Ruski pilot Ukrajincima prebjegao vojnim helikopterom, dobit će pola milijuna dolara. Rumunji zabrinuti zbog ruskih napada

Pratimo 559. dan ruske invazije na Ukrajine

A Ukrainian door gunner watches a second Mil Mi-8 helicopter as he flies in eastern Ukraine on March 10, 2023. (Photo by Aris Messinis / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Rusija oborila dronove koji su krenuli prema Moskvi
  • Rusi sljedeći mjesec planiraju izbore u okupiranim dijelovima Ukrajine
  • Ukrajinci se probili do ključne obrambene linije Rusa
  • Snimke pokazale prvi uništen Challenger II tenk

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Rumunjski predsjednik: ‘Ruski napadi su 800 metara od naše granice’

  • Napadi usmjereni na Ukrajinu dogodili su se “vrlo blizu” granice s Rumunjskom, rekao je u utorak predsjednik te članice NATO-a, dan nakon pada ruskih dronova s eksplozivom u Dunav. “Zabilježeni su napadi 800 metara od naše granice. Dakle, to je vrlo, vrlo blizu”, rekao je Klaus Iohannis na konferenciji za medije održanost luksemburškim premijerom Xavierom Bettelom.

Otkako je u srpnju izašla iz sporazuma o žita koji je omogućavao Ukrajini izvoz žitarica preko crnomorskih luka, Rusija učestalo bombardira jugozapadnu regiju Ukrajine koja graniči s Rumunjskom gdje su riječne luke preko kojih se sada odvija izvoz. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova ustvrdio da su ruske bespilotne letjelice pale i eksplodirale na rumunjskom teritoriju noći na ponedjeljak tijekom ruskog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

“Prema ukrajinskoj državnoj graničnoj službi, sinoć su tijekom masovnog ruskog napada u blizini luke Izmail ruski ‘Šahedi’ pali i eksplodirali na teritoriju Rumunjske”, napisao je Oleg Nikolenko na Facebooku. Bukurešt je “kategorički” opovrgnuo te navode putem svog ministarstva obrane koje kaže da “prati stanje u realnom vremenu”. “Nema krhotina, nema drona ili drugih komada koji su pali u Rumunjsku”, ustvrdio je Iohannis. “Potpuno kontrolirano naš zračni prostor. Apsolutno smo sve provjerili i mogu umiriti stanovništvo”. “Ali da, zabrinuti smo zbog činjenice da se ti opetovani napadi događaju vrlo blizu”, rekao je.


Kijev: ‘Ruski pilot, prebjeg, dobio je pola milijuna dolara nagrade’

  • Ruski pilot koji je prebjegao na ukrajinsku stranu te njezinoj vojsci predao helikopter Mi-8 dobit će nagradu od pola milijuna dolara, rekao je ukrajinski dužnosnik u utorak. Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov je na televiziji u utorak rekao da će novac biti isplaćen u ukrajinskoj valuti grivnji. Pozvao je druge pripadnike ruske vojske da slijede primjer prebjega.

Ukrajinski mediji danima izvještavaju o prebjegu 28-godišnjeg Rusa, Maksima Kuzminova. Ukrajina ima službeni popis nagrada za vojnu opremu koju ruski vojnici predaju. Za tenk, primjerice, mogu dobiti 100.000 dolara. S druge strane, u Rusiji, bonusi se isplaćuju za zrakoplove, tenkove i drugo oružje. “Ukrajina je demokratska država pod vladavinom prava. Ispunjavamo vlastite obaveze i (obaveze) međunarodnog prava”, rekao je Jusov. “Stoga, još jednom ponavljam, oni Rusi koji ne žele postati ratni zločinci, molim vas, predajte se, prebjegnite na ukrajinsku stranu i obranite vlastitu čast i savjest, borite se protiv režima (ruskog predsjednika Vladimira) Putina”, dodao je.

Tajna služba uvjerila je mladića da prijeđe na ukrajinsku stranu u sklopu posebne, duge operacije. Prema internetskom portalu Ukrajinska pravda, helikopter je sletio u Harkivskoj oblasti na istoku Ukrajine. Dva člana posade su ubijena. Pilot je u Ukrajini sa svojom obitelji, koja je ranije pobjegla iz Rusije. Helikopter, za koji je rečeno da je prevozio rezervne dijelove za ruske borbene zrakoplove, također je u zemlji, izvijestila je Ukrajinska pravda. Ukrajina se uz vojnu pomoć zapada više od 18 mjeseci brani od ruske invazije.


Rusi pokriva letjelice automobilskim gumama?

  • Ruske snage su počele pokrivati letjelice automobilskim gumama, a stručnjaci tvrde da to rade kako i ih zaštitili od ukrajinskih dronova. Pojavile su se satelitske snimke koje pokazuj u dva Tu-95 strateška bombardera koji su prekriveni gumama. CNN nije neovisno uspio potvrditi ove tvrdnje. No stručnjaci kažu da bi gume mogle prikriti termalni potpis koji ostavljaju avioni pa bi ih dronovi teže uočili.

“Čini se blesavo, ali rade sve što mogu da osiguraju avione koji se nepomične mete”, kazao je konzultant Steffan Watkins. NATO dužnosnik je CNN-u potvrdio da je savez uočio ove snimke. Nije otkrio svoj identitet ali kazao je da Rusi tako pokušavaju zaštititi avione kao i da savez ne zna koliko je to efikasno.


Ukrajinci optužuju oligarha za financiranje rata

  • Ukrajinska služba sigurnosti je optužila ruskog oligarha rođenog u Ukrajini, Mihaila Fridmana, za financiranje ruskog rata protiv Ukrajine. On je inače predsjednik grupacije Alfa, velikog konglomerata koji operira primarno u Rusiji i bivšim država Sovjetskog saveza i koja se bavi bankarstvom, osiguranjima i prodajom mineralne vode. Vrijedi 11,4 milijarde dolara i predsjednik je Alfa Banke, najveće privatne banke u Rusiji.

SBU je Fridmana optužio za financirane invazije s dvije milijarde rublji, što je oko dvadeset milijuna dolara. Novac je navodno poslao u nekoliko tvornica naoružanja u Rusiji. Tvrde i daje preko Alfa grupe distribuirao potrepštine za rusku vojsku kao i da je organizirao prikupljanje materijala za pomoć ruskoj vojsci. Njegove osiguravajuće kuće navodno pokrivaju troškove osiguranja vojne opreme kao i zdravstvenih osiguranja za ruske vojske. “Osumnjičeni se krije u inozemstvu. Poduzimamo mjere da ga privedemo pravdi”, kazali su. Dodaju da mu prijeti do osam godina zatvora.


Podoljak odgovorio Putinu: ‘Putin je odvratan’

  • Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak odgovorio je na to da je Putin taj koji je odvratan “kada pokušava opravdati masovne zločine nad državljanima druge zemlje čudovišnom laži”. Putin je na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu u lipnju rekao, također bez dokaza, da neki židovi Zelenskog smatraju sramotom za svoj narod, a svoje obraćanje prekinuo je kako bi prikazao snimke nacističkih zločina u Ukrajini.

Bijela kuća u siječnju je oštro ukorila ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova jer je optužio Washington da mobilizira skupinu europskih zemalja u svrhu rješavanja “ruskog pitanja” na jednak način na koji je postupio Adolf Hitler tražeći “konačno rješenje” za istrebljenje europskih židova. Timothy Snyder, povjesničar sa Sveučilišta Yale, kazao je da su Nijemci i njihovi kolaboracionisti ubili najmanje 1,7 milijuna sovjetskih židova do konca 1942. godine.


Putin: Zapad postavio židova Zelenskog radi ‘zataškavanja glorifikacije nacizma’

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u televizijskom intervjuu u utorak, a za to nije pružio dokaze, da su zapadne sile postavile za ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, koji je židov, kako bi time prikrile glorifikaciju nacizma. U pokušaju da opravda svoju invaziju na Ukrajinu koju naziva “posebnom vojnom operacijom”, Moskva optužuje Kijev da provodi neonacistički “genocid” nad milijunima izvornih govornika ruskog jezika u Ukrajini, a što Kijev i zapadni saveznici odbacuju kao neutemeljen izgovor za ekspanzionistički rat.

Nije prvi put da Putin pokušava povezati suvremenu, demokratski izabranu vladu Ukrajine s masovnim ubojstvima ukrajinskih židova u Drugom svjetskom ratu, a što su počinili njemački, nacistički okupatori Sovjetske Ukrajine i njihovi lokalni kolaboracionisti. Zelenski, kojemu je materinski jezik ruski, bio je rekao da su neki od braće njegova djeda ubijeni u nacističkom holokaustu te je u više navrata odbacio ruske optužbe da podržava neonaciste u Ukrajini.

Putin je ruskom televizijskom novinaru Pavelu Zarubinu kazao: “Zapadni skrbnici postavili su na čelo suvremene Ukrajine etničkog židova, sa židovskim korijenima, židovskim porijeklom. I stoga, po mom sudu, čini se da zataškavaju protuljudsku bit koja je temelj moderne ukrajinske države”. “I to čini cijelu situaciju krajnje odvratnom, da etnički židov zataškava glorifikaciju nacizma i prikriva one koji su u nekom trenutku (povijesti) doveli do holokausta u Ukrajini, a to je istrebljenje milijuna i pol ljudi”, dodao je Putin.


Preživjela posada uništenog britanskog tenka Challenger 2

  • Jutros je objavljeno da je u Ukrajini stradao prvi britanski Challenger 2 tenk. Kako javlja Sky News, posada je preživjela napad. Vjeruje se kako je ovo prvi britanski tenk uništen u ratu u Ukrajini. Uništen je negdje na bojištu u Zaporižji.

Rusija tvrdi da Ukrajina koristi australske dronove za napade na njezin teritorij

  • Rusija je u utorak objavila da Ukrajina koristi australske bespilotne letjelice za napade na ciljeve na ruskom teritoriju te da se Australija sve više uvlači u sukob. “Ispostavilo se da se australske bespilotne letjelice zapravo koriste za napade na ciljeve u Rusiji”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. To je bio njezin odgovor na novinarsko pitanje o informacijama objavljenim prošli tjedan u Sydney Morning Heraldu, po kojima je Ukrajinac koristio australske bespilotne letjelice za napad na aerodrom u ruskome gradu Kursku.

Zaharova je optužila australsku vladu da “s entuzijazmom pridonosi antiruskoj kampanji dirigiranoj iz Washingtona”, nastojeći tako skriti od javnog mnijenja “nezavidne okolnosti koje ukazuju na to da je Australija sve više uvučena u sukob u Ukrajini”.


Rusi uhitili ženu osumnjičenu za pokušaj atentata

  • Rusija je priopćila da je uhitila ženu u okupiranoj istočnoj Ukrajini pod sumnjom da je pokušala ubiti dužnosnika u napadu u kojem su ranjeni on i njegov sin. Činovi sabotaže i napadi u Ukrajini pod kontrolom Rusije bili su uobičajeni tijekom ofenzive Moskve, a ponekad se pripisuju snagama sigurnosti Kijeva. “Osumnjičenica je pritvorena za pokušaj ubojstva predsjednika carinskog odbora Narodne Republike Lugansk. Dužnosnik i njegov sin zadobili su višestruke rane i trenutno se nalaze u medicinskoj ustanovi”, priopćio je ruski istražni odbor.

Istražni odbor nije direktno potvrdio identitet ozlijeđenog dužnosnika, ali ukrajinski mediji su ga identificirali kao Jurija Afanasijevskog, koji je pod sankcijama EU, Švicarske, Kanade i Japana. Postoje proturječna izvješća o tome jesu li on i njegov sin u ozlijeđeni i u ozbiljnom zdravstvenom stanju. Moskva je rekla da je osumnjičena stanovnica Luhanska, glavnog grada u regiji, navodeći da je službeniku dala “telefon s eksplozivnom napravom” 3. rujna. Rečeno je da je uređaj “detonirao nakon što je telefon aktiviran”.


U granatiranju ruskog pograničnog područja stradali civili

  • Jedna je osoba poginula, a druga je ozlijeđena u granatiranju u ruskoj regiji Belgorod, rekao je njezin guverner Vjačeslav Gladkov. Gladkov je na Telegramu napisao da je jedan civil poginuo tijekom “ponovljenog granatiranja” okruga Grajvoronski u regiji. Civil, kojeg je imenovao kao Leonid Aleksandrovič, navodno je preminuo od zadobivenih rana prije nego što su liječnici stigli. Jedna je žena zadobila ozljede od gelera od eksplozije mine, dodao je Gladkov. Prevezena je u bolnicu na liječenje.

Zelenski posjetio trupe oko Bahmuta

  • Ukrajinski predsjednik Zelensk posjetio je trupe koje vode protuofenzivu prema istočnom gradu Bahmutu, priopćeno je iz Kijeva. “U sklopu radnog putovanja u regiju Donjeck, predsjednik Ukrajine Zelenski posjetio je borbene brigade koje provode ofenzivne operacije u regiji Bahmut”, priopćilo je predsjedništvo. Dodaje se da je Zelenski “slušao izvješća o operativnoj situaciji” na istočnoj fronti.

Zelenski se sastao sa zapovjednicima trupa na tom području i razgovarao o “problemima i potrebama jedinica”, uključujući “oskrbu topničkim granatama, projektilima za sustave protuzračne obrane na prvoj crti”. Bahmut, industrijski grad koji je nekoć bio dom za oko 70.000 ljudi, zauzele su ruske snage ovog ljeta nakon mjeseci brutalnih borbi. Ukrajinske trupe izvode žestoke napade oko bokova grada, sada pretvorenog u ruševine.


Ukrajinski parlament odobrio je Reznikovu smjenu

  • Ukrajinski parlament odobrio je smjenu Oleksija Reznikova, ministra obrane zemlje, rekao je zastupnik. Smjenu Reznikova podržala je većina članova Verkhovna Rada, rekao je zamjenik Jaroslav Železnjak na Telegramu nakon glasovanja. Ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao u nedjelju da smjenjuje Reznikova, a ministar je podnio ostavku u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik predložio je Rustema Umerova, krimskog Tatarina i bivšeg zastupnika koji vodi Fond za državnu imovinu, za sljedećeg ministra obrane.

Kremlj ‘nema što za reći’ o Putinovom sastanku s Kimom

  • Kremlj je odbio potvrditi mogući summit između ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, koji su američki dužnosnici rekli da očekuju. “Ne, ne možemo to potvrditi. Nemamo što reći o ovome”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, upitan hoće li se Kim uskoro sastati s Putinom.

Washington je optužio Pjongjang za opskrbu Moskve oružjem za njezinu ofenzivu na Ukrajinu. Rusija je jedna od nekolicine zemalja koje imaju prijateljske odnose s državom. Ministar obrane Sergej Šojgu, koji je u srpnju posjetio Sjevernu Koreju, jučer je rekao da Moskva razmatra zajedničke vojne vježbe sa Sjevernom Korejom. “Zašto ne? Oni su naši susjedi”, rekao je Šojgu odgovarajući na pitanje o mogućim vježbama. Šojgu je bio Kimov prvi strani gost od početka pandemije Covid-19. Posjetio je Pjongjang u srpnju.


Njemački proizvođač oružja povećava proizvodnju sustava protuzračne obrane

  • Njemački proizvođač oružja Diehl Defense rekao je da namjerava značajno povećati proizvodnju svog IRIS-T sustava protuzračne obrane kako bi zadovoljio rastuću potražnju zbog ruskog rata protiv Ukrajine. U 2025. godini privatna tvrtka planira izgraditi najmanje osam sustava, a ove godine povećavaju proizvodnju s tri na četiri, rekao je glavni programski direktor Harald Buschek novinarima u utorak u zračnoj bazi u Todendorfu, u sjevernoj Njemačkoj.

Dodao je da se proizvodnja projektila ove godine utrostručuje i da će se sljedeće godine dodatno udvostručiti, s očekivanom proizvodnjom od nekih 400 do 500 projektila od 2024. godine. Njemačka je Ukrajini do sada isporučila dvije jedinice IRIS-T, koje se uglavnom koriste za zaštitu Kijeva od ruskih raketnih napada.


Erdogan: ‘Blisko surađujemo s UN-om oko crnomorskog sporazuma’

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da je Turska u bliskom kontaktu s Ujedinjenim narodima oko oživljavanja crnomorskog sporazuma o žitu nakon što se Rusija povukla iz sporazuma ranije ove godine, izvijestili su turski mediji. Obraćajući se novinarima nakon razgovora s Vladimirom Putinom u Rusiji, Erdogan je dodao da će o ovom pitanju razgovarati s glavnim tajnikom Antoniom Guterresom na općoj skupštini UN-a ovog mjeseca.

Turski mediji prenose da je predsjednika rekao da je posljednji prijedlog UN-u usmjeren na rješavanje nekih ruskih zahtjeva. Moskva je odbila produljiti sporazum u srpnju, žaleći se da nije poštovan paralelni sporazum kojim se obećavalo uklanjanje prepreka ruskom izvozu hrane i gnojiva. Kremlj kaže da ograničenja u otpremi i osiguranju ometaju rusku poljoprivrednu trgovinu, iako su otpremili rekordne količine pšenice prošle godine. Opća skupština UN-a trebala bi se održati od 18. do 26. rujna u New Yorku.


Luhanski dužnosnik kaže da je preživio ‘pokušaj atentata’

  • Proruski dužnosnik u okupiranom Luhansku, u istočnoj Ukrajini, kaže da je ozlijeđen u eksploziji u svojoj kući. Meta eksplozije bio je Jurij Afanasijevski, šef carine u samoproglašenoj Narodnoj Republici Luhansk, izvijestila je ruska novinska agencija TASS. Incident je opisao kao “pokušaj atentata”. TASS je izvijestio da Afanasijevski nije ozbiljno ozlijeđen, ali je dodao da je njegov sin hospitaliziran. Ukrajinski dužnosnici, međutim, sugerirali su da je stanje Afanasjievskog ozbiljnije.

Snimke pokazale prvi uništen Challenger II tenk

  • Snimka koju su ruske trupe objavile pokazuje Challenger 2, tenk koji je donirala Britanija, u plamenu na rubu ceste u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporožje. Snimka predstavlja prvi prijavljeni dokaz o uništenju jednog od tih tenkova u Ukrajini. Rečeno je da je vozilo koristila 82. zračno-desantna brigada, elitne zračno-desantne snage. Velika Britanija isporučila je Kijevu 14 Challengera 2 u siječnju.

Kremlj: ‘Novi ukrajinski ministar obrane neće ništa promijeniti’

  • Kremlj je u utorak rekao da ne misli da će odluka Ukrajine da imenuje novog ministra obrane promijeniti prirodu ukrajinske vlade. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da smijenio ministra obrane Oleksija Reznikova i predložio Rustema Umerova, krimskog Tatarina i bivšeg zastupnika, da ga zamijeni.

Šojgu: ‘Ukrajinska ofenziva je potpuno neuspješna’

  • Ruski ministar obrane Sergej Šojgu opisao je ukrajinsku protuofenzivu u utorak kao “potpuno neuspješnu”. “Ukrajinske oružane snage nisu postigle svoje ciljeve ni na jednoj fronti”, citiralo je ministarstvo obrane Šojguve riječi.

U Ukrajini više od 900 žrtava kazetnog streljiva

  • Ukrajina je zabilježila više od 900 žrtava kazetnog streljiva tijekom rata, navodi promatračka skupina. Koalicija za kazetnu municiju (CMC) rekla je u godišnjem izvješću da je Rusija, otkako je započela invaziju na Ukrajinu, “u velikoj mjeri” koristila zalihe starog i novorazvijenog streljiva. Ukrajinske snage također su koristile takvo oružje “u manjoj mjeri”, navodi se u izvješću.

Ukrajina je ukupno prošle godine zabilježila 916 smrtnih slučajeva i ozljeda od tog oružja. Žrtve u Ukrajini činile su najveći broj takvih ozlijeđenih i ubijenih diljem svijeta, čija je brojka porasla na 1.172 u 2022. godini, što je najveći godišnji broj otkako je CMC počeo izvještavati 2010. godine.


RUSI: ‘Rusija napušta sovjetske strategije zbog ukrajinske taktike’

  • Ruska vojska je “aktivno učila” od ukrajinskih snaga tijekom protuofenzive, a Ukrajina zbog toga gubi neke od svojih prednosti na bojnom polju, procjenjuje Kraljevski institut ujedinjenih službi za obrambene i sigurnosne studije (RUSI). Analitičari su ukazali na topničke strategije razvijene u Drugom svjetskom ratu koje je Rusija sada počela napuštati u korist složenijeg, modernijeg pristupa. “Ovo je zabrinjavajući trend, jer će s vremenom vjerojatno značajno poboljšati rusko topništvo”, stoji u izvješću RUSI-ja.

Njezina doktrina granatiranja iz sovjetske ere zahtjeva barem 720 metaka da se obuzda borbeni položaj voda, ali Rusiji je ponestalo streljiva da izdrži tu količinu vatre. Neprekidni udari otkrili su položaj njezinih topova ukrajinskim snagama. Tako je Rusija počela koristiti kombinaciju laserski navođenih granata i bespilotnih letjelica kako bi na precizniji način napala ukrajinske vojnike. “Rast složenosti, raznolikosti i gustoće ruskih bespilotnih letjelica zabrinjava”, navode iz RUSI-ja.


Wallace: ‘Putin mora Sjevernu Koreju moliti za oružje’

  • “Rusija je prisiljena moliti Sjevernu Koreju za oružje”, rekao je bivši britanski ministar obrane Ben Wallace.

Vladimir Putin bi se mogao sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom kako bi razgovarali o potencijalnim poslovima s oružjem, rekao je jučer američki sigurnosni dužnosnik. Jutros, pet dana nakon što je podnio ostavku na svoju dužnost, Wallace je rekao: “I ovako završava Putin… Nekada moćna Rusija petlja se okolo tražeći prijatelje i moleći Sjevernu Koreju za oružje iz 1960-ih.”

Analitičari kažu da se Rusija sve više okreće Sjevernoj Koreji usred svoje međunarodne izolacije. SAD je optužio Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji, ali nije jasno je li bilo ikakvih isporuka. Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su tvrdnje, ali su obećale produbiti suradnju u obrani.


Rusi uništili dron iznad Krima

  • Ruska protuzračna obrana uništila je u utorak ujutro iznad Krima ukrajinsku bespilotnu letjelicu, objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju. Vijest dolazi nakon što je Rusija priopćila da je rano u utorak oborila najmanje tri bespilotne letjelice koje je lansirala Ukrajina, a koje su gađale Moskvu. Ministarstvo je priopćilo da su njegovi sustavi protuzračne obrane uništili dvije bespilotne letjelice iznad Kaluške i Tverske regije, koje graniče s Moskovskom regijom, kao i jednu bližu glavnom gradu, iznad Istarskog okruga Moskovske regije.

Ruski vojnici uništavaju vlastite borbene položaje improviziranim eksplozivom

  • Ruski vojnici opremaju vlastite borbene položaje improviziranim eksplozivom kako bi ubili ukrajinske vojnike koji napreduju, navodi se u novom izvješću. Rusi su pokušavali detonirati eksploziv dok su se povlačili kroz stražnji dio svojih rovova, rekao je Kraljevski institut za obrambene i sigurnosne studije (RUSI).

Manjak topničkih oružja i sve manje zaliha streljiva prisilili su rusku vojsku da isproba nove obrambene tehnike. “Rusi procjenjuju da je ovo sigurniji način obrane od primjene topničke vatre, te da prijeti najhrabrijim i najsposobnijim jurišnim trupama u ukrajinskim postrojbama, odvraćajući napade na vatrene položaje”, rekao je RUSI.


Ukrajinci stiglo do ‘završnog sloja’ ključne ruske obrane

  • Ukrajinsko pješaštvo došlo je do “treće i posljednjeg sloja” ključne crte ruske obrane u regiji Zaporožje, prema ratnom stručnjaku Georgeu Barrosu, analitičaru pri Institutu za proučavanje rata. “Možda se spremaju probiti liniju Surovikin kod Verbovea, iako zmajevi zubi i jarci još nisu demontirani kako bi prošla teška oprema”, navodi Barros.

Područje oko sela na južnoj bojišnici i obližnji Robotine smatrali su se jednima od najjače utvrđenih na bojišnici na početku protuofenzive. To odražava taktičku važnost sektora: Ukrajina se nada da će ga probiti i krenuti južno do Azovskog mora, čime bi podijelili rusku vojsku na dva dijela. Vojnici se sada suočavaju s obrambenim rovom ispunjenim ruskim vojnicima prije nego što mogu napredovati, kaže Barros. Naglasio je da će Ukrajina, kada probije treći sloj obrane, i dalje biti suočena s terenskim utvrdama iza glavne crte.


Lanac krijumčara ljudi prisiljava Kubance da se bore za Rusiju

  • Kuba je otkrila mrežu krijumčarenja ljudi koja regrutira Kubance da se bore na strani Rusije u ratu u Ukrajini, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova Havane. “Ministarstvo unutarnjih poslova otkrilo je i radi na neutraliziranju i razbijanju mreže trgovaca ljudima koja djeluje iz Rusije kako bi uključila kubanske državljane koji tamo žive, pa čak i neke koji žive na Kubi, u vojne snage koje sudjeluju u vojnim operacijama u Ukrajini”, stoji u priopćenju ministarstva.

U priopćenju je navedeno nekoliko detalja, ali je i navedeno da je protiv umiješanih pokrenut kazneni postupak. “Kuba nije dio rata u Ukrajini. Ona djeluje i odlučno će djelovati protiv onih koji unutar nacionalnog teritorija sudjeluju u bilo kojem obliku trgovine ljudima da bi bili plaćenici ili da ih se regrutira da podignu oružje protiv bilo koje zemlje”, rečeno je. Ruska vlada nije odmah odgovorila na te optužbe.

U rijetkom intervjuu u svibnju, kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel rekao je za rusku državnu mrežu RT da Kuba osuđuje “širenje NATO-a prema ruskim granicama”, ponavljajući tezu kojom je Kremlj opravdao svoju brutalnu invaziju. Također je osudio američke ekonomske sankcije Rusiji, dok je najavljivao ruske “projekte suradnje i suradnje” koji se razvijaju na Kubi.


Britanci: ‘Rusija sljedeći mjesec plani izbore u okupiranim dijelovima Ukrajine’

  • Ruske vlasti u okupiranim dijelovima Ukrajine planiraju prvi put održati izbore sljedećeg mjeseca, piše Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) u svom jutrošnjem operativnom izvješću. Izbori bi se trebali održati između 8. i 10. rujna, paralelno s izborima koji se održavaju u samoj Rusiji, navodi Ministarstvo obrane.

“Iako je identificirano više od 1000 kandidata, prema nekim izvješćima nedostaje kvalificiranih, iskusnih i voljnih kandidata. Također nema nezavisnih kandidata koji nisu članovi stranaka koje podržava Kremlj, što ukazuje da ovo neće biti slobodni ili pošteni izbori”, priopćilo je Ministarstvo obrane, dodajući da je glasovanje već počelo u Zaporožju i Mariupolju.


Moskovski aerodromi nastavili s radom

  • Dvije velike moskovske zračne luke, Vnukovo i Šeremetjevo, kao i zračna luka Žukovski, nastavile su s normalnim radom od 7.30 po lokalnom vremenu nakon privremene obustave prometa rano u utorak, priopćila je ruska Federalna agencija za zračni promet. Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da su njegove snage oborile najmanje tri bespilotne letjelice koje je lansirala Ukrajina i koje su gađale glavni grad zemlje.

Rusija oborila ukrajinske dronove koji su ciljali Moskvu

  • Rusija je rano u utorak oborila najmanje tri bespilotne letjelice koje je lansirala Ukrajina i koje su gađale glavni grad zemlje, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Ministarstvo dodaje da su ruski sustavi protuzračne obrane uništili dvije bespilotne letjelice iznad Kaluške i Tverske regije, koje graniče s Moskovskom regijom, kao i jednu bližu glavnom gradu, iznad Istarskog okruga Moskovske regije.

Moskovski gradonačelnik, Sergej Sobjanin, rekao je da su dronovi “pokušavali izvesti napad na Moskvu” i da je oštećen gospodarski objekt u okrugu Istra, koji se nalazi nekih 65 kilometara sjeverozapadno od Kremlja. Drugdje nije bilo štete niti žrtava, potvrdili su gradonačelnik i ministarstvo obrane. Sobjanin je rekao da su ostaci bespilotnih letjelica u regiji Tver pali u selo Zavidovo. RIA ističe da je Zavidodvo je dom službene rezidencijalne palače ruskog predsjednika.


NYT: Kim Jong-un će se ovaj mjesec sastati s Putinom u Rusiji

  • Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un planira u rujnu posjetiti Rusiju kako bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti prodaje oružja za rat u Ukrajini, objavio je u ponedjeljak The New York Times pozivajući se na američke i savezničke izvore. Kim će otputovati iz Pjongjanga, vjerojatno oklopnim vlakom, u Vladivostok, na ruskoj pacifičkoj obali, gdje će se sastati s Putinom, navodi list.

Bijela kuća nije dogovorila na zahtjev za komentarom. Posjet dolazi u trenutku kada Rusija razgovara o održavanju zajedničkih vojnih vježbi sa Sjevernom Korejom i nakon što je ruski ministar obrane Sergej Šojgu pokušao tijekom posjeta Sjevernoj Koreji uvjeriti Pjongjang da proda topničko streljivo Rusiji. Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je 30. kolovoza da je SAD zabrinut da pregovori o prodaji oružja između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju.