Veliki prosvjed radnika Varteksa: 'Radim tu 25 godina. Tražimo svoju plaću, nažalost na ulici, jer drugog izbora nemamo'

Plaću nisu dobili dijelom za veljaču te za cijeli ožujak

10.05.02024., Varazdin - Prosvjedna povorka radnika tvrtke Varteks koji vec cetvrti dan strajkaju Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Radnici varaždinskog Varteksa zbog neisplate plaća, dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, peti su dan u štrajku, a jutros su i prosvjedovali na središnjem gradskom trgu u Varaždinu. U povorci su krenuli od tvornice u Zagrebačkoj ulici do trgovine Varteksa na Trgu kralja Tomislava.

“Želimo jak Varteks, želimo Varteks koji ima kvalitetnu Upravu, koja će biti spremna reagirati da se Varteks više nikada ne pojavi u ovoj situaciji. Želimo da se firma dokapitalizira sa značajnijim iznosom od onog koji je sada na stolu. Pozivam sve koji su spremni uložiti u Varteks. Velika je podrška sa svih strana, radnika, sindikata, građana. Svima im ovim putem zahvaljujem i kažem da nećemo odustati”, poručio je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih Sindikata.

Predsjednica Uprave Varteksa dala ostavku

“Želim apelirati na sve one koji sada pokušavaju loviti u mutnom i na nesreći ovih ljudi. Poručujem da paze što rade jer bi im se moglo obiti o glavu”, kazao je još. “Prema informacijama koje ja imam, dioničari i NO su sada na sastanku u ministarstvu. A mi smo razgovarali s dioničarima i dogovorili smo da se nađemo u ponedjeljak”, dodao je Rajković.

Prosvjed u Varaždinu Screenshot N1

“Radim u Varteksu 25 godina. Tražimo da svi zajedno sjednu za stol, i da dobijemo plaću. Tražimo svoju plaću, nažalost na ulici jer drugog izbora nismo imali”, rekla je radnica Sabina Škoranec za N1.

Reporterka N1 javila da je Jelena Bošnjak, predsjednica Uprave Varteksa dala ostavku.

Gradonačelnik Varaždina: ‘Čvrsto stojimo uz radnike’

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj rekao je da je žalosno da se u 21. stoljeću događa da se radnici štrajkom moraju boriti za svoje plaće.
“Grad čvrsto stoji uz radnike, ne uz vlasnike, ne uz upravu. Grad kreditira Varteks u ovom trenutku s 550.000 eura, jer bi Grad mogao sutra poslati Varteks u stečaj, ali to je zadnje što će gradska uprava napraviti”, rekao je.

“Pozivam Upravu, vlasnike, NO, založne vjerovnike, da sjednu za stol i dogovore se o budućnosti Varteksa”, poručio je.

Habijan se sastao sa sindikatima

Inače, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan jučer se sastao s predstavnicima sindikata. “Apsolutno smatram da nije dobro i dopustivo da u 21. stoljeću i 2024. godini radite a da ne primate plaću”, poručio je Habijan nakon sjednice tehničke vlade, dodajući da radnike podupire i razumije.

Apelirao je na upravu i nadzorni odbor Varteksa da mu se jave “u ovoj ozbiljnoj situaciji” jer bi im želio iznijeti svoje prijedloge i bolje se upoznati sa situacijom u kojoj se tvrtka nalazi, s obzirom da uprava i nadzorni odbor jedini raspolažu s relevantnim podacima o financijskom stanju.

Nakon te ministrove izjave oglasila se Uprava. Priopćili su da očekuju termin sastanka kod ministra gospodarstva na kojem bi se tražilo rješenje za sadašnju tešku situaciju u tvrtki.