Video. Oluja poharala Brač, šteta je ogromna: 'U deset minuta dogodio se darmar'; Kaos i u ostatku Dalmacije

Meteorolozi su ranije danas za cijelu Dalmaciju izdali crvena upozorenja

FOTO: Radari kontrole Viber, screenshot Dalmacija News

Bol, Pučišća, Milna i Selca na otoku Braču tijekom subote zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i vjetrom, a vjetar je iščupao i nekoliko stabala koja su pala na strujne vodove zbog čega je došlo do prekida isporuke električne energije. “Uglavnom se radi o borovima koji su popadali uslijed jakog juga i kiše, posla je dosta, vatrogasci to redovno odrađuju”, kazao je za Hinu zapovjednik Operativne zone Brač Nikola Martinić Dragan.

“Nikakva panika se ne događa na Braču, riječ je o uobičajenim vremenskim neprilikama za ovo doba godine. Vatrogasci iz Selaca i Pučišća su na terenu. Oni će to odraditi i ukloniti probleme. Nitko zbog toga nije bio ugrožen”, dodao je Martinić Dragan.

Imali intervencije i zbog požara

Dodao je i da su na Braču tijekom dana imali više intervencija od požara u Supetru, a koji su izazvala iskrenja električnih vodova na nekoliko lokacija, do Bola gdje su na nekoliko mjesta ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata.

Uglavnom se radi o prostorima koji se nalaze uz more. Najveća akcija trenutno se vodi na istočnom dijelu otoka gdje vatrogasci uklanjaju stabla na ceste, kazao je.

‘U deset minuta dogodio se darmar’

Općina Selca je ostala bez struje, a predsjednik lokalnog DVD-a Tino Štambuk izjavio je da je mnogo stabala srušeno, uključujući i kabele za struju, zbog čega su tražili da se struja potpuno isključi. U samom mjestu Selca je drvo palo na crkvu, piše Danas.hr, i to nakon što su ga orkanski udari vjetra doslovno iščupali iz zemlje.

“Radimo prioritete koliko može biti prioriteta. Telefonska centrala je skroz zauzeta. Jednostavno ima od drveća srušenih na krovove do električnih stupova koji su pali. Nevrijeme koje je zadesilo našu općinu u deset minuta učinilo je, kako kažu, darmar. Dolaze nam i kolege, očekujemo ih za 10-15 minuta da nam dođu dati ruke”, rekli su vatrogasci iz Selca za 24sata. Na terenu su i županijske ceste i HEP. Za sada nema izvještaja o ozlijeđenima.

Nevrijeme i u Splitu, Stonu, na Mljetu…

Jako nevrijeme također je zahvatilo područje Splita. Od podneva je ondje palo 20-ak litara kiše po kvadratnom metru. Osim kiše, problematično je i jugo te su zbog njega u prekidu neke pomorske linije, javlja Dalmacija News.

Iz Ravnateljstva Civilne zaštite priopćili su da je njihov Županijski centar 112 u Splitu od 8 do 14 sati zbog grmljavinskog nevremena zaprimio oko 150 poziva građana o nestanku struje, zapaljenju drvenih stupova od struje, zbog veće količine oborinskih voda i odrona na kolniku te srušenih stabala i granja. Portal Dubrovački dnevnik javlja da je jako jugo rušilo stabla i na otoku Mljetu gdje ima i oštećenih krovova. Stabala na cesti ima i na području Općine Ston.

Ranije je DHMZ izdao zbog nevremena i mogućih urbanih i bujičnih poplava crveno upozorenje za cijelu Dalmaciju te narančasto upozorenje za Liku, Gorski kotar i Slavoniju.

Jako nevrijeme zahvatilo splitsko područje ⛈️

Posted by DalmacijaNews on Saturday, October 21, 2023

Poteškoće u pomorskom prometu

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava na poteškoće u pomorskom prometu u Dalmaciji.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik, Prapratno-Sobra te katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa. Split-Vis, Split-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Sobra-Šipanska luka-Dubrovnik. U prekidu su i brodske linije: Komiža-Biševo, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.