Velika Gorica donosi novi pravilnik: kazne za sve koji pse ne vode u šetnju, vezati ih se smije samo privremeno

Velika Gorica će o tretiranju kućnih ljubimaca, ali i divljih životinja, raspravljati u petak

04.11.2022., Zagreb - Gradska svakodnevica u sredistu grada. Njima ni kisa nije problem. Troje psica adekvatno su obucena na ovaj tmurni i ksini dan. Takvi vrlo simpaticni obisli su svoj najdrazi park Zrinjevac i uzivali u setnji. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gradsko vijeće Velike Gorica u petak će raspravljati o načinu držanja kućnih ljubimaca te postupanju s napuštenim i izgubljenim životinjama. Naime, na dnevnom redu sjednice bit će prijedlog “Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama”.

U prijedlogu se, među ostalim, navodi da se ne smije ograničavati kretanje kućnim ljubimcima na način koji im uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah. Zabranjuje se bacanje pirotehničkih sredstava na životinje, trčanje životinje uz vozilo u pokretu, dok je vezanje dozvoljeno samo iznimno i privremeno, piše Jutarnji list.

U slučaju vezanja, ogrlica ne smije psu nanositi bol te mora imati mogućnost kretanja u promjeru najmanje pet metara. Vlasnik koji psa drži u stanu ili kući bez okućnice, dužan ga je svakodnevno izvoditi van radi obavljanja nužde i zadovoljenja dnevnih fizičkih aktivnosti, navodi se.

Što kada vlasnik umre?

Osim toga, prema ovog prijedlogu, zabranjeno je puštanje kućnih ljubimaca da samostalno šeću javnim površinama bez prisutnosti i nadzora posjednika, kako se u odluci naziva vlasnik.

Na području Velike Gorice propisuje se sterilizacija pasa i mačaka te će vlasnici morati dokazati da je postupak obavljen. Također, zabranjen je uzgoj kućnih ljubimaca za prodaju, osim kad je riječ o registriranim uzgajivačima. Onaj tko pronađe životinju na ulici mora joj pružiti odgovarajuću skrb, sve dok se ona ne vrati vlasniku ili ode u sklonište. Svatko tko ozlijedili ili vidi ozlijeđenu (bolesnu) životinju dužan joj je pomoći ili naći nekoga tko bi joj pomogao.

Kada je riječ o smrtnom slučaju vlasnika, a životinja nema nikog drugog, životinju zbrinjava Grad Velika Gorica. U gradu je dozvoljeno postavljanje hranilišta za mačke – ako se neka lokacija odbije, onaj ured koji ga je odbio mora predložiti alternativnu lokaciju, nedaleko od one koja je zatražena.

Kakve su kazne

Kada je riječ o kaznama, u slučaju da se psu ne osigura dovoljno velik prostor za život, ne daje mu se redovito hrana i voda ili ga se veže na duže vrijeme, predviđena je kazna od 80 eura.

Sa 150 eura kaznit će se one koji ne izvode pse svakodnevno van zbog obavljanja nužde i istrčavanja, ako nisu čipirani i na povodcu ili ako ga pusti da se sam šeće naokolo. Također, kazna od 150 eura predviđena je i za sve one koji pri izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu ne nose pribor za čišćenje i “ne očiste javnu površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti”.