Video. Gnjevni francuski farmeri krenuli na Pariz: opsadno stanje na ulicama, poslana oklopna vojna vozila, grad nadlijeću helikopteri

Francuski poljoprivrednici prijete paralizom cijelog sustava

FOTO: Twitter

Na pariške ulice stižu oklopna vojna vozila, a grad nadlijeću helikopteri poslani da štite grad od poljoprivrednika koji su krenuli u jednotjedni štrajk nazvan “tjedan opasnosti”. Na ulicama je oko 15.000 policajaca i žandara, koji su raspoređeni kako bi spriječili traktorima ulazak u Pariz. Slično stanje je i u drugim većim francuskim gradovima.

Poljoprivrednici prosvjedom žele ukazati na to da su im primanja niska, birokracija prevelika, a da im kaznene ekološke politike prijete egzistenciji. Poljoprivrednici prijete da će odsjeći svih osam glavnih cestovnih ulaza u glavni grad Francuske.

Vlada pokušavala umiriti prosvjednike

Francuska vlada posljednjih je dana pokušavala umiriti prosvjednike nizom ustupaka. Gérald Darmanin, ministar unutarnjih poslova, rekao je da je naredio snagama sigurnosti da pokažu umjerenost, ali je također upozorio poljoprivrednike da ne prelaze određene ‘crvene linije’. Među tim ‘crvenim linijama’ su odsijecanje glavnih pariških zračnih luka ili Rungisa, najveće svjetske tržnice svježom hranom, južno od glavnog grada.

“Nećemo dopustiti da državne zgrade, zgrade u kojima su porezne službe ili trgovine bude oštećene. Nećemo dopustiti niti da se oštete kamioni koji prevoze uvoznu robu. To nam je neprihvatljivo”, rekao je Darmanin.

Ministar unutarnjih poslova je otkrio kako su oklopna vozila žandarmerije stacionirana u blizini tržnice Rungis, koja se često naziva “frižiderom Pariza”. Demarin je dodao da su snage za red i mir stavljene u stanje pripravnosti, te da su im se pridružile “jedinice mobilnih snaga” i “helikopteri koji nadziru i predviđaju kretanje traktora”.

Postavljaju se na svoje položaje

Tridesetak traktora krenulo je jutros iz Agena na jugozapadu Francuske prema Parizu. Govoreći za televiziju BFMTV, Véronique Le Floc’h, predsjednica desničarskog sindikata Coordination Rurale, rekla je da namjera “nije ući u Rungis”, već “pokazati koje bi bile posljedice ako sutra više ne bude poljoprivrednika”. Dodala je da želi “identificirati udio uvoza i koje vrste proizvoda dolaze” u Francusku.

Slijedeći naredbe FNSEA, najvećeg francuskog sindikata poljoprivrednika i sindikata Jeunes Agriculteurs (Mladi poljoprivrednici), prosvjednici bi trebali zauzeti položaje u ponedjeljak poslijepodne.

Taksisti također prosvjeduju

Francuska vlada je u petak odustala od planova za postupno smanjenje državnih subvencija za poljoprivredni dizel i obećala smanjenje birokracije. Obećali su i ublažavanje ekoloških propisa. Organizacije poljoprivrednika rekle su da to nije dovoljno i obećale pojačati pritisak.

Međutim, većina inzistira na tome da nemaju namjeru zapravo ući u glavni grad. “Odlazak u Pariz je kao ulazak u lavlji brlog. Ovdje, ostajemo vani i barem ćemo biti autonomni”, rekao je Fabien Frebourg, potpredsjednik Jeunes Agriculteurs de l’Oise za BFMTV.

Da kaos na francuskim prometnicama bude još gori, taksisti su u ponedjeljak organizirali vlastiti prosvjedni pokret protiv, kako kažu, nedovoljne cijene za prijevoz pacijenata od strane francuskih zdravstvenih službi. Njihovi spori prosvjedi počeli su gušiti autoceste diljem zemlje, uključujući A13 koja vodi u Pariz.

Prijeti paraliza sustava

Policijski sindikat Unité SGP pozvao je vladu da pronađe “društveni aparat za gašenje požara” kojim bi “ugasili vatru i smirili situaciju”. Upozoravaju da će se, ako se ne “ugasi požar”, u prosvjed uključiti i drugi sektori, što bi moglo paralizirati sustav.

“Pet mjeseci nas dijeli od Olimpijskih igara. Oči svijeta uprte su u Francusku, a društvena kriza koju ne možemo kontrolirati ostavila bi loš dojam na ostatak svijeta”, rekao je Jean-Christophe Couvy, šef policijskog sindikata, za radio France Info.

Premijer najavljuje nove ustupke

Vlada je pokušavala spriječiti širenje nezadovoljstva među poljoprivrednicima uoči izbora za Europski parlament u lipnju, koji se smatraju ključnim testom za vladu predsjednika Emmanuela Macrona.

Tijekom posjeta jednoj farmi u nedjelju, premijer Gabriel Attal rekao je da će uslijediti novi ustupci nakon što je niz prvih ustupaka objavljen u petak. “Želim da razjasnimo stvari i vidimo koje dodatne mjere možemo poduzeti kako bismo odgovorili na pritužbe poljoprivrednika da se suočavaju s nepoštenom konkurencijom”, rekao je Attal.

Blokade bi mogle trajati barem do četvrtka

Neki su političari optužili vladu da je bila previše popustljiva prema “militantnim” akcijama među kojima je razbijanje prozora zgrade vlade u blizini Carcassonnea, u jugozapadnoj Francuskoj, te urušavanje supermarketa pod teretom gnojiva na prosvjedu u Agenu.

“Jednom kad prihvatite nasilne akcije nekih, ne biste se trebali iznenaditi ako ih drugi počnu slijediti. Prvim izjavama Géralda Darmanina nedostajala su jasna pravila i podsjetnici na pravila”, rekao je Stéphane Le Foll, bivši socijalistički ministar poljoprivrede.
Blokade bi mogle trajati barem do četvrtka kada će se u Bruxellesu održati summit Europskog vijeća, piše The Telegraph.

Ministar: ‘Očekuje nas težak tjedan’

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau rekao je u ponedjeljak da će se Macron na summitu zalagati za više politika usmjerenih na poljoprivredu kako bi riješio pritužbe koje francuski poljoprivrednici dijele s mnogim drugim poljoprivrednicima u bloku.

Fesneau je dodao da će ovaj tjedan otputovati u Bruxelles kako bi pokušao ublažiti pravila EU-a o poljoprivrednom zemljištu koja zahtijevaju da četiri posto ostane neobrađeno prema novim zelenim pravilima.

Francuski poljoprivrednici žalili su se da bi to moglo naštetiti njihovim poslovima, a vlada u Parizu obećala je lobirati u njihovo ime u Bruxellesu. “Francuska može očekivati ​​težak tjedan”, rekao je Darmanin.