Video. Neviđena oluja poharala Francusku, vjetar puhao 207 na sat, poginula jedna osoba

U Engleskoj je zatvoren je velik broj škola, a hitne službe upozoravaju stanovnike da izbjegavaju obalu

This photograph shows foam in the street of Penmarc'h, western France, on November 2, 2023, as the storm Ciaran hits the region. Much of northwestern Europe went on high alert on November 1, 2023 as a storm dubbed Ciaran threatened to bring gale-force winds and extreme rainfall to the region. (Photo by FRED TANNEAU / AFP)
FOTO: AFP

Oluja Ciaran u četvrtak je pogodila sjever Europe snažnim vjetrovima i kišom, odnijevši jedan život u Francuskoj i zaustavivši promet zračnih luka, željeznica i trajekata. Na vozača kamiona palo je stablo sjeveroistočno od Pariza, a 1,2 milijuna kućanstava u Francuskoj ostalo je bez struje.

Vlasti u Finistereu u Bretanji pozvale su ljude da ostanu kod kuće kako bi izbjegli vjetrove koji dosežu brzinu do 207 kilometara na sat. Valovi u sjeverozapadnoj francuskoj pokrajini narasli su na do 20 metara, prenosi Reuters. “Ponavljam: ostanite kod kuće”, objavio je lokalni prefekt Alain Espinasse.

Nastradala je i Britanija

Oluja Ciaran koja stiže nakon oluje Babet, koja je zapadom Europe prohujala prije dva tjedna, pogonjena je snažnom mlaznom strujom s Atlantika. Donijela je velike kiše i snažne vjetrove koji su već uzrokovali poplave u Sjevernoj Irskoj.

U Velikoj Britaniji najpogođeniji su Kanalski otoci. BBC prenosi kako su na otoku Guernseyu uništeni prozori i krovovi na kućama, zbog čega su obitelji potražile sklonište u hotelima.

Pogođen je i obližnji jug Engleske. Zatvoren je velik broj škola, a hitne službe upozoravaju stanovnike da izbjegavaju obalu. Nizozemska aviokompanija KLM objavila je pak da je otkazala nekoliko desetaka letova s amsterdamske zračne luke Schiphol.