Uživo: Ukrajinci tvrde da su probili rusku obrambenu liniju na jugu. Sutra ključan sastanak Putina i Erdogana

Pratimo 557. dan ruske invazije na Ukrajinu

IZMAIL, UKRAINE - AUGUST 2, 2023 - A woman stays outside the building of the Marine Terminal damaged in the Russian drone attack on the port infrastructure of Izmail situated on the Danube River Wednesday night, August 2, Izmail, Odesa Region, southern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Yulii Zozulia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Danas je 557. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:


  • Rusija napala Odesu dronovima
  • Britanci: ‘Rusija regrutira strance zbog sve većih ratnih žrtava’
  • Medvedev: Rusija primila 280.000 ljudi u vojnu službu ove godine

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Zelenski i Macron razgovarali o ‘funkcioniranju sigurnog morskog koridora’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su u nedjelju o “funkcioniranju morskog koridora” koji je uspostavio Kijev za sigurnu plovidbu brodova nakon što je Moskva izašla iz sporazuma o žitu u srpnju. Telefonski poziv uslijedio je uoči summita u Rusiji između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, koji želi oživjeti sporazum o žitu, javlja AFP.

“Također smo razgovarali o načinima kako osigurati funkcioniranje žitnog koridora i povećati sigurnost regije Odesa”, rekao je Zelenski na društvenim mrežama nakon telefonskog razgovora s Macronom. Ukrajina je ovog tjedna priopćila da su još četiri broda prošla kroz njezin privremeni pomorski koridor u Crnom moru, koji je postavila prošli mjesec kako bi osigurala sigurnu plovidbu.


Tarnavski: ‘Probijena ruska obrambena linija na jugu’

  • Lokalni ukrajinski zapovjednik je britanskom listu rekao da su ukrajinske snage probile prvu i najsnažniju od nekoliko ruskih obrambenih linija u u južnoj regiji Zaporižji. Očekuje se da će ukrajinske snage brže napredovati u kretanju prema slabijoj, drugog liniji ruske obrane, rekao je brigadni general Oleksandr Tarnavski za britanski Observer. Ukrajinsku protuofenzivu uvelike usporavaju minska polja i ukopane ruske obrambene linije, a Tarnavski tvrdi da njegove jedinice razminiravaju minska polja uglavnom po noći.

Vojni cilj južne ofenzive je prodrijeti na Azovsko more, udaljeno oko 90 kilometara, te ako bude moguće presjeći na polovicu južno područje Ukrajine pod ruskom kontrolom te prekinuti opskrbnu rutu s Krima. U međuvremenu, Rusija je rano u nedjelju započela napad bespilotnim letjelicama u trajanju od tri i pol sata na južne dijelove Odeške oblasti, pri čemu je pogođena lučka infrastruktura na rijeci Dunav, objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo je na društvenim mrežama objavilo da su najmanje dva civila ozlijeđena u napadu na ono što je nazvalo “civilnom infrastrukturom Dunava”. Dunav je postao glavna ukrajinska ruta za izvoz žita otkako se u srpnju urušio sporazum pod pokroviteljskom Ujedinjenih naroda, a koji je Kijevu omogućio da prevozi svoje žito Crnim morem. Kijev je priopćio da su ukrajinski sustavi protuzračne obrane oborili 22 od 25 dronova Šahed iranske proizvodnje kojima je Rusija napala Odesu.

Rusija je više puta granatirala crnomorske i dunavske luke u području Odese. Nešto prije najnovijeg ruskog napada, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da su još dva teretna broda prošla kroz koridor za izvoz žita.


Erdoganov pomoćnik: ‘Posjet Rusiji ključan je za sporazum o žitu’

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin fokusirat će se na sporazum o crnomorskom žitu tijekom svog sastanka u ponedjeljak, dok Turska nastoji vratiti Moskvu na dogovor, prema Erdoganovom glavnom savjetniku za vanjsku politiku. “Mi ovdje igramo vodeću ulogu. Vidimo snažnu potporu iz cijelog svijeta za realizaciju žitnog koridora”, rekao je Erdoganov glavni savjetnik za vanjsku politiku i sigurnost Akif Cagatay Kilic u intervjuu za televizijski kanal A Haber. “Trenutni status sporazuma o žitu raspravljat će se na summitu u ponedjeljak. Oprezni smo, ali se nadamo da ćemo uspjeti jer ovo je situacija koja pogađa cijeli svijet”, rekao je Kilic.

Moldavska predsjednica osudila napad na Odesu

  • Predsjednica Moldavije, Maia Sandu, osudila je napad ruske bespilotne letjelice koji je pogodio južne dijelove regije Odesa. Moldavija je, poput Ukrajine, podnijela zahtjev za pridruživanje EU-u prošle godine nedugo nakon ruske invazije, koja je poslala mnoge ukrajinske izbjeglice u zemlju i pogodila gospodarstvo.

Hakeri objavili tajne informacije Velike Britanije

  • Hakeri grupe LockBit, povezani s Rusijom, na internetu su objavili tajne sigurnosne informacije o britanskim vojnim i obavještajnim stranicama. Hakeri su objavili tisuće stranica podataka koji bi mogli pomoći kriminalcima da uđu u bazu nuklearnih podmornica HMNB Clyde, laboratorij za kemijsko oružje Porton Down i prislušnu postaju GCHQ.

Informacije o zatvorima visoke sigurnosti i vojnoj lokaciji ključnoj za kibernetičku obranu Velike Britanije također su ukradene u napadu. Hakeri su ciljali baze podataka tvrtke Zaun, koja proizvodi obrambene sustave za stranice maksimalne sigurnosti. Podaci su potom postavljeni na dark web.


Ukrajinska hitna pomoć spasila psiće iz ruševina

  • Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko objavio je na Twitteru video spašavanja šest štenaca iz ruševina kuće. “Šest štenaca spašeno je ispod ruševina kuće tijekom požara u regiji Hmjelnicki. Svaki život je važan”, piše Geraščenko.

Rusi jučer granatirali Sumi, jedan poginuli

  • Ured glavnog tužitelja izvijestio je da su ruske snage u subotu granatirale grad Seredina-Buda u Sumiju, u sjevernoj Ukrajini, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge, izvještava Kyiv Independent. Ruske snage prešle su u regiju Sumi nedugo nakon što je Moskva napala Ukrajinu prošle veljače, ali su ukrajinske snage vratile kontrolu nad regijom nekoliko tjedana kasnije.

Jermak: Rusi nastavljaju sa svojim terorističkim napadima’

  • Šef ureda ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak, komentirao je napad ruske bespilotne letjelice u regiji Odese koji je pogodio infrastrukturu luke na rijeci Dunav. “Ruski teroristi nastavljaju s napadima na lučku infrastrukturu u nadi da će izazvati prehrambenu krizu i glad u svijetu. Jermak je objavio i fotografiju vatrogasca koji vodom gasi zapaljene ruševine betonskih konstrukcija. Neki ukrajinski mediji izvijestili su o eksplozijama u luci Reni, jednoj od dvije velike luke na Dunavu kojima upravlja Ukrajina, no te tvrdnje još nisu neovisno provjerene.

AP: ‘Ukrajinci su korak bliže strateški bitnom željezničkom čvorištu Tokmak’

  • Associated Press objavio je novi sažetak i procjenu rata u Ukrajini. Na početku izvješća pišu kako ukrajinska vojska sada glavnom ruskom ofenzivom smatra bitke na sjeveroistoku, točnije u blizini grada Kupjanska, u sjevernoj regiji Harkiva i u šumama u blizini Limana. U isto vrijeme, ukrajinske glavne ofenzivne operacije usmjerene su na jug, gdje se približavaju obalama Azovskog mora u očitom pokušaju presjecanja kopnenog koridora do poluotoka Krim, koji je Rusija zauzela 2014. godine. Time bi se na prepolovila okupirana zemlja u južnoj Ukrajini, potkopavajući opskrbne linije Moskve.

Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar poručila je komentatorima da ukrajinski napredak ne mjere kilometrima ili metrima, već “samom činjenicom da smo uspješni u napredovanju u takvim uvjetima”. Iako želi zadržati ukrajinske trupe zaokupljene duž uglavnom statične sjeveroistočne fronte, Rusija je također imala vremena ojačati svoju obranu na jugu, uključujući postavljanje velikih minskih polja, rekli su ukrajinski dužnosnici. Duboke utvrde usporile su napredovanje Kijeva u tom smjeru.

U međuvremenu, Ukrajinci se moraju nositi s ograničenjima u ljudstvu, zračnim snagama i topništvu. Nadolazeća jesenska kišna sezona dodaje još veću hitnost ionako teškoj bitki. Blatno tlo ometat će kijevsko pješaštvo i tešku mehanizaciju. Ukrajinske snage su na jugu donedavno imale više uspjeha u probijanju ruskih linija. Od početka protuofenzive, Ukrajina je napredovala sedam kilometara u južnoj regiji Zaporožja, svladavši guste ruske utvrde prošlog tjedna kako bi ponovno preuzela selo Robotine, što je prva taktički značajna pobjeda Ukrajine u tom dijelu zemlje.

Ipak, to je daleko od sveobuhvatnih teritorijalnih dobitaka kojima su se nadali zapadni saveznici. No, osvajanje kontrole nad selom dovodi ukrajinske snage korak bliže gradu Tokmaku, udaljenom oko 30 km, važnom željezničkom čvorištu pod ruskom okupacijom koje bi predstavljalo veliki strateški dobitak.


Britanci: ‘Rusija regrutira strance zbog sve većih ratnih žrtava’

  • Britansko ministarstvo obrane u svojem jutrošnjem operativnom izvješću o ratu u Ukrajini navodi da je Rusija počela sve češće regrutirati strane državljane, što je nastojanje da pridobije sve više ljudstva za rat. Rusija ima sve veće žrtve u ratu, a Britanci procjenjuju da Rusi računaju na pridobivanje regruta među milijunima migrana iz središnje Azije. U jutrošnjem izvješću stoji da je Rusija od kraja lipnja pozivala građane susjednih zemalja oglasima za novačenje.

Internetski oglasi u kojima se nudi početna uplata od 495.000 rubalja (oko 4700 eura), te plaća od 190.000 rubalja (oko 1800 eura), viđeni su u Armeniji i Kazahstanu. Također je bilo pokušaja regrutiranja u kazahstanskoj sjevernoj regiji Kostanaj, kojima se želi privući etničko rusko stanovništvo.

Najranije od svibnja, Rusija se obraćala migrantima iz središnje Azije i pozivala ih da se bore u Ukrajini s obećanjima o brzom državljanstvu i plaćama do 3800 eura, navodi britansko ministarstvo. “Uzbekistanskim migrantima, graditeljima u Mariupolju, navodno su oduzete putovnice po dolasku i bili su prisiljeni da se pridruže ruskoj vojsci”, nastavljaju Britanci.

“U Rusiji ima najmanje šest milijuna migranata iz središnje Azije, koje Kremlj vjerojatno vidi kao potencijalne regrute. Rusija vjerojatno želi izbjeći daljnje nepopularne mjere mobilizacije domaćeg stanovništva uoči predsjedničkih izbora 2024. godine. Iskorištavanje stranih državljana omogućuje Kremlju da nabavi dodatno osoblje za svoje ratne napore usprkos sve većem broju žrtava”, pišu iz ministarstva.


Nastavljen promet preko Krimskog mosta

  • Promet na glavnom mostu koji povezuje rusko kopno s poluotokom Krim nastavio se nakon kratke obustave rano u nedjelju, objavila je ruska tvrtka koja upravlja mostom na Telegramu. Uprava nije otkrila razlog suspenzije, javlja Reuters.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je rano u subotu da su njihove snage uništile ukrajinski čamac bez posade i tri pomorska drona koji su korišteni u pokušaju napada na Krimski most. Most je posljednjih mjeseci bio meta pojačanih napada dronova iz zraka i mora.


Medvedev: Rusija primila 280.000 ljudi u vojnu službu ove godine

  • Otprilike 280.000 ljudi se ove godine prijavilo za profesionalnu službu u ruskoj vojsci, rekao je zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti i bivši predsjednik Dmitrij Medvedev u nedjelju. Medvedev je tijekom posjeta Dalekom istoku Rusije rekao da se sastaje s lokalnim dužnosnicima u sklopu napora za jačanje oružanih snaga. “Prema ministarstvu obrane, od 1. siječnja je otprilike 280.000 ljudi primljeno u redove oružanih snaga na ugovornoj osnovi”, uključujući rezerviste, citirala je Medvedeva državna novinska agencija TASS.

Rusija je prošle godine najavila namjeru da poveća broj svojih vojnika za više od 30 posto na 1,5 milijuna, što je izazov koji je dodatno otežan teškim, ali neobjavljenim gubicima u ratu protiv Ukrajine. Neki zastupnici u ruskom parlamentu su rekli da je Rusiji potrebna profesionalna vojska sa sedam milijuna pripadnika kako bi se zajamčila sigurnost zemlje, što bi iziskivalo ogroman udio proračuna.

Predsjednik Vladimir Putin je naredio “djelomičnu mobilizaciju” 300.000 rezervista u rujnu 2022. nakon čega su stotine tisuća drugih otišli iz Rusije kako bi slanje u rat. Putin je rekao da nema potrebe za daljnjom mobilizacijom.


Ruski dronovi napali Odešku oblast i pogodili lučku infrastrukturu na Dunavu

  • Rusija je rano u nedjelju započela napad bespilotnim letjelicama u trajanju od tri i pol sata na južne dijelove Odeške oblasti, pri čemu je pogodila lučku infrastrukturu na rijeci Dunav, objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo na komunikacijskoj platformi Telegram. Ukrajinski sustavi protuzračne obrane oborili su 22 od 25 dronova Šahed iranske proizvodnje kojima je Rusija napala Odesu u ranim nedjeljnim satim, napisalo je zrakoplovstvo na Telegramu.

Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo je na društvenim mrežama objavilo da su najmanje dva civila ozlijeđena u napadu na ono što je nazvalo “civilnom infrastrukturom Dunava”. Dunav je postao glavna ukrajinska ruta za izvoz žita otkako se u srpnju urušio sporazum pod pokroviteljskom Ujedinjenih naroda, a koji je Kijevu omogućio da prevozi svoje žito Crnim more.

Nisu pružene pojedinosti o tome koje lučko postrojenje je pogođeno. Vojska je rekla da je nakon napada izbio požar koji je ubrzo ugašen. Neki ukrajinski mediji su izvijestili o eksplozijama u luci Reni, jednoj od dvije glavne luke na Dunavu kojima upravlja Ukrajina. Rusija nije odmah komentirala incident.


Zelenski potvrdio da su još dva broda prošla crnomorskim koridorom

  • Još dva broda prošla su kroz “privremeni” crnomorski pomorski koridor koji je uspostavljen otkako se Rusija u srpnju povukla iz sporazuma o izvozu žitarica koji su podržali UN, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsjednik nije identificirao plovila koja su uključena niti je rekao kada su ona prošla. U petak su dužnosnici rekli da su dva broda prošla kroz koridor, čime se ukupni broj brodova koji su ga koristili popeo na četiri.