Velika umjetnička akcija podrške Severini te ostalim roditeljima i djeci koje je hrvatsko pravosuđe iznevjerilo

U Laubi su se čitale priče domaćih i stranih autora

25.01.2024., Zagreb - Umjetnicka akcija podrske Severini, umjetnici citaju price za laku noc. Ida Prester Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Niz umjetnika i umjetnica večeras u zagrebačkoj Laubi čita priče za laku noć. Akcija je simbolička podrška djeci koja su pretrpjela nepravdu pravosudnoga sustava i neće imati priliku usnuti dijeleći bliske trenutke s roditeljima.

U organizaciji eventa “Priče za laku noć koje ti želim ispričati” su sudjelovali Centar za ženske studije i udruga djelovanja u kulturi “Arterarij”, javlja Jutarnji.

Time žele izraziti solidarnost s obespravljenom djecom i roditeljima koje je hrvatsko pravosuđe “iznevjerilo te izložilo dodatnom zlostavljanju kroz disfunkcionalne, neetične i nehumane mehanizme vlastitog funkcioniranja.”

Potpora Severini

Time se referiraju na Severinin slučaj, ali napominju da se ne radi o izoliranom slučaju. Napomenuli su da “slične situacije svakodnevno proživljavaju majke i očevi koji su nezaštićeni.”

Dodaju da ih je hrvatski sustav iznevjerio i time “povrijedio njihova ljudska i roditeljska prava.” Dodaju kako još teži teret nose djeca koja osim gubitka blizine jednog roditelja trpe i “institucionalno zlostavljanje te torturu pravne procedure.”

Što se čita?

Čitale su se priče domaćih i stranih autora, a prvu priču je pročitala Dorotea Šušak ispred Centra za ženske studij. Bila je to “Sunce djever i Neva Nevičica” iz zbirke priča Ivane Brlić Mažuranić “Priče iz davnine”.

Čitala je i Ida Prester, priču “Mrljek i Prljek u sluzavom svemiru – Priča o kopanju nosa”. To je najdraža priče njezine djece. Arijana Lekić Fridrih pročitala je priču Grozdane Olujić, “Zvijezdu u čijim je grudima nešto kucalo”, jer ju je nekoć njoj čitala mama.

Ida Prester Emica Elvedji/PIXSELL
Dorotea Šušak Emica Elvedji/PIXSELL