Video. Klimatske aktivistice u Louvreu polile Mona Lisu juhom

'Što je važnije? Umjetnost ili pravo na zdravu i održivu hranu', vikale su aktivistice u muzeju Louvre

(FILES) The portrait of Lisa Gherardini, wife of Francesco del Giocondo, known as the Mona Lisa or La Gioconda (La Joconde in French), painted by Italian artsist Leonardo da Vinci, is displayed in the "Salle des Etats" of the Louvre Museum in Paris, on January 8, 2021. The protection glass covering The Mona Lisa or La Gioconda (La Joconde in French) has been splashed with soupe by environmental activists on January 28, 2024. (Photo by Martin BUREAU / AFP)
FOTO: AFP

Dvije ekološke aktivistice polile su juhom sliku Mona Lise u muzeju Louvre u nedjelju ujutro, javlja La Parisien. “Što je važnije? Umjetnost ili pravo na zdravu i održivu hranu? Naš poljoprivredni sustav je bolestan”, uzviknule su nakon što su limenke juhe bacile na sliku.

Najpoznatija slika na svijetu, izložena iza zaštitnog stakla od 2005. godine, već je nekoliko puta bila žrtva vandalizma. U svibnju 2022. pogođena je kremšnitom. Muškarac odjeven kao starica, prema riječima svjedoka, ustao je iz invalidskih kolica i bacio kolač na sliku Leonarda da Vincija.

Sve češći način protesta

Ovakav način demonstracije posljednjih je godina sve češći u mnogim muzejima i kulturnim ustanovama. U listopadu 2022. dvije mlade žene, koje su se predstavile kao ekološke aktivistice koje se protive bilo kakvom novom naftnom projektu, bacile su juhu od rajčice na još jednu od najpoznatijih slika na svijetu, Suncokrete Vincenta Van Gogha, izloženu u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Događalo se da aktivisti zalijepe ruke za radove.

Također, u listopadu 2019. aktivist iz grupe za zaštitu okoliša Extinction Rebellion popeo se na piramidu Louvrea kako bi osudio inertnost javnih ovlasti i velikih institucija suočenih s globalnim zagrijavanjem.