Video. Rusi se ohrabrili nakon pada Avdiivke pa 70 godinama starim tenkovima pokrenuli novi napad. Nisu dobro prošli

Rusi su se suočili s teškim gubitkom ovoga vikenda

Nakon brutalne, četveromjesečne borbe, 110. mehanizirana brigada ukrajinske vojske u petak je napustila Avdiivku i tako je palo poprište jedno od najkrvavijih borbi u ratu Rusije i Ukrajine.

Avdiivka, gradić koji je prije rata imao 30 tisuća stanovnika i koji je bio centar teške industrije, prvi je značajniji ukrajinski grad koji je pao u ruke Rusa u zadnjih godinu dana. Kako piše Forbes, jasno je i zašto.

Naime, u svom tekstu krive američke republikanske zastupnike u Kongresu koji blokiraju daljnju pomoć Ukrajini. Spomenuta 110. brigada se borila sve dok nije ostala bez streljiva koje im je davao SAD.

Težak gubitak za Ruse

Pobjedom u Avdiivki, ruska vojska je osjetila slabost ukrajinskih snaga te je napala nekoliko sektora duž fronte. Međutim, kako piše Forbes, nije svaka ukrajinska brigada umorna kao 110.

Ukrajinske snage ne samo da su držale liniju ovog vikenda, već su nanijele teške gubitke previše samouvjerenim ruskim brigadama. Jedna postrojba koju su uništili pokušala je napad ukrajinskih položaja s pomoću 70 godina starih T-55 tenkova.

Spomenuta postrojba napadnuta je dok je prelazila liniju koju je kontrolirala 65. mehanizirana brigada ukrajinske vojske u Robotini, jednom od većih naselja koja su Ukrajinci oslobodili prošloga ljeta.

Osveta za Avdiivku

Ukrajinska 65. brigada iskoristila je sve što je imala kako bi zaustavila Ruse, a to im se i isplatilo. Kako piše Forbes, na neki način su se osvetili za sve muškarce i žene iz 110. brigade koji su poginuli braneći Avdiivku.

Rusi su tijekom ovog napada navodno izgubili 18 vozila i 70 ljudi, navodi Forbes.