Video. Bjelovar postaje 'hrvatski Reykjavik', ushićeni Hrebak: 'Dobili smo neiscrpan izvor energije'

'Ponosan na ovaj projekt koji će mnogo toga dobroga donijeti gradu', rekao je Hrebak

Na bušotini u Velikom Korenovu, naselju u Bjelovaru, izbila je geotermalna voda. Objavio je to prije nekoliko dana na svojem Facebook profilu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, koji je uz snimku, koja je izazvala oduševljenje mještana, kratko napisao: “Voila!”. Na Hrebakovu videozapisu može se vidjeti da topla voda šiklja sama od sebe.

Voila!🌡️🔥💧#geotermalna Grad Bjelovar

Posted by Dario Hrebak on Saturday, March 2, 2024

Bušenje u Velikom Korenovu počelo je 9. veljače, a geotermalna voda izbila je prošli tjedan, u subotu, 2. ožujka, kasno navečer. Riječ je o bušotini koja bi trebala grijati cijelu buduću poslovnu zonu Korenovo, gdje se mogu graditi staklenici, sušare i poduzetničke hale, kao i Terme Bjelovar.

Gradonačelnik je danas objavio novi video bušotine nakon prvih testiranja i analiza. “Ponosan na ovaj projekt koji će mnogo toga dobroga donijeti našem gradu. Temperatura od 83°C u ležištu i protočnost od 30 litara u sekundi su odlični, veći od očekivanja. Bjelovar će koristiti toplu vodu, neiscrpan izvor energije budućnosti. Već od sljedećeg tjedna kreću projektiranja druge dvije bušotine u centru grada kojima planiramo grijati sami Grad Bjelovar”, objavio je gradonačelnik Hrebak.

Ponosan na ovaj projekt koji će mnogo toga dobroga donijeti našem gradu. Temperatura od 83°C u ležištu i protočnost od…

Posted by Dario Hrebak on Saturday, March 9, 2024

 

Jeftinija energija

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković bio je u petak u Velikom Korenovu u obilasku geotermalne bušotine, zajedno s bjelovarskim gradonačelnikom Hrebakom.

Hrebak je tijekom obilaska bušotine naglasio da su prvi rezultati bolji nego što se očekivalo. “Mi smo iznad očekivanja u ovom trenutku. Očekivanja su bila da će temperatura vode u najdubljem sloju biti između 65 i 70 stupnjeva Celzija, a u ovom trenutku mi smo pronašli temperaturu od 83 stupnja Celzija. Uz potrebne pumpe očekujemo da bi mogla biti od 70 do 73 stupnja na ušću bušotine, dakle na površini. To je sasvim dovoljno za grijanje poslovne zone, toplica i Bjelovarskog sajma”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Dodao je da se u blizini toplica gradi brza cesta koja će ući u središte buduće poslovne zone od 80 hektara koja se upravo projektira. “Bušotina koja će poduzetnicima omogućiti jeftinu energiju nalazi se u središtu te zone, u najvećem hrvatskom gradu s najmanjim porezom”, rekao je Hrebak.

Povijesni dan za Bjelovar!Izmislili smo toplu vodu!!!83°C u ležištu, protočnost 30 litara u sekundi!!!#geotermalnaenergija#održivirazvoj#TermeBjelovarVideo Zvono

Posted by Dario Hrebak on Saturday, March 9, 2024

 

Važan projekt za Bjelovar

“Ovo je iznimno važan projekt za Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Ovo je jedan pogled u budućnost jer Bjelovar je lider kada je u pitanju korištenje geotermalnih izvora”, poručio je Jandroković.

Hrebak je istaknuo kako je Bjelovar prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotermalne energije, te da se u narednih 10 godina na području grada planira izgraditi još pet geotermalnih bušotina te bi tako Bjelovar postao energetski samodostatan.

Agencija za ugljikovodike je prije nekoliko tjedana pokrenula natječaj za istraživanje geotermalnih voda na području Bjelovara jer je to područje proglašeno velikim istražnim prostorom. Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura, a sufinancira ga s 1,3 milijuna eura Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te s milijun eura Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak financirao sam Bjelovar.