Vendeta bijesnih narkobosova u Tijuani. Likvidirali odmetnute policajce jer su im ukrali pošiljku droge

Kartel je zbog ukradene droge pokrenuo opću odmazdu

Mexican policemen inspect the scene where a member of the Tijuana Police was killed, in Tijuana, Mexico, on April 15, 2011. Drug lords embroiled in deadly turf battles have caused a bloodbath across Mexico, with over 34,600 people killed since December 2006. The country's Human Rights Commission said another 5,000 people are missing and presumed dead, and a military crackdown has failed to to stem the violence. AFP PHOTO/FRANCISCO VEGA (Photo by FRANCISCO VEGA / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

U meksičkom pograničnom gradu Tijuani bijesni narkobosovi ubili su najmanje dvojicu korumpiranih policajaca koji su im ukrali pošiljku droge, piše Associated Press (AP).

Tužitelji su potvrdili da su ubijena dvojica policajaca osumnjičenih za krađu droge. No, načelnik policije tvrdi da su još najmanje trojica službenika imala istu sudbinu, sugerirajući da je kartel zbog ukradene droge pokrenuo opću odmazdu.

Tijuana je meksički grad s dva milijuna stanovnika u kojem se godišnje dogodi oko 2000 ubojstava, što ga čini jednim od najopasnijih mjesta na svijetu.

Ukrali su hrpu droge

Tužitelji smatraju da je skupina od šest policajaca krijumčarima navodno ukrala veliku pošiljku droge. Prošli tjedan se pojavio video policajaca koji iz skladišta u kombi prenose ogromne pošiljke kokaina.

Alberto Capella, bivši šef lokalne policije, rekao je za Associated Press da misli da je droga pripadala kartelu Sinaloa, točnije krilu koje je kontrolirao narkobos Ismael “El Mayo” Zambada. Očigledno je kartel odmah znao tko ih je opljačkao.

Kako se sve odvilo?

Dana 18. studenoga, samo nekoliko sati nakon krađe, naoružani napadači pucali su po uredu saveznog tužitelja u Tijuani i ispalili najmanje 30 metaka, oštetivši fasadu zgrade. U roku od sat vremena, jedan od komunalnih policajaca koji je navodno bio umiješan u pljačku ubijen je na ulici u Tijuani.

Zatim, šest dana kasnije, naoružani napadači su rafalnom paljbom gađali ured državnog odvjetnika, no tada nitko nije ozlijeđen. Državni detektiv, koji je tada bio pod istragom za krađu droge, ubijen je tri dana kasnije u svom automobilu na benzinskoj postaji u Tijuani. Napadači su pobjegli na motociklu.

Capella je za AP rekao da su još najmanje trojica policajca ubijena zbog pljačke, sugerirajući da je kartel možda pokrenuo opću odmazdu za krađu.