Video. Seljaci traktorima probili barikade u Bruxellesu, palili gume i bacali gnojivo na policajce. Oni se u panici razbježali

Policija pred institucije EU postavila bodljikavu žicu i na prosvjednike ispalila vodene topove

U ogromnoj koloni od 300 traktora poljoprivrednici su jutros blokirali Rue de la Loi u Europskoj četvrti u Bruxellesu, gdje se danas sastaju ministri poljoprivrede država članica Europske unije, kako bi prosvjedovali protiv zelenih politika Europske unije, piše The Telegraph.

Policija je pred institucije EU postavila bodljikavu žicu i na prosvjednike ispalila vodene topove no seljaci su s traktorima probili barikade i ograde, a policajce su poprskali gnojivom. Osim što pokušavaju kontrolirati bijesne farmere, policija vodenim topovima pokušava i ugasiti gomilu zapaljenih guma i bala sijena razasutih po Rue de la Loi.

Snimka jednog od incidenata prikazuje šačicu policajaca, u punoj opremi, kako ne uspijevaju zaustaviti poljoprivrednike dok su se približavali sastanku ministara poljoprivrede EU koji se održava u blizini.

Policiji nije preostalo ništa drugo nego da se povuče. Lokalni mediji također su izvijestili da su vidjeli da farmeri bacaju naranče i petarde na policijske barikade.

Seljaci iz mnogih europskih zemalja već neko vrijeme prosvjeduju zbog zelenih politika i upozoravaju na visoke cijene proizvodnje i konkurenciju koju im predstavljaju uvozni proizvodi. I ranije ovog mjeseca su, uoči samita vođa država članica Europske unije, prosvjedovali u Bruxellesu.

Policija je stanovnike Bruxellesa upozorila da se koriste javnim prijevozom, da su na nekim mjestima postavljene blokade te da dvije postaje podzemne željeznice nisu u funkciji. Očekuje se da će blokade biti uklonjene do oko 16 sati.