Video. Nastavljaju se prosvjedi protiv krajnje desnice u Njemačkoj. Tisuće su na ulicama

Nijemci se već dva tjedna širom zemlje okupljaju protiv radikalnih tendencija AfD-a

27 January 2024, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: Participants in the demonstration under the slogan "Against the AfD - We won't be silent. We do not look away. We act!" march through the city holding a placard with the inscription "Stop Nazis". With the demonstration, the participants want to set an example of resistance against right-wing extremist activities. Photo: David Young/dpa (Photo by David Young / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: David Young/dpa (Photo by David Young / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

“Nikad više”, ponovio je u subotu na Dan sjećanja na holokaust njemački kancelar Olaf Scholz u kontekstu snažne mobilizacije svojih sugrađana protiv krajnje desnice.

Tijekom vikenda u Njemačkoj su njezini građani planirali održati prosvjede u više od 300 gradova i sela, podaci su udruge koja djeluje pod nazivom “Zajedno protiv krajnje desnice”. U Kielu, gradu na sjeveru Njemačke, krajem prijepodneva na gradskome se trgu, po procjeni policije, okupilo 11.500 ljudi, a po procjeni organizatora njih 15.000.

“Demokracija nije za one sa slabim srcem!”, “Crveni karton za AfD” (njemačku krajnje desnu stranku, Alternativu za Njemačku), moglo se pročitati na natpisima na koje je AFP-u ukazao Johannes Böcker, 29-godišnji fizioterapeut koji je sudjelovao na skupu. “Za mene je važno prosvjedovati u znak sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma, ali istodobno prosvjedovati i protiv uspona krajnje desnice”, rekao je.

Prosvjedi diljem države

U Düsseldorfu, na njemačkome zapadu, po procjeni policije okupilo se “nekoliko desetaka tisuća ljudi”. U podcastu emitiranom u subotu njemački kancelar Olaf Scholz podsjetio je na njemačku odgovornost za holokaust. Rekao je da je oduševljen što vidi da je njegova zemlja “na nogama”, jer “milijuni građana marširaju njemačkim ulicama”.

Nijemci se već dva tjedna širom zemlje okupljaju protiv radikalnih tendencija AfD-a.

“Triput je više prosvjeda nego prošli tjedan, osobito u istočnoj Njemačkoj”, napisao je u priopćenju objavljenom u subotu građanski savez Campact, koji je među organizatorima pokreta. Na području bivšeg DDR-a, AfD je postigao najbolje izborne rezultate.

Prije dva tjedna socijaldemokrat Olaf Scholz izašao je, zajedno sa svojim sugrađanima na ulice Potsdama, grada u susjedstvu Berlina u kojemu živi. U subotu, ministar obrane Boris Pistorius planira se pridružiti prosvjednicima u gradu Osnabrücku na sjeverozapadu zemlje u kojemu je rođen.

‘Nikad više je svaki dan’

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se poklapa s datumom sovjetskog oslobođenja koncentracijskog logora smrti Auschwitz-Birkenau 27. siječnja 1945., prigoda je za komemoracije.

Ove se godine obilježava 79. put zaredom, no odvija se u prilično napetom kontekstu s obzirom na to da je 10. siječnja njemačka medijska kuća Correctiv otkrila da je u Potsdamu u studenome prošle godine održan sastanak ekstremista na kojemu se raspravljalo o protjerivanju mnoštva stranaca i ljudi stranog porijekla iz Njemačke.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser to je 18. siječnja pred zastupnicima Bundestaga usporedila s konferencijom u Wannseeu na kojoj su nacisti planirali istrebljenje europskih Židova 1942. godine. “Nikad više zahtijeva budnost svih nas. Naša demokracija nije dar od Boga, stvorili su je ljudi. I da zaključim: Nikad više – to je svaki dan”, upozorio je Scholz.