Vesna Pusić: 'Vlada je o situaciji u Izraelu rekla sve ispravno. A predsjednik? Nekad je bolje šutjeti'

Predsjednikove izjave o Izraelu izazvale su brojne reakcije

03.11.2021 Zagreb- Vesna Pusic, bivsa politicarka i sveucilisna profesorica.
 Photo: Boris Scitar/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/PIXSELL

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova u nekadašnjoj vladi Zorana Milanovića, komentirala je za N1 izjave vlade i predsjednika koje su dali u kontekstu situacije u Izraelu.

“Vlada je rekla što se moglo reći i više od toga se ne može, sve je ispravno. A predsjednikove izjave… Nekad je bolje šutjeti”, kazala je prva potpredsjednica u Milanovićevoj vladi.

Milanović je, podsjetimo, ovoga tjedna kazao da je postavljanje izraelske zastave na zgradi Ministarstva vanjskih i europskih poslova “idiotski potez”. “Nema mjesta drugim zastavama u Hrvatskoj, osim u strogo reguliranim situacijama”, kazao je predsjednik.

Izjava izazvala reakcije

“Ja sam osudio ubojstva, izrazio čak i gađenje i gnušanje, ali pravo na samoobranu, koju Izrael ima, ne uključuje pravo na osvetu i masakr civila. I da si mi brat, tretirat ću te po tim kriterijima”, rekao je, dodavši da je Izrael izgubio njegove simpatije.

Njegove izjave izazvale su brojne reakcije, a komentirao ih je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je kazao da je isticanje izraelske zastave “gesta potpore Vlade” koja je po “njihovu duboku uvjerenju ispravna”. “Opet se dovodimo u situaciju u kojoj umjesto da pazi što kaže, mogao je reći kao i Vlada da osuđuje napade Hamasa na Izrael”, kazao je premijer.