putin biti dobrodošao na summit u Rio De Janeiru, gdje će “vladati atmosfera mira”. Na konstataciju da je Brazil potpisnik povelje ICC-a, Lula je samo kratko kazao da Putin “neće biti uhićen”.


Lavrov objavio kada će se Rusija vratiti u sporazum o izvozu žita

  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da će se Rusija vratiti u crnomorski ugovor o žitu “isti dan” kada budu ispunjeni uvjeti da Moskva izvozi vlastito žito i gnojivo na svjetska tržišta. Rusija je od sporazuma odustala u srpnju te se požalila da nailaze na prepreke u izvozu vlastitog žita i gnojiva, te da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u zemlje u potrebi.

“Kada se ispune svi uvjeti za micanje prepreka za izvoz našeg žita i gnojiva, isti dan ćemo se vratiti kolektivnoj provedbi ukrajinskog dijela crnomorske inicijative”, kazao je Lavrov novinarima po završetku samita G20 u Indiji.


Rumunjska pozvala ruskog otpravnika poslova zbog dijelova dronova

  • Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog otpravnika poslova nakon što su na rumunjskom tlu otkriveni novi dijelovi bespilotne letjelice slične onima koje koristi ruska vojska, izvijestila je u nedjelju državna novinska agencija Agerpres na svojoj internetskoj stranici.

U subotu su rumunjske vlasti otkrile da se drugi set dijelova bespilotne letjelice srušio u državi članici NATO-a u tjedan dana, u jeku ruskih napada na ukrajinske riječne luke, samo nekoliko stotina metara od rumunjske granice. Napadi su povećali sigurnosne rizike za NATO čije članice imaju uzajamnu obvezu obrane.

Otpravnik poslova veleposlanstva Ruske Federacije u Bukureštu hitno je pozvan u subotu u ministarstvo vanjskih poslova, na razini državnog tajnika”, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“Državni tajnik za strateška pitanja Iulian Fota prenio je prosvjed rumunjske strane zbog povrede zračnog prostora Rumunjske nakon identifikacije na (našem) teritoriju, u blizini granice s Ukrajinom, nekih fragmenata bespilotnih letjelica sličnih onima koje koriste ruske snage u agresiji na Ukrajinu”, stoji u priopćenju ministarstva.

U subotu je predsjednik Klaus Iohannis rekao da otkriće fragmenata upućuje na neprihvatljivu povredu zračnog prostora Rumunjske. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ruski udari u blizini granice “destabilizirajući” čak i ako nema naznaka da Rusija namjerava pogoditi Rumunjsku, državu članicu NATO-a.

Od srpnja, kada je Moskva napustila sporazum koji je ukinuo rusku blokadu ukrajinskih luka na Crnom moru, u više navrata su pogođene ukrajinske luke koje leže s druge strane granice rijeke Dunava s Rumunjskom.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a rumunjska crnomorska luka Constanta sada je najveća alternativna izvozna ruta Kijeva, sa žitaricama koje stižu cestom, željeznicom ili teglenicama preko Dunava.


‘Rusi se prilagođavaju, mijenjaju taktiku’

  • Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, Kirilo Budanov, sinoć je govorio na forumu Jaltske europske strategije u Kijevu, koji je okupio ukrajinske i međunarodne političare kako bi razgovarali o napretku rata.

Budanov tvrdi da Ukrajinci na bojištu još uvijek imaju prednost na Rusima, no da se protivnik prilagođava mijenjajući taktiku. “Ne uspijevaju sa svojom strategijom, ali njihova taktika se poboljšala. Prešli su na masovnu upotrebu dronova, a prije rata nisu shvaćali važnost istih. Sada se prilagođavaju i kopiraju nas”, kazao je.

Osvrnuo se i na navode da je Elon Musk naložio svojim inženjerima da ne aktiviraju satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink u blizini obale Krima kako bi spriječio tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu. “Teško je reći što je istina, a što je izmišljeno. Nisam siguran da je Musk pritisnuo neke tipke kako bi zaustavio kretanje dronova. Što se tiče Starlinka, on nije bio operativan neko vrijeme u blizini Krima.

Koristili smo posebnu opremu i znali smo da tamo nećemo imati pokrivenost tim sustavom. Starlink i dalje igra nevjerojatnu ulogu jer ga mnogi sustavi koriste za podatkovne veze s dronovima kada je potrebna komunikacija na daljinu sa zapovjednim točkama”, kazao je.


Rusija: ‘Uništili smo ukrajinski dron iznad Brjanska’

  • Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da su ruske snage protuzračne obrane jutros uništile dron koji je, kako navode, Ukrajina lansirala iznad regije Brjansk.

Priopćenje ministarstva o aplikaciji za razmjenu poruka Telegram nije odmah izvijestilo o šteti ili žrtvama, izvijestio je Reuters.


Savjetnik Bijele kuće hvali deklaraciju sa summita G20

  • Jake Sullivan, savjetnike Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, pohvalio je deklaraciju sa summita G20 u kojoj je izbjegnuta izravna kritika Moskve za rat u Ukrajini, prenosi The Guardian. Najveća svjetska gospodarstva prihvatila su jučer u New Delhiju konsenzusnu deklaraciju u kojoj se izbjegava osuda Rusije za rat, ali se naglasak stavlja na ljudsku patnju koju je sukob prouzročio.

U deklaraciji su pozvali sve države da ne koriste silu za otimanje teritorija. Ruska novinska agencija Interfax je citirala Svetlanu Lukash, ruska vladina pregovaračica, rekla je da su “sve članice G20 pristale su djelovati kao jedna u interesu mira, sigurnosti i rješavanja sukoba diljem svijeta”.


Američki general: ‘Ukrajina ima još 30 dana za protuofenzivu’

  • General Mark Milley, američki visokopozicionirani vojni časnik, kazao je u razgovoru za BBC da je Ukrajini ostalo nešto više od 30 dana za protuofenzivu prije nego li je ometu vremenske prilike i hladniji uvjeti.

Kazao je kako se još uvijek vode teške borbe i da Ukrajinci napreduju stabilnim tempom, no da je zasad prerano reći je li protuofenziva propala. “Još uvijek postoji razumna količina vremena, vjerojatno oko 30 do 45 dana borbe u ovim vremenskim uvjetima, tako da Ukrajinci nisu gotovi. Postoje nedovršene bitke… nisu završili borbeni dio onoga što pokušavaju postići”, kazao je.

“Rekao sam na samom početku ovog rata da će ovo biti dugo, sporo, teško i s velikim brojem žrtava, i to je upravo ono što jest”, zaključio je general Milley.


Lokalni izbori u Rusiji obilježeni ukrajinskom vojnom kampanjom

  • Mala je neizvjesnost oko rezultata ruskih lokalnih izbora koji završavaju u nedjelju, bez prave oporbe, a glasanje u okupiranoj Ukrajini Kijev i Zapad proglasili su “lažnim”. Izbori se održavaju nakon što je Moskva natjerala protivnike predsjednika Vladimira Putina u egzil ili zatvor i zabranila kritike invazije na Ukrajinu.

Oni su također test za Kremlj uoči predsjedničkih izbora planiranih za početak sljedeće godine, za koje se očekuje da će produljiti Putinovu dugu vladavinu barem do 2030. godine. Ruske snage u Ukrajini organizirale su višednevno glasanje u četiri regije – Donjecku Lugansku, Zaporižji i Hersonu – koje je Moskva anektirala.

Na brzinu uređene mobilne kabine postavljene su unatoč iscrpljujućoj ukrajinskoj protuofenzivi i u jeku izvješća da su lokalni stanovnici bili prisiljeni uzeti ruske putovnice. Kijev je pozvao saveznike da osude “lažne” izbore. Ukrajinska sigurnosna služba SBU upozorila je da ima popis “suradnika” koji pomažu organizirati glasanje, obećavajući kaznu.

Ali dužnosnici koje je postavio Kremlj nastavili su s glasanjem, tražeći dugoročnu upravu u područjima koja je Kijev obećao ponovno zauzeti. Čini se da je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin spreman za reizbor nakon 13 godina na čelu najvećeg europskog grada.

Tijekom tog vremena, Sobjanin je vodio brojne megaprojekte koji su transformirali horizont Moskve. Ovaj lojalist Kremlja rođen u Sibiru – poznat kao čovjek od malo riječi – jednom se suočio sa žestokom konkurencijom. Na izborima 2013. gotovo ga je porazio borac protiv korupcije Aleksej Navaljni.

Uz prethodne lokalne izbore 2017. izbili su prosvjedi u Moskvi kada kandidati povezani s Navaljnim nisu bili registrirani za utrku. Godinama kasnije Sobjaninov protivnik čami u zatvoru, služi kaznu od 19 godina i iza rešetaka osuđuje ofenzivu Kremlja na Ukrajinu.

Sobjanin se sada ne suočava s ozbiljnom konkurencijom: on se suprotstavlja unuku komunističkog političara veterana i malo poznatog kandidata iz nove stranke nazvane “Novi ljudi”. Ali većina Moskovljana za AFP je rekla da je zaslužan za modernizaciju grada i namjeravaju glasati za njega.

“Baš jučer otvorene su dvije postaje metroa”, rekao je 21-godišnji student Rukin Alijev za AFP. Moskva cvjeta pred našim očima. Glazbenik Kiril Lobanov rekao je da se Sobjanin “jako dobro nosio” s poslom gradonačelnika, a još više “u prošloj godini”, koju je obilježila ruska ofenziva na Ukrajinu.

Sobjanin – kojeg su tvrdolinijaši na početku ofenzive Moskve kritizirali jer je nije dovoljno glasno podržao – posljednjih je dana umirivao Moskovljane zbog čestih ukrajinskih napada dronovima. U regijama na granici s Ukrajinom – koje su ljetos bile pogođene čestim napadima Kijeva – glasanje se odvija u nesigurnim uvjetima.

Predsjednica središnje izborne komisije u Rusiji Ela Pamfilova objavila je da je glasanje u okrugu Šebekino u regiji Belgorodu – koji je teško pogođen granatiranjem – “odgođeno zbog režima visoke pripravnosti”.

Jedno od rijetkih odstupanja od očekivanih pobjeda kandidata s potporom Kremlja pojavilo se u udaljenoj sibirskoj regiji Hakasiji, kažu promatrači. Komunist Valentin Konovalov natječe se za reizbor u planinskoj, rijetko naseljenoj regiji.

Taj 35-godišnjak pobijedio je na izborima za guvernera 2018. nakon vala rijetkih prosvjeda u Hakasiji, porazivši kandidata koji je imao potporu Kremlja. Pet godina kasnije suočio se s kandidatom kojeg podržava Moskva Sergejem Sokolom, koji je svoju kampanju vodio kao “heroj”. Sokola je odlikovao Kremlj i borio se u Ukrajini.

Ali Sokol se pokazao nesposobnim poraziti Konovalovljevu popularnost i neočekivano je odustao u posljednjem trenutku, navodeći zdravstvene razloge. Mnogi su nagađali da je to bio potez kako bi se izbjegao neugodan poraz. Konovalov je jedan od rijetkih regionalnih čelnika koji nema potporu Kremlja i ostat će na dužnosti.


Rusija tvrdi da je srušila dronove i uništila ukrajinske vojne glisere

  • Ruske snage oborile su osam bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina iznad Crnog mora u blizini Krima i uništile tri glisera rano u nedjelju, priopćilo je ministarstvo obrane. Vojni gliseri američke proizvodnje koji su prevozili ukrajinsko vojno osoblje uništeni su sjeveroistočno od Zmijskog otoka, objavilo je ministarstvo u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ministarstvo nije priopćilo je li u oba incidenta bilo štete ili ozlijeđenih. Reuters nije mogao provjeriti izvještaje, koji su uslijedili nakon sličnih izvještaja posljednjih tjedana. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine.

Mali Zmijski otok, simbol ukrajinskog prkosa invaziji većeg susjeda, istureni je položaj na sjeverozapadu Crnog mora, gdje su napetosti eskalirale otkako se Rusija prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio isporuku žita iz svojih južnih luka unatoč ratu.

U potezu koji su naširoko osudili saveznici Kijeva, Rusija je anektirala poluotok Krim od Ukrajine 2014., osam godina prije svoje pune invazije na Ukrajinu.


Najmanje pet eksplozija čulo se u Kijevu rano u nedjelju

  • Najmanje pet eksplozija čulo se rano u nedjelju u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, izvijestili su Reutersovi svjedoci, nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje ruskog zračnog napada.

“Dronovi i dalje idu prema Kijevu!”, napisao je Kličko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Dodao je da su ostaci dronova pali na okruge Svjatošinski, Ševčenkivski i Podil, izazvavši požar u blizini parka i udarivši na ceste. Prema prvim formacijama, jedna je osoba ozlijeđena, dodao je Kličko.