Obitelj iz Rijeke vraćala se s odmora kad se u njih zabio terenac. Vatrogasci ispričali detalje užasa: 'Mladića smo našli ispod vozila...'

Policija još uvijek utvrđuje identitete osoba koje su ozlijeđene u teškoj nesreći

FOTO: KAportal, PIXSELL

Noćas se na autocesti A1 kod Netretića dogodila jedna od najgorih prometnih nesreća na hrvatskim prometnicama u posljednje vrijeme. Poginule su tri, a ozlijeđeno je 12 osoba.

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) Karlovac jutros je objavilo detalje očevida. Nesreća se dogodila noćas oko 01:40 na 48. kilometru autoceste A1.

Kako navode, vozač osobnog automobila mađarskih registarskih oznaka,, uslijed nepropisnog kretanja vozilom voznom trakom iz smjera juga prema sjeveru udario u metalnu zaštitnu ogradu.

Još se utvrđuju identiteti ozlijeđenih

Potom je prešao na suprotnu traku u smjeru Splita i prednjom stranom auta udario u drugi, hrvatskih registarskih oznaka, koji se kretao u smjeru Rijeke. Njime je upravljao hrvatski državljanin rođen 1976. godine.

Poginuo je vozač (48) iz automobila hrvatskih registarskih oznaka, njegova suvozačica (47), a kako se doznaje, radi se o bračnom paru iz Rijeke. Kako neslužbeno doznaje 24 sata, obitelj se vraćala s Malte, gdje su bili na novogodišnjem putovanju i išli su sa zagrebačkog aerodroma prema Rijeci.

Također, poginuo je vozač automobila mađarskih registarskih oznaka, a za kojeg se neslužbeno doznaje da je državljanin Moldavije.

Naloženo je provođenje obdukcije smrtno stradalih osoba te su u tijeku izvidi radi utvrđivanja svih okolnosti ove prometne nesreće, kao i utvrđivanje identiteta svih sudionika prometne nesreće. ŽDO također javlja da je očevidom utvrđeno da je 12 osoba ozlijeđeno.

Sin poginulog para je u stanju šoka

Sin (16) poginulog para je među ozlijeđenima. On je s još pet stranih državljana (najvjerojatnije državljanima Egipta) hospitaliziran u Općoj bolnici Karlovac, a kako javlja portal 24sata, saznao je za smrt roditelja.

“Svi hospitalizirani su izvan životne opasnosti. Dečko je saznao da je ostao bez roditelja. U stanju je šoka, zadržat ćemo ga nekoliko dana. Pružena mu je psihološka pomoć, još nitko od članova njegove obitelji nije došao po njega”, rekao je dr. Juraj Katušin.

Jurica Galoic/PIXSELL

Jutarnji javlja da su pacijenti trijažirani ovako – šest pacijenata je dovezeno u OB Karlovac, dva u Ogulin, tri KBC Rijeka, jedan KBC Rebro. Perica Vucelić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije rekao je kako pacijenti nisu selektirani po težini ozljeda već su raspoređeni tako da se ne optereti nijedna od bolnica.

Jedan maloljetnik ima teške ozljede kralježnice

Brojka iz Ogulina se u međuvremenu promijenila. Tomislav Ćuti, šef hitnog prijema Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, za HRT je kazao da je petnaestogodišnji strani državljanin primljen iz Ogulina.

“Radi se o stranom državljaninu koji je zadobio teške ozljede torakalne kralježnice. Sada je upravo podvrgnut operativnom zahvatu. Vrlo teško je općenito reći o funkcionalnom ishodu i za sada je vitalno stabilan”, rekao je liječnik.

Hitne službe su noćas svjedočile stravičnim scenama. Dražen Žužak, voditelj smjene Javne vatrogasne postrojbe Karlovac za RTL Danas rekao je da su zatekli kaotično stanje.”Po svuda dijelovi automobila, vozači i suvozači okolo vozila po prometnici. Troja kola Hitne pomoći, policija…”, rekao je Žužak.

‘Ispod vozila se nalazio mlad čovjek, stranac’

Vladimir Tomljanović iz Autokluba Karlovac vidno potresen otkrio je detalje horora. “Kad je kolega digao vozilo, ispod vozila se nalazio mlad čovjek, stranac”, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da policija provjerava identitet ozlijeđenih te slijedom neslužbenih podataka po kojima je nesreću izazvao krijumčar migrantima poručio da im policija otežava posao.

“Policija pod vodstvom Državnog odvjetništva provodi sve radnje vezane za utvrđivanje okolnosti, uključujući i identitet osoba u ovom drugom vozilu”, rekao je Božinović novinarima na primanju SNV-a u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru.

Božinović komentirao krijumčarenje migranata

Referirajući se na tvrdnju novinara da Hrvatska ima problem s krijumčarem migranata, jer se vjeruje da je automobilom upravljao krijumčar, Božinović je istaknuo da se na problem pitanja nezakonitih migracija, koje je prešlo u ruke organiziranog kriminala, već godinama upozorava.

“Prošle godine je hrvatska policija zaključila godinu s 1880 uhvaćenih krijumčara migrantima, što je dvostruko više nego godinu ranije. Ove godine je policija već uhvatila 25 krijumčara migranata”, rekao je Božinović i istaknuo da problem postoji.

“Međutim taj problem hrvatska policija rješava tako da se efikasno organizirala i time im sigurno otežava posao”, istaknuo je, dodavši da se s tim problemom nosi cijela Europska unija. No, poručio je da je Hrvatska, unatoč tome, jedna od najsigurnijih zemalja u Europi.

Davor Božinović Josip Regovic/PIXSELL

Domovinski pokret prozvao Plenkovića

Domovinski pokret (DP) nesreću je iskoristio kao priliku za napad na migrante i migrantsku politiku. Svoje priopćenje objavili su na Facebooku, a počeli su ga pitanjem koje su postavili premijeru Andreju Plenkoviću. “Do kada ćete tolerirati i poticati protuzakoniti ulazak tzv. ‘migranata’ u Hrvatsku”, stoji na početku priopćenja.

U objavi su opisali što se dogodilo u noćašnjoj teškoj prometnoj nesreći te izrazili sućut obiteljima poginulih. Osim Plenkovića, prozvali su i političare iz Bruxellesa koje su prozvali Plenkovićevim “stvarnim gazdama”.

Plenković je na tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV) povodom proslave Božića po Julijanskom kalendaru kratko komentirao prozivke DP-a. “Ako je to ovo što oni kažu… Briljantno priopćenje, a logički slijed im je još briljantniji”, rekao je Plenković pred novinarima.