Video. Rusiju pogodile katastrofalne poplave. Oko 18.000 kuća pod vodom, evakuirane tisuće ljudi

Rijeka Tobol, nedaleko od kazahstanske granice, prijeti porastom vodostaja do rekordnih razina

Lyudmila Borodina, 56, medical worker, cries in a flooded residential area of the city of Orenburg on April 13, 2024. Flooding in the Russian city of Orenburg became "critical" on April 12, 2024 forcing "mass evacuations" as the Ural river level rises, the mayor said. Fast-rising temperatures have melted snow and ice, and along with heavy rains have caused a number of major rivers that cross Russia and Kazakhstan to overflow. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
FOTO: AFP

Zbog posljedica velikih poplava u Rusiji u četvrtak je poplavljeno oko 18.000 domova, dok rijeka Tobol u području nedaleko od kazahstanske granice prijeti porastom vodostaja do rekordnih razina. Državna novinska agencija Tass izvijestila je da je od jučer poplavljeno još 1700 kuća. U posljednjih su nekoliko dana evakuirane tisuće ljudi.

Regija Orenburg južno od Uralskog gorja i područje Kurgana u Sibiru najteže su pogođeni katastrofalnim poplavama blizu južne granice s Kazahstanom. U glavnome gradu regije, Kurganu, rijeka Tobol porasla je za metar i pol u roku od samo 24 sata.

Evakuirane tisuće ljudi

Kurgan se priprema za rekordan vodostaj i za velike poplave, rekao je ministar za izvanredne situacije Aleksander Kurenkov, koji je kazao da razina vode raste i u obližnjoj regiji Tjumen u Sibiru. U opasnosti od poplava ondje su trenutačno otprilike 94 sela u kojima živi 34.000 ljudi. Vlasti su u četvrtak iz Tjumena evakuirale i prevezle na sigurno 1500 ljudi.

Rusija se, nakon obilnih kiša i neuobičajeno snježne zime ove godine bori s iznimno teškim sezonskim poplavama. Stanovnici pogođenih područja optužuju vlasti da su prekasno poduzele mjere da ih zaštite te da nisu reagirale dovoljno brzo.

Slične su poplave pogodile i područja preko granice u susjednom Kazahstanu, gdje su vlasti ranije počele evakuirati ljude. Iz tog je područja dosad evakuirano više od 100.000 stanovnika koji su prevezeni na sigurno.