Video. Hamasovac GoPro kamerom snimao početak masakra u Izraelu. Slavio je pokolj, a onda je upucan

Snimka osim napredovanja militanata pokazuje i njihove famozne tunele

FOTO: CNN

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su snimku s kamere koju je na sebi nosio pripadnik Hamasa koja prikazuje što se događalo tijekom napada 7. listopada, kojeg izraelski dužnosnici uspoređuju s terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001., piše CNN.

Na objavljenoj snimci vide se pripadnici Hamasa koji se na rubu istočnog Pojasa Gaze spremaju za napad, a znak za pokret im je, piše CNN, bila eksplozija koja se čula u daljini. Dok su se kretali prema granici Pojasa Gaze i Izraela netko iz Hamasa je uzvikivao “Allahu Akbar”.

Snimljeni tuneli Hamasa

Osim snimke koja pokazuje Hamasovo napredovanje prema izraelskom teritoriju, Izrael je prvi put javno objavio i snimku Hamasovih tunela u Gazi, za koje dužnosnici tvrde da su korišteni na sam dan napada. Još uvijek nije poznato je li snimku tunela zabilježila kamera istog pripadnika Hamasa.

Na njoj se, naime, može vidjeti velika prostorija koja vodi do niza užih tunela. Duž tunelskog okna prolaze žice, iako nema vidljive rasvjete, jedino svjetlo dolazi od svjetiljke, a na podu se nalaze zalihe te nekoliko plavih bačvi.

U jednom trenutku, Hamasovci usmjeravaju baterijsku svjetiljku u duboko okomito okno s ljestvama koje se protežu duž jedne strane. Na betonskim zidovima ispisani su natpisi crvenom bojom, a na jednom piše: ‘Ono što je skriveno puno je gore.”

Dobro isplaniran napad

Snimka napada koju je objavio IDF traje 100 minuta. CNN je geolocirao sve lokacije koje se mogu vidjeti na snimci te potvrdio da ona odgovara drugim snimkama napada koje su objavljeni.

Dok je grupa prolazila kroz prvu ogradu na granici, osoba koja je nosila kameru više puta je viknula: “Idi desno”. CNN piše kako se čini da je napadač znao što mu je činiti, te da to ukazuje da je napad Hamasa bio očito dobro isplaniran.

Nakon što su pripadnici Hamasa prošli kroz drugu ogradu na granici, zaputili su se prema kibucu naoružani kalašnjikovima i granatama. U 17. minuti snimke može se vidjeti kako se vozilo s militantima zaustavlja te jedan od njih otvara vatru preko otvorenog polja dok se u daljini vide izraelski objekti. Podataka o tome je li itko pritom stradao nema.

Ubojstvo izraelskog vojnika

Skupina Hamasovaca odlučila se regrupirati, a jedan od njih, čuje se na snimci, govori drugima da ne pucaju u zrak i ne troše municiju. U jednom trenutku grupa militanata zahvaljuje Bogu zbog toga što su stigli toliko daleko te se pitaju gdje su izraelski vojnici.

Na polju u blizini izraelskog grada Kissufima napadač s kamerom na tijelu izlazi iz vozila i napreduje preko polja s drugim militantima. Na snimci se vidi kako trči pored jednog čovjeka te se pritom pokrivaju. Vidi se i kako napadač s kamerom puni oružje nakon što je uočio izraelskog vojnika na tlu, te otvara vatru na njega i ubija ga.

Dok mu se pridružuju ostali, napadač uzima pušku izraelskom vojniku te okreće kameru prema sebi i snima kako slavi s ostalim Hamasovcima. Na snimci je, između ostalog, otkrio svoje ime, kazao kako ima 24 godine i da je otac, te se pohvalio da je ubio dvojicu izraelskih vojnika.

Pokolj na techno festivalu

Nadalje, snimka prikazuje kako se skupina Hamasovaca kreće na motociklima prema svom cilju, te naoružanog napadača kako radosno viče dok prolazi pokraj tijela Izraelaca. Prije njegove skupine, piše CNN, tim područjem je već prošla jedna grupa militanata.

Na snimci koju je objavio IDF može se vidjeti i pokolj na techno festivalu “Nova” u Izrael. Kamera iz jednog izraelskog automobila prikazuje kako osoba u njemu bježi nakon raketnog napada te trenutak u kojem se približava skupini militanata koji otvaraju vatru. Također se vidi trenutak u kojem napadač koji je imao kameru dolazi na mjesto događaja.

Pucnjava kod vojne baze

Nakon 65 minuta snimke može se vidjeti kako napadač s kamerom i grupa militanata praktički slobodno prolaze Izraelskim teritorijem, te da su prošli pored gradova Ein HaShlosha i Kisufim.

Iduće sekvence prikazuju kako se Hamasovci približavaju vojnoj bazi blizu kibuca Re’im te otvaraju vatru, a netko pritom uzvraća paljbu. CNN piše kako se nakon toga vidi da napadač s kamerom pada na tlo, te da je očito pogođen u pucnjavi. “Njegova uloga u napadu je došla kraju. No teror napada 7. listopada trajat će još satima”, zaključuje CNN.