Uživo. Ukrajina: ‘Možemo gađati mete u Rusiji udaljene 1500 kilometara’, Zelenski uvjerava da protuofenziva napreduje

Pratimo 556. dan ruske invazije na Ukrajinu

FOTO: Screenshot/Twitter

Danas je 556. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:


  • Putin se u ponedjeljak sastaje s Erdoganom
  • Oboreni dronovi iznad Belgoroda
  • Izbio velik požar u Sankt Peterburgu

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Ruska glumica pod istragom zbog ‘diskretiranja vojske’

  • Protiv glumice Lee Akedžakove pokrenuta je istraga zbog članka o “diskreditaciji” ruske vojske, javljaju ruski mediji. 84-godišnja glumica ranije je izašla na pozornicu u Njemačkoj s ukrajinskom zastavom. Akedžakova je ranije ove godine izjavila da je moskovski teatar Sovremenik, u kojem je radila gotovo pola stoljeća, maknuo svoju produkciju The Gin Game D. L. Coburna s repertoara. Uloga Akedžakove u The Gin Game bila je njezina posljednja uloga u Sovremenniku.

Ruski propagandist: ‘Napad dronovima na Pskov izvela diverzantska skupina’

  • Ruski propagandist Sergej Mardan tvrdi da je napad dronom na zračnu bazu u ruskom gradu Pskovu pokrenula diverzantska skupina. Mardan je u svojoj emisiji rekao kako ne misli da su napad izvele baltičke države ili Ukrajina. “Do sada se moje mišljenje nije promijenilo. Čini mi se da je ovo djelo vrlo napredne, vrlo iskusne i dobro opremljene diverzantske skupine. Lansirati 10 dronova iz katapulta, a mogu se prevesti kamionom… zašto ne?”, rekao je Mardan u videu koji je objavio ukrajinski sigurnosni stručnjak Anton Geraščenko.

Ovotjedna snimka koju je guverner Pskova objavio na Telegramu pokazuje veliki požar uz zvukove sirena i eksploziju. Moskva je tvrdila da je odbila sve napade na Rusiju.


Ruski avion pridružuje se iranskim zračnim snagama

  • Školsko-borbeni zrakoplov ruske proizvodnje YAK-130 pridružio se iranskim zračnim snagama, izvijestila je iranska novinska agencija. U izvješću ISNA-e kaže se da napredni školski borbeni zrakoplov može zadovoljiti potrebe obuke pilota kako bi naučili upravljati lovcima četvrte generacije.

Ukrajina: ‘Sada možemo gađati mete u Rusiji udaljene 1500 kilometara’

  • Ukrajina sada može gađati ciljeve na ruskom teritoriju udaljene 1500 kilometara koristeći vlastito oružje, kazao je dužnosnik iz Kijeva u petak, a Moskva je u subotu rekla da je oborila dva ukrajinska drona nad Belgodorskom oblasti koja graniči s Ukrajinom i redovito je meta njenih napada. Daleke mete više ne predstavljaju poteškoću zato što Ukrajina već neko vrijeme razvija vlastiti program raketa i dronova, rekao je tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov na ukrajinskom radiju.

Oružje koje se koristi na ruskom teritoriju ukrajinskog je podrijetla, kazao je, osvrćući se na napade na ruske vojne ciljeve do kojih je došlo u sklopu napora Kijeva da odbije snage Kremlja u ratu započetom prije više od 18 mjeseci. Naveo je ukrajinski raketni program koji postoji od 2020. i činjenicu da su mnoge tvrtke sada uključene u proizvodnju bespilotnih letjelica. “Sve ovo će donijeti rezultate”, rekao je u petak navečer.

Ukrajinske oružane snage mogu gađati ciljeve ne samo na udaljenosti od 700 kilometara, već “čak od 1000 do 1500 kilometara”. Kijev isključivo napada vojne ciljeve, istaknuo je Danilov. Rusko ministarstvo obrane je u subotu reklo da je oborilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice nad Belgorodskom oblasti na granici s Ukrajinom, koja je redovito pod napadom ukrajinskih snaga. Ministarstvo je ranije objavilo da su njegove snage uništile ukrajinsko bespilotno plovilo korišteno u pokušaju napada na most koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom.


Nobelova zaklada povukla pozive Rusiji, Bjelorusiji i Iranu

  • Nobelova zaklada je ovoga tjedna ponovno pozvala Rusiju i Bjelorusiju na svečani banket na kojem se dodijeljuju Nobelove nagrade, nakon što prošle godine nisu dobili pozivnice zbog invazije na Ukrajinu. Nobelova zaklada objavila je da je promijenila svoju politiku pozivanja, također pozdravljajući Iran i čelnika krajnje desne švedske stranke.

Međutim, ta je odluka danas poništena i Nobelova zaklada je priopćila da ipak neće pozvati veleposlanike Rusije, Bjelorusije i Irana da prisustvuju ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu kasnije ove godine. Prošle godine Zaklada je izostavila veleposlanike Rusije i njezinog saveznika Bjelorusije zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Zaklada je u četvrtak priopćila da će pozvati njih i iranskog veleposlanika na ovogodišnje ceremonije dodjele nagrada u prosincu, komentirajući da je nastojala uključiti čak i one koji ne dijele vrijednosti Nobelove nagrade. Ta je najava potaknula čelnike nekoliko švedskih političkih stranaka da kažu da će bojkotirati ceremonije. “Prepoznajemo snažne reakcije u Švedskoj. Stoga odlučujemo ponoviti prošlogodišnju iznimku od redovne prakse – da ne pozovemo veleposlanike Rusije, Bjelorusije i Irana na dodjelu Nobelove nagrade u Stockholmu”, rekla je zaklada u današnjem priopćenju.


Zelenski kaže da ukrajinska protuofenziva napreduje unatoč ‘toga što netko kaže’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da se protuofenziva Kijeva “napreduje”, nakon što je vojska postigla neke male uspjehe u svojoj kampanji oslobađanja teritorija koji je zauzela Rusija.

“Ukrajinske snage idu naprijed. Unatoč svemu i što god tko govorio, mi napredujemo, a to je najvažnije. Mi smo u pokretu”, rekao je Zelenksy na Twitteru. Nije jasno na koga točno Zelenski misli, ali protuofenziva, koja je započela početkom ove godine, tek treba napraviti značajan pomak. Prošlog su mjeseca zapadni dužnosnici opisali “otrežnjujuće” novosti o napretku, ali ovoga su tjedna kijevske snage opisale proboj prve crte ruske obrane na jugu.


ISW: ‘Rusija raspoređuje novostvorenu rezervnu vojsku’

  • Ruska vojska rasporedila je elemente novostvorene “pričuvne vojske” kako bi omogućila jedinicama koje su trenutno na prvoj liniji u istočnoj regiji Luhansk “da se bočno prerasporede za obranu od ukrajinske protuofenzive” na jugu, navodi Institut za proučavanje rata (ISW), koji se poziva na riječi ukrajinskog dužnosnika. U svom posljednjem izvješću, ISW laže da je glavni šef ukrajinske vojne obavještajne službe, Kirilo Budanov, izjavio da je ruska vojska rasporedila 41. kombiniranu armiju (CAA) u “neodređeno područje u južnoj Ukrajini”.

Te su postrojbe vjerojatno degradirane i djelovale su bez rotacije na razini brigade i pukovnije kao mnoge ruske postrojbe na prvoj liniji”, istaknuo je ISW. ISW je prethodno procijenio da će nedostatak operativnih pričuva natjerati rusko zapovjedništvo na daljnje bočne preraspodjele i donošenje teških odluka o tome kojim sektorima fronte dati prioritet. “Dodatna ruska bočna preraspodjela i neposredna predanost namjeravanih operativnih pričuva sugeriraju da kratkoročne potrebe za pojačanjem ometaju planirane dugoročne napore za obnovu”, procjenjuje američki think-tank.


Sljedeći vikend kreću velike pomorske vježbe zapadnih snaga

  • Zapovjednik njemačke mornarice, viceadmiral Jan Christian Kaack, izjavio je kako će velike pomorske vježbe u Baltičkom moru, na kojima sudjeluje 30 brodova i više od 30 pripadnika zapadnih snaga, po prvi puta vježbati kako odgovoriti na ruski napad u regiji. U dvotjednoj vježbi, koja bi trebala započeti iduće subote, sudjelovat će vojnici iz svih zemalja NATO-a na Baltičkom moru, uz pripadnike Švedske i nebaltičkih saveznika, uključujući SAD, Kanadu i Francusku.

“Rusiji šaljemo jasnu poruku opreza: Ne na našoj straži. Vjerodostojno odvraćanje mora uključivati sposobnost napada”, rekao je viceadmiral Kaack u Berlinu. Američka mornarica na vježbe šalje Mesa Verde, brod duži od 200 metara i dizajniran za prijevoz i iskrcavanje oko 800 marinaca.

Finska i baltičke države gotovo u potpunosti ovise o pomorskim opskrbnim rutama kroz Baltičko more. “Ako koridor Suwalki, jedina veza koja povezuje baltičke države s Poljskom i glavnim teritorijem NATO-a u Europi, bude blokiran, a to se lako može učiniti jer postoje samo dvije ceste i jedna željeznička linija, tada nam ostaju samo pomorski putovi, tu ćemo se onda morati probiti”, poručuje viceadmiral.


Rusija: ‘Uništili smo ukrajinski brod koji je napadao Krimski most’

  • Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da su njihove snage uništile ukrajinski brod bez posade koji je korišten u pokušaju napada na most koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom. Ministarstvo je reklo da je brod “uočen i uništen na vrijeme u blizini obale Crnog mora”. U petak oko 23.15 sati Ukrajina je pokušala izvesti napad ‘napola natovarenim’ brodom. Tri ukrajinske morske bespilotne letjelice koje su trebale napasti most su također uništene”, objavilo je ministarstvo na Telegramu.

Iznad Belgoroda oboreni dronovi

  • Dvije ukrajinske bespilotne letjelice oborene su iznad regije Belgorod, priopćilo je danas rusko ministarstvo obrane. Guverner susjedne regije Kursk u zapadnoj Rusiji rekao je pak da je selo na granici granatirano iz Ukrajine, pri čemu je jedna žena ranjena.

Izbio velik požar u Sankt Peterburgu

  • Jutros je u Sankt Peterburgu prijavljen golemi požar. Snimka koje kruže društvenim medijima prikazuju guste oblake dima koji se dižu iznad grada. Još nije poznato što je uzrok požara. Jučer je visoki ukrajinski dužnosnik rekao da će se broj napada dronovima na rusko tlo povećati i da nedavni napadi pokazuju da se rat iz Ukrajine postupno seli u Rusiju.

Požar se prostire na površini od oko 1500 četvornih metara, a na gašenju sudjeluje preko 80 ljudi.


Britanci: ‘Rusija riskira podjelu svojih snaga kako bi zaustavila ukrajinski proboj’

  • Ako će Rusija pokušati spriječiti ukrajinski prodor prema jugu, riskiraju razdvajanje svojih trupa, procijejnuje Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. U najnovijem obavještajnom izvješću, ministarstvo navodi da su ukrajinske snage nastavile s ofenzivom na osovini Orihiv u južnoj Ukrajini, s jedinicama koje su stigle do prve ruske glavne obrambene linije.

“Ruske snage, prvenstveno sastavljene od 58. kombinirane armije i elemenata ruskih zračno-desantnih snaga, nastoje zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu dok održavaju vlastitu ofenzivu na sjevernoj osi oko Kupianska”, navodi se u ažuriranju ministarstva, objavljenom na Twitteru.

Ministarstvo je reklo da ruske snage vjerojatno žele odvratiti Ukrajinu od njezine protuofenzive, prisiljavajući je da svoje snage podijeli između Orihiva i Kupjanska. “S obzirom na to da je Rusija postigla skromne dobitke u blizini Kupjanska od početka ukrajinske protuofenzive u lipnju, vrlo je vjerojatno da ih žele iskoristiti nastavljajući snabdijevati osovinu resursima. Međutim, Rusija riskira podjelu svojih snaga dok nastoji spriječiti ukrajinski proboj”, pišu Britanci.


Kremlj: ‘Danska pokazuje neprijateljski stav’

  • Zahtjev Danske da Rusija smanji broj osoblja veleposlanstva u Kopenhagenu još je jedna manifestacija njezine “neprijateljske pozicije”, poručilo je ministarstvo vanjskih poslova Kremlja. “Nužni zaključci će se, naravno, donijeti”, rekla je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova.

Putin se u ponedjeljak sastaje s Erdoganom

  • Vladimir Putin ugostit će turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u ponedjeljak, objavio je sinoć Kremlj. Erdogan stiže nešto više od šest tjedana nakon što je Moskva raskinula dogovor postignut uz posredovanje Turske i UN-a, koji je omogućio ukrajinskom žitu da sigurno stigne na svjetska tržišta unatoč rata. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se Putin i Erdogan sastati u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

Ukrajina i Rusija su glavni svjetski dobavljači pšenice, ječma, suncokretovog ulja i drugih roba na koje se oslanjaju zemlje u razvoju. Međutim, Rusija se žalila da je njihov pristup svjetskim tržištima gnojiva i drugih poljoprivrednih proizvoda ostao ograničen.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da je turskoj vladi dao popis radnji koje bi Zapad morao poduzeti kako bi se izvoz Ukrajine iz Crnog mora nastavio. Planirani razgovori između Putina i Erdoğana mogli bi pomoći da se to otključa.


Rusi provode izbore u anektiranim dijelovima ukrajinskih regija

  • U tijeku su izbori u ukrajinskim pokrajinama koje su pod kontrolom Rusije, što je dio poteza da se učvrste moskovske vlasti na njezinim “novim teritorijima” unatoč sukobu koji je u tijeku. Reuters javlja da Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiri regije u kojima se održavaju izbori – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Uz Krim, pripojen 2014. godine, ta područja čine gotovo petinu Ukrajine.

U sve četiri regije, guverneri koje je instalirala Moskva, traže pune mandate na izborima koji završavaju 10. rujna. Guverneri se svi kandidiraju uz potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina, a posljednjih su se mjeseci pridružili Putinovoj stranci Ujedinjena Rusija i suočavaju se samo s nominalnim protivljenjem.


Oligarh povezan sa Zelenskim optužen za financijske malverzacije

  • Oligarh Igor Kolomojski, bivši politički saveznik ukrajinskog predsjednika, navodno se sada suočava s kaznenim prijavama zbog financijske manipulacije u vezi s njegovim naftnim i plinskim biznisom. Kyiv Independent objavio je fotografiju za koju kaže da prikazuje trenutak u kojem su snage sigurnosti Kolomojskom predale optužbe u njegovom domu, prije nego što su mu pretresle imovinu.

Kyiv Independent prenosi izjavu sigurnosne službe u kojoj se navodi da je Kolomojski, koji je kontrolirao najveću ukrajinsku tvrtku za preradu nafte sve dok vlada nije zaplijenila “ključni nacionalni resurs” u studenome, navodno oprao više od 13,5 milijuna dolara u razdoblju 2019.-2020. godine. Postoje tvrdnje da je tvrtka odbila platiti desetke milijuna dolara poreza prošle godine.

Medijski imperij u vlasništvu Kolomojskog, koji je već pod američkim sankcijama zbog navodne umiješanosti u “značajnu korupciju”, pomogao je popularizaciji Zelenskog kao zabavljača, a potom je podržao njegovu političku karijeru. Kolomojski je negirao bilo kakvu krivnju.


Treći teretni brod uočen je blizu bugarskih voda

  • Treći teretni brod koji je napustio Ukrajinu, unatoč ruskim prijetnjama, lociran je na maloj udaljenosti od bugarskih teritorijalnih voda. Anna-Theresa, brod za rasuti teret pod zastavom Liberije koji nosi 56.000 tona sirovog željeza, napustio je jučer ukrajinsku luku Južni, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Dodao je da je drugi brod – Ocean Courtesy, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka – jučer napustio istu luku sa 172.000 tona koncentrata željezne rudače. Očekuje se da će stići do rumunjske crnomorske luke Constanta danas poslijepodne, prema globalnoj web stranici za praćenje brodova MarineTraffic.


Rusija uvrstila Muratova na popis stranih agenata

  • Rusija je dodala novinara i dobitnika Nobelove nagrade Dmitrija Muratova na svoj popis stranih agenata, što je naziv koji vlasti obično koriste kako bi ušutkali kritičare. Potez koji je usmjeren na urednika vodeće ruske neovisne publikacije, Novaja Gazeta, dio je šireg slamanja uglednih institucija civilnog društva.

Muratov je “koristio strane platforme za širenje mišljenja s ciljem formiranja negativnog stava prema vanjskoj i unutarnjoj politici Ruske Federacije”, priopćilo je rusko ministarstvo pravosuđa kako bi obrazložilo odluku. Također je optužio Muratova za stvaranje i distribuciju sadržaja drugih stranih agenata.