Video. Konačno krenuo masovni egzodus s Burning Mana

Pustinja u kojoj se održava festival zbog obilnih kiša pretvorila se u duboko blato

FOTO: Maxar Technologies

Posjetitelji Burning Mana dobili su dopuštenje organizatora da počnu napuštati pustinju u Nevadi, koja se proteklih dana zbog obilnih kiša pretvorila u duboko blato. Oko 70.000 ljudi ostalo je zarobljeno, a prema novim informacijama ondje ih je trenutačno još 64.000.

Naime, organizatori su promet na glavnoj cesti otvorili još jučer oko 14 sati po lokalnom vremenu, ali uz preporuku posjetiteljima da odlazak odgode do utorka jer bi se ranije teško uspjeli probiti.

Tijekom vikenda na festivalu je prijavljen jedan smrtni slučaj, no policija je u međuvremenu objavila da to nije bilo povezano s vremenskim prilikama. Radi se o muškarcu u 40-im godinama, prenosi BBC.

‘Čuvajte hranu i vodu’

Podsjetimo, svima koji su došli na Burning Man vlasti su u subotu savjetovale da čuvaju vodu i hranu te da, ako je moguće, ne izlaze iz svojih šatora. Osim toga, ni prijenosni toaleti privremeno nisu bili u upotrebi budući da se službena vozila koja ih inače prazne nisu mogla kretati po blatu.

Procjenjuje se da je kiša koja je krajem prošlog tjedna pogodila pustinju Black Rock bila najobilnija od početka održavanja ovog festivala, odnosno u proteklih 30-ak godina.

Ove godine se festival službeno održava od 24. kolovoza do 4. rujna. Inače uključuje ogromne interaktivne instalacije i ogromnog drvenog čovječuljka koji se pali na kraju festivala. Osnovan je 1968. godine kada su Larry Harvey i njegov prijatelj Jerry Goodell spalili drvenu skulpturu čovjeka na plaži Baker u San Francisku kako bi obilježili ljetni solsticij. U pustinji u Nevadi prvi put je održan 1990. godine.