Video. Šire se dramatične snimke iz Izraela: sve gori, pucnjevi odjekuju ulicama, ljudi bježe iz domova

Na Izrael je jutros lansirano nekoliko tisuća raketa

FOTO: Screenshot/X

Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat nakon subotnjeg masovnog napada na Izrael iz palestinskog Pojasa Gaze, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije. Islamistički pokret Hamas izveo je u subotu najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Dok su se sirene upozorenja zavijale diljem južnog i središnjeg Izraela, uključujući Jeruzalem, izraelska vojska je rekla da je spremna za rat a premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitan sastanak sigurnosnih dužnosnika. “Građani Izraela, mi smo u ratu”, rekao je izraelski čelnik u videoporuci iz vojnog stožera u Tel Avivu. “Mi smo u ratu i mi ćemo pobijediti”, istaknuo je on i zaprijetio da će neprijatelj platiti cijenu kakvu nikada nije vidio.

Hamas objavio početak vojne operacije

Ovaj incident je najozbiljniji otkad su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izvještavaju o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Vojni zapovjednik Hamasa Mohamad Deif objavio je početak “vojna operacije” protiv Izraela, pozivajući Palestince posvuda na borbu. “Ovo je dan najveće bitke za okončanje posljednje okupacije na zemlji”, rekao je i dodao da je ispaljeno 5000 raketa.

Društvenim mrežama šire se snimke užasa iz Izraela.