Video. Meteorološki fenomen u SAD-u izazvao prometnu nesreću u kojoj je sudjelovalo 158 vozila, poginulo je sedam osoba

Područje u kojem se dogodila nesreća bilo pokriveno "supermaglom"

FOTO: Facebook/Louisiana State Police

U američkoj saveznoj državi Louisiani jučer se dogodio teški lančani sudar u kojemu je sudjelovalo 158 vozila, poginulo je 7 osoba, a više od 25 ih je završilo u bolnici, javljaju američki mediji.

Nacionalna meteorološka služba navodi da je područje u kojem se dogodila nesreća bilo pokriveno “supermaglom” koju je stvorila mješavina dima od šumskih požara i guste magle.

Hitne službe i dalje pretražuju područje okruga St. John the Baptist u kojem se dogodila nesreća te je moguće da će broj poginulih rasti. Na mjestu nesreće došlo je i do požara, a jedan veliki kamion prevozio je i opasnu tekućinu.

Posebna opasnost na autocestama

Guverner Louisiane John Bel Edwards pozvao je građane da daju krv. Također, pozvao je one koje žive u okolnim područjima da osobito paze tijekom vožnje.

Škole na području otvorit će vrata učenicima kasnije no inače, a kao razlog za to navode upravo maglu. Uvjeti tzv. supermagle nastaju kada se dim i vlaga oslobađaju iz gorućeg materijala te se miješaju s pravom maglom.

Može smanjiti vidljivost na manje od tri metra i može biti vrlo opasna kada je prisutna na autocestama, navode iz Nacionalne meteorološke službe i dodaju kako je taj fenomen već bio uzrok nekoliko velikih prometnih nesreća.