Valovi dronova napadaju ruske gradove, gore rafinerije i tvornice. Ukrajinci pogodili čak i zgradu moćnog FSB-a

U napadu nije bilo poginulih, no zgrada je oštećena

FOTO: Screenshot X

Ukrajinci su dronom napali sjedište Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) u ruskoj regiji Belgorod, izvijestila je novinska agencija Tass.

Guverner regije izvijestio je o još dva napada bespilotnih letjelica u proteklih nekoliko sati, ali nije spomenuo da je meta bila zgrada FSB-a. Tass doznaje kako zgrada oštećena u napadu, ali nije bilo žrtava.

Druga noć napada zaredom

Ukrajinci su već drugu noć za redom napadali mete u nekoliko ruskih regija, objavili su ruski dužnosnici u srijedu ujutro. Ponovno su gađali objekte za proizvodnju i distribuciju električne energije, te izazvali požar najmanje jedne naftne rafinerije.

“Rafinerija nafte Rjazan napadnuta je bespilotnom letjelicom. Izbio je požar”, napisao je na Telegramu Pavel Malkov, guverner regije Rjazan koja graniči s Moskovskom regijom na sjeveru.

Česti napadi na naftnu industriju

Ukrajinci su jučer dronovima napali dva skladišta goriva, od kojih je jedno, rafinerija Norsi, teško oštećeno. Zaustavljena je polovica proizvodnje rafinerije, a takvi napadi dronovima na naftna postrojenja nisu rijetkost.

Napadi su toliko učestali da je Kremlj bio prisiljen uvesti zabranu izvoza goriva na šest mjeseci kako bi ublažio rast cijena na domaćem tržištu. Ruska vlast je za sve veće cijene goriva okrivila fluktuacije tržišta, no energetski stručnjaci rast cijena pripisuju napadima na infrastrukturu i učinku zapadnih sankcija.

Ukrajina je dronovima napala niz meta, uključujući gradove Kstovo i Oryol međusobno udaljene više od 150 kilometara. U tim napadima korišteno je najmanje 25 dronova te devet raketa.

Rusi kažu da su oborili 25 ukrajinskih dronova

Dronovima je jučer u ranim jutarnjim satima napadnut i kompleks za gorivo i energiju smješten oko 400 kilometara istočno od Moskve. Bespilotna letjelica je pogodila skladište goriva, što je izazvalo veliki požar. Guverner Andrej Kličkov je na Telegramu napisao da nije bilo žrtava.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je oborilo 25 ukrajinskih dronova iznad nekoliko ruskih regija uključujući Moskvu, Lenjingrad, Belgorod, Kursk, Brjansk, Tulu i Orel. Telegram kanal Baza, koji je blizak ruskim policijskim snagama, rekao je da je pogođena i Lukoilova rafinerija u Nižnjem Novgorodu. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina ispalila osam raketa RM-70 i jednu raketu Točka-U na regiju Belgorod.

Dron je također oboren dok se približavao rafineriji nafte u Lenjingradskoj oblasti, rekao je na Telegramu Aleksander Drozdenko, guverner te oblasti. Nije bilo utjecaja na rad rafinerije. U regiji Belgorod, dijelovi koji su padali s oborenih bespilotnih letjelica oštetili su cjevovod za opskrbu plinom, a neka sela ostala su bez struje.

 

Putin: ‘Ukrajina se napadima pokušava uplesti u izbore’

Ruski predsjednik Vladimir Putin u izjavi objavljenoj u srijedu optužio je Kijev da se napadima pokušava uplesti u predstojeće predsjedničke izbore. “Glavni cilj, uopće ne sumnjam u to, jest – ako ne remetiti predsjedničke izbore u Rusiji – onda barem nekako remetiti normalan proces izražavanja volje građana”, rekao je Putin ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA i državnoj televiziji Rosija-1 u opširnom intervjuu.

Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, gotovo je siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. ožujka. U Voronježu, koji je također napadnut u utorak, “opasnost od napada bespilotnih letjelica i dalje postoji”, napisao je Gusev rano u srijedu na Telegramu.

Ukrajina nije preuzela odgovornost

Vjačeslav Gladkov, guverner regije Belgorod, rekao je na Telegramu da su četiri bespilotne letjelice lansirane iz Ukrajine uništene i da su neke kuće oštećene u gradu Gubkinu. Također je rekao da se grad Šebekino našao pod vatrom ukrajinskih snaga, pri čemu je ranjen jedan čovjek i oštećen dalekovod u gradu i obližnjim selima. Roman Starovoit, guverner Kurske oblasti sjeverno od Belgoroda, koja također graniči s Ukrajinom, rekao je da su sustavi protuzračne obrane uništili najmanje četiri drona koje je lansirala Ukrajina. Nije dao dodatne pojedinosti o potencijalnoj šteti.

Ukrajina je u utorak priopćila da je ruski projektil u utorak pao na dvije stambene zgrade u središnjem ukrajinskom gradu Krivij Rihu, ubivši troje ljudi i ranivši najmanje 38. “Nanijet ćemo gubitke ruskoj državi kao odgovor – sasvim ispravno”, rekao je Zelenskij u svom noćnom videoobraćanju te dodao: “Oni u Kremlju bi se trebali naviknuti na činjenicu da njihov teror ne prolazi nekažnjeno.”

Ukrajina nije preuzela izravnu odgovornost za napade dronovima u utorak i srijedu.