Video. Pao ruski avion pun ukrajinskih ratnih zarobljenika, nitko nije preživio; Moskva: 'Oborio ga je Kijev američkim raketama'

Srušio se u ruskoj Belgorodskoj oblasti

FOTO: Screenshot / X

Ruski vojni transportni zrakoplov Iljušin-76 srušio se u ruskoj pograničnoj Belgorodskoj oblasti, javlja BBC. Kako navode lokalne vlasti, nema preživjelih.

Novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da su u zrakoplovu bili, među ostalima, zarobljeni pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, njih 65, a u avionu su ukupno bile 74 osobe. Na društvenim mrežama dijeli se video pada zrakoplova koji je snimio očevidac nesreće.

RIA navodi kako je portal Ukrajinska Pravda objavio informaciju da su za pad odgovorne ukrajinske oružane snage, ali da su izbrisali informaciju nakon što se doznalo da su u avionu zarobljeni ukrajinski vojnici.

Avion srušen zapadnim naoružanjem?

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je upoznat s “incidentom”, ali nije iznio dodatne detalje. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vlasti svjesne nesreće, ali je odbio ulaziti u detalje.

Iz ukrajinske vojske i zračnih snaga također nema komentara. Međutim, predsjednik Odbora za obranu u ruskom parlamentu, Andrej Kartapolov, rekao je kako su zrakoplov oborile tri rakete protuzračne obrane tipa Patriot koje su Ukrajini isporučili njezini zapadni saveznici.

“Ukrajinsko vodstvo bilo je svjesno predstojeće razmjene i bilo je obaviješteno o tome kako će zarobljenici biti isporučeni”, rekao je tijekom govora u parlamentu, ali nije konkretizirao iz kojeg je izvora je dobio ovu informaciju.