Video. Katastrofalne poplave u Libiji, preko 5200 mrtvih, 10.000 nestalih. Ministar: 'Ovo je kao tsunami, tijela su posvuda'

Najgore je u gradu Derni, gdje su pukle dvije brane

FOTO: Twitter

Strašni prizori stižu iz Libije, gdje se oko 10.000 ljudi smatra nestalima u velikim poplavama. “Možemo potvrditi iz naših neovisnih izvora informacija da je broj nestalih do sada dostigao 10.000”, rekao je Tamer Ramadan iz Međunarodne federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Istovremeno dramatično raste i broj mrtvih. Prema najnovijim podacima, koje je objavio glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova vlade istočne Libije, a prenijela njemačka agencija dpa, broj mrtvih od razornih poplava u istočnom libijskom gradu Derni dosegao je 5.200.

“Nemamo točne brojke, ali to je katastrofa. Bio sam šokiran onime što sam vidio – ovo je poput tsunamija”, rekao je ministar civilnog zrakoplovstva i član odbora za hitne slučajeve vlade istočne Libije, Hichem Chkiouat. Za BBC je komentirao i puknuće brana u Derni, rekavši da “neko vrijeme nisu bile održavane”.

“Bio sam u Derni. Tijela leže posvuda – u moru, u dolinama, ispod zgrada”, dodao je libijski ministar.

‘Tijela su posvuda’

Ministar zdravstva Othman Abdel Jalil ranije je kazao kako se očekuje da će se broj mrtvih popeti do 10.000, prenosi The Guardian.

Oluja Daniel ovu sjevernoafričku državu pogodila je u nedjelju, a vlasti su proglasile izvanredno stanje. Na istoku zemlje uveden je policijski sat, a školama i trgovinama naređeno je zatvaranje.