Video. Kini prijete opasne poplave, vlada pokušava zaštititi 127 milijuna ljudi

Dužnosnici pokrajine Guangdong pozvali su vlasti da krenu s hitnim planiranovima radi izbjegavanja prirodne katastrofe

Rescue workers carry residents on boats through a street flooded by heavy rains from Typhoon Sanba in Maoming, in China’s southern Guangdong province on October 21, 2023. (Photo by AFP) / China OUT
FOTO: AFP

Veće rijeke, kanali i jezera u kineskoj pokrajini Guangdong prijete opasnim poplavama, zbog čega je vlada odobrila plan za hitno djelovanje kako bi zaštitila više od 127 milijuna ljudi. Dužnosnici pokrajine Guangdong su pozvali lokalne vlasti da počnu s hitnim planiranjem radi izbjegavanja prirodne katastrofe te da razdijele sredstva i materijale kako bi se pogođenim ljudima osigurala hrana, odjeća, voda i mjesto za život.

Nazvavši situaciju “tmurnom”, lokalni meteorološki dužnosnici su rekli da dijelovi rijeka i pritoka u slivovima rijeka Xijiang i Beijiang dosežu vrhunac vodostaja, što se događa samo jednom u 50 godina, prema državnoj televiziji CCTV. Ogromne poplave se očekuju u slivu Beijiang, objavio je CCTV citirajući kinesko ministarstvo za vodne resurse, koje je izdalo hitno upozorenje.

Evakuirani deseci tisuća ljudi

Pokrajina se proteklih dana suočava s obilnim pljuskovima i snažnim vjetrovima zbog toplinskog strujanja, koje je pogodilo nekoliko dijelova Kine tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Obilna kiša padala je 12 sati, počevši od osam sati navečer u subotu po lokalnom vremenu, u središnjem i sjevernim dijelovima pokrajine u Zhaoqingu, Shaoguanu, Qingyuanu, Jiangmenu.

Gotovo 20 tisuća ljudi je evakuirano u Qingyuanu, prema državnim medijima, a dio energetske infrastrukture je oštećen u Zhaoqingu, gdje je u nekim mjestima došlo do prekida u opskrbi električnom energijom.

“Pogledajte okrug Huaiji u Zhaoqingu, koji je postao grad na vodi. Stariji i djeca u ruralnom dijelu ne znaju što činiti bez električne energije i signala”, rekao je korisnik popularne društvene mreže Weibo. Blatne poplave vode odnijele su jedno vozilo u uskoj ulici u Zhaoqingu, prema videu koji je objavio medij Hongxing News.

‘Kišilo je poput vodopada’

“Sinoć je kišilo poput vodopada sat i pol na autocesti dok sam vozio prema kući. Uopće nisam mogao vidjeti cestu”, rekao je drugi korisnik Weiboa. Mnoge hidrološke postaje u pokrajini bilježe više razine vode od normalnih, upozorili su meteorološki stručnjaci, a u glavnom gradu provincije s 18 milijuna stanovnika Guangzhouu, jezera su dosegla vrhunac vodostaja, objavili su gradski dužnosnici.

Podaci prikazuju da je na 2609 hidroloških postaja zabilježena veća količina oborina od 50 milimetara, što se odnosi na 59 posto svih hidroloških postaja. Dvadeset sedam hidroloških postaja u Guangdongu je u osam sati jutros bilo u stanju pripravnosti.

U susjednoj pokrajini Guangxi, zapadno od Guangdonga, snažni vjetrovi uništavali su zgrade, prema snimkama koje su objavili državni mediji. Neka mjesta su također pogođena tučom i većim poplavama, objavio je CCTV. U drugom videu se mogu vidjeti spasilačke ekipe kako pokušavaju spasiti stariju osobu koja se drži za drvo.