Većina azijskih burzi prati pad Wall Streeta

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo pa bi smanjenje kamata iduće godine moglo uslijediti kasnije od očekivanog

A hot dog cart stands near the New York Stock Exchange (NYSE) on Wall Street in New York City on January 18, 2023. - Wall Street stocks climbed early on January 18, 2023, on easing worries about further Federal Reserve moves to aggressively counter inflation following the latest US economic data. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
FOTO: AFP

Na većini azijskih burzi cijene dionica danas su pale, kao i na Wall Streetu dan prije, no kineski su burzovni indeksi porasli zahvaljujući najavi niza novih poticajnih gospodarskih mjera. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, no nakon četiri dana pada, na putu je tjednih gubitaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 0,5 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,7 i 1,2 posto. Tako većina burzi prati jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 1,1 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,6, a Nasdaq indeks 1,8 posto.

Kamatne stope bi do kraja godine mogle još jednom porasti

Pad indeksa posljedica je procjena čelnika Feda, objavljenih u srijedu, da bi kamatne stope do kraja godine mogle još jednom porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo, pa bi smanjenje kamata iduće godine moglo uslijediti kasnije nego što su se ulagači nadali. Zbog toga su porasli prinosi na američke državne obveznice, što loše utječe na tržište dionica. Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su jučer 4,49 posto, najvišu razinu u 16 godina, dok su prinosi na 2-godišnje obveznice porasli na 5,20 posto.

„Ako kamate ostanu povišene dulje razdoblje, doći će do većeg naprezanja sustava i većeg pritiska na gospodarstvo. A to, zajedno s povišenim prinosima na obveznice, u ovom trenutku loše utječe na tržište dionica”, kaže Thomas Martin, portfelj menadžer u tvrtki GLOBALT.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na kineskim su burzama, pak, cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje pisanju tamošnjih državnih medija da slijedi niz novih regulatornih mjera koje bi trebale potaknuti rast gospodarstva. Japanski Nikkei indeks bio je rano jutros u minusu i više od 1 posto, no gubici su ublaženi, nakon vijesti da su čelnici tamošnje središnje banke odlučili na današnjoj sjednici zadržati izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,59 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 148,40 na 148,05 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0650 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0630 dolara. Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,61 posto, na 93,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,80 posto, na 90,35 dolara.