Video. Ogroman požar u Valenciji odnio 4 života, mnoge još traže. 'Vatra se proširila nevjerojatno brzo, stvar je u fasadi'

Požar se proširio enormnom brzinom zbog materijala korištenom na fasadi?

A huge fire rages through a multistorey residential block in Valencia on February 22, 2024. Spanish firefighters were battling a huge fire raging through a multistorey residential block in the eastern port city of Valencia today, the emergency services said. Flames and vast clouds of black smoke engulfed the building, with 22 teams of firefighters battling high winds to tackle the blaze, the 112 emergency services said. In a post on X, formerly Twitter, the emergency services said seven people had been lightly injured: a minor, three adults and three firefighters, most of them suffering from smoke inhalation. (Photo by Jose Jordan / AFP)
FOTO: AFP

U ogromnom požaru koji je zahvatio stambeni neboderu u španjolskom gradu Valenciji poginule su najmanje četiri osobe, a za 19 se još uvijek traga, priopćile su lokalne hitne službe.

Vatra je progutala neboder od 14 katova u četvrti Campanar, te se proširila na susjednu zgradu. Vatrogasci su spašavali ljude s balkona, a 19 osoba je nestalo.

Najmanje 14 osoba, među njima šestero vatrogasaca i malo dijete, ozlijeđeno je. Jaki vjetrovi potpirivali su plamen, ali postoje sumnje da je zapaljiv materijal koji se koristio u fasadi također omogućio brzo širenje vatre.

U zgradi živjelo 450 ljudi

Više od 20 vatrogasnih ekipa borilo se s požarom, dok je građanima bilo naređeno da se udalje s tog područja. Zgrada je imala 138 stanova i u njoj je živjelo 450 ljudi, izvijestio je španjolski El Pais pozivajući se na upravitelja zgrade.

Lokalni mediji također navode da su vatrogasci neke spašavali s pomoću dizalica. Jedna žena je rekla RTVE-u da je vidjela vatrogasce kako pokušavaju spasiti tinejdžera zarobljenog na prvom katu zgrade.

Nakon što je požar brzo zahvatio zgradu, u Španjolskoj se postavljaju pitanja o materijalima korištenima u izgradnji. Inženjerka Esther Puchades, rekla je španjolskoj novinskoj agenciji Efe da je ranije pregledavala zgradu.

Sporan materijal izgradnje

Tada je zaključila da se na fasadi koristi materijal od poliuretana, koji se više ne široko koristi zbog straha od zapaljivosti. Jedan stanovnik drugog kata zgrade rekao je televizijskom kanalu La Sexta da se vatra brzo širila nakon što je požar izbio, navodno na četvrtom katu.

“Požar se proširio u roku od 10 minuta”, rekao je, dodavši da bi materijal na fasadi zgrade mogao biti uzrok širenju vatre. I inženjer David Higuera rekao je El Paisu da bi obloga zgrade mogla biti uzrok brzog širenja požara.

“Aluminijske ploče s izolacijskim slojem od pjene na vanjskom sloju zgrade vrlo dobro izoliraju od topline i hladnoće, ali su iznimno zapaljive”, rekao je. Na području je postavljen pokretni bolnički centar, izvijestila je RTVE. Ljudi koji su morali napustiti svoje domove bit će smješteni u hotele, rekli su dužnosnici.

O tragediji se oglasio i premijer

U vezi ove tragedije oglasio se i španjolski premijer Pedro Sanchez. “Razočaran strašnim požarom u zgradi u Valenciji… Želim izraziti svoju solidarnost svim pogođenim ljudima i zahvalnost svim hitnim službama koje su već na terenu”, napisao je Sanchez na X-u, bivšem Twitteru.