Video. Orban na društvenim mrežama sad tumači zašto je izašao iz dvorane dok se odlučivalo o Ukrajini

Napustio je prostoriju dok se glasalo o početku pristupnih pregovora

FOTO: Twitter

Mađarski premijer Viktor Orban na društvenim mrežama je mrežama otkrio zašto je napustio prostoriju dok je Europsko vijeće u Bruxellesu donosilo odluku o početku pregovora za pristupanje Ukrajine Europskoj uniji.

Orban je i ranije glasno i žestoko negodovao oko ulaska Ukrajine u EU, a sada je rekao da se stav Mađarske oko toga nije promijenio.

“Osam smo sati proveli za pregovaračkim stolom na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu i raspravljali o ukrajinskom pristupanju Europskoj uniji. Mađarska pozicija je jasna: Ukrajina nije spremna za početak pregovora o pristupanju”, rekao je u videu objavljenom na X-u.

‘Besmislena odluka’

Nazvao je odluku o početku pregovora ”pod ovim okolnostima” besmislenom, iracionalnom i neispravnom te ponovio da Mađarska neće promijeniti svoje mišljenje. ”S druge strane, ostalih 26 država članica inzistiralo je na ovoj odluci. Stoga je Mađarska odlučila da one trebaju ići svojim putem i da neće sudjelovati u ovoj lošoj odluci”, kaže Orban.

Podsjetimo, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je na X-u da je Europska unija odlučila otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, dok je Gruziji je odobren status kandidata. Bosni i Hercegovini pregovori će biti otvoreni kada zadovolji kriterije.

Oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je rekao da je ovakva odluka pobjeda za Ukrajinu. “Ovo je pobjeda za Ukrajinu. Pobjeda za cijelu Europu. Pobjeda koja motivira, nadahnjuje i jača”, kazao je Zelenski.