Video. Ribar snimio fenomen koji desetljećima intrigira znanstvenike: 'Jedna od najčudnijih stvari koje sam vidio u vodi'

Naletio je na morskog psa u stanju tonične imobilnosti

FOTO: Screenshot / Instagram

Neobičan fenomen koji znanstvenike fascinira već desetljećima snimio je jedan ribar krajem prošle godine. Luis Cortes naletio je na ženku tigrastog morskog psa okrenutu na leđa kako pluta po površini oceana kod Floride.

”Snimili smo vjerojatno jednu od najčudnijih stvari koje sam ikad vidio na vodi. Golemi tigrasti morski pas plutao je s trbuhom okrenutim prema gore”, napisao je na Instagramu Cortes. Otkrio je da su više puta brodom kružili oko životinje, a kad su do nje došli treći put samo se okrenula u prirodan položaj i otplivala.

”Nemam pojma što je bilo. Čuo sam nekoliko teorija od vodiča i ribiča kojima sam to pokazao”, ispričao je. Te se teorije vjerojatno odnose na toničnu nepokretnost.

Riječ je o stanju koja se još naziva i životinjskom hipnozom. Zapravo se radi o prirodnom stanju paralize u koje neki morski psi ulaze kada su okrenuti na leđa. Američka kampanja za oceane objašnjava da se u tom stanju gubi mišićni tonus, pa se usporava rad srca i disanje. Smatra se da je to obrambeni mehanizam koji omogućuje morskim psima da izgledaju mrtvi i da izbjegnu napad predatora, no to je ponašanje u morskih pasa još uvijek nedovoljno istraženo.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se tonička nepokretnost može javiti kod raznih vrsta morskih pasa, uključujući velikog bijelog morskog psa, tigrastog morskog psa, crnovrhog morskog psa i mnoge druge.

Trajanje stanja hipnoze varira ovisno o vrsti morskog psa i okolnostima pod kojima je izazvana. Iako je tonička nepokretnost prirodno ponašanje morskih pasa, ljudi je također mogu potaknuti okretanjem životinje na leđa ili stimulirajući određene pore na njušci morskog psa.