Zbog snijega kaos kod Splita: ceste blokirane zbog sudara i kamiona. Policija: 'Zimska oprema je obvezna'

Policija upozorava vozače da su na prometnicama na snazi zimski uvjeti

27.11.2023., Klis - Na podrucju Dalmatinske zagore od jutros pada snijeg. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tijekom noći u dijelovima Dalmatinske zagore temperatura je padala i do – 7 stupnjeva, u dijelu srednje Dalmacije osvanulo je oblačno jutro koje je ponegdje u unutrašnjosti donijelo i prvi snijeg ove jeseni.

Kao pokazuju meteorološki podaci, snijeg se brzo približava Splitu, uz nagli pad temperature. U unutrašnjosti, iza planina Kozjak i zapadnog dijela Mosora, počeo je padati snijeg, javlja Slobodna Dalmacija. Najveće količine snijega zabilježene su na području Vučevice, Broćanca i Konjskog, dok su oborine manjeg intenziteta na području Dugopolja i Klisa, piše Dalmatinski portal.

☃️❄️SNIJEG U DALMACIJI ❄️☃️Bisko, Krušvar, Dicmo

Posted by DalmacijaNews on Monday, November 27, 2023

Na A1 ograničenje brzine, sudar na magistrali

Hrvatski autoklub obavještava vozače da na autocesti A1 između čvorova Prgomet i Vučevica moraju voziti brzinom od najviše 40 kilometara na sat zbog ledene kiše i snijega te apelira na poštivanje prometnih znakova.

Splitska policija javlja i o sudaru dva vozila na D1, ispod tunela Mihovilović. Zbog prometne nesreće je prekinut promet prema Splitu.

Policija javlja i da je zatvorena cesta D56, predio Kočinje brdo, i to zbog teretnih vozila koja se nalaze na cesti i ne mogu dalje prometovati.

Zimski uvjeti na prometnicama nadomak Splita. Ivo Cagalj/PIXSELL

Policija: zimski uvjeti na cestama

Zbog vremenskih neprilika priopćenje je poslala i splitska policija koja vozače upozorava da na cestama trenutno vladaju zimski uvjeti. “Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na dodatan oprez, upućujemo ih da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti, te da koriste zimsku opremu”, ističu.

Iz policije podsjećaju kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

“Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu”, dodaju.

Kakvo će vrijeme biti danas

Danas će u većem dijelu zemlje biti sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada, osobito u drugom dijelu dana. Na Jadranu i predjelima uz njega mjestimice kiša, osobito poslijepodne i navečer. U Gorskoj Hrvatskoj ponegdje susnježica i slab snijeg, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas.

Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak, u višim predjelima s olujnim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 4 do 9, na Jadranu između 10 i 14 stupnjeva Celzijevih.

Foto: HAK
Foto: HAK