Video. Snimke herojskog spašavanja s Raba: po orkanskoj buri gliserom prevezli čovjeka u kritičnom stanju

Upozorenja meteorologa o opasnom vremenu itekako su se obistinila

Fotografija akcije
FOTO: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Službenici Lučke ispostave Rab i službenici Lučke ispostave Milna jučer su u riječkom i splitskom akvatoriju odradili hitne medicinske prijevoze pacijenata. Lučka ispostava Rab je prevozila pacijente s otoka Raba dok su službenici Lučke ispostave Milna izvršili hitan medicinski prijevoz srčanog bolesnika s otoka Šolte.

Prva akcija pokrenuta je jučer po zahtjevu Hitne medicinske službe Primorsko – goranske županije. Trebalo je hitno prevesti pacijente s otoka Raba po nevremenu. Podsjetimo, jučer je za riječko područje na snazi bio crveni alarm zbog jakih i olujnih pa i orkanskih udara bure podno Velebita.

Prevezli dva pacijenata s Raba

Zdravstveni djelatnici su pripremili dvojicu pacijenata za prijevoz morem. Potom su ih ukrcali na brodicu za hitan medicinski prijevoz te su u 12:35 sati isplovili iz rapske luke prema Rijeci.

Akcija je završena u 14:25 sati kada su pristali u riječki Porto Baroš, odakle su pacijente u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP Rijeka. Tijekom akcije, naglašava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, su na moru trajali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti.

Prijevoz pacijenta sa Šolte

Drugu akciju su izvršili službenici LI Milna. Hitno su prevezli srčanog bolesnika s otoka Šolte. Akcija je pokrenuta sinoć, temeljem zahtjeva dežurnog liječnika Hitne medicinske pomoći Rogač.

On je posredstvom MRCC Rijeka zatražio hitan medicinski prijevoz za pacijenta s teškom kliničkom slikom. Službenici LI Milna odmah po zaprimljenoj dojavi isplovili su za Rogač.

Pacijent je s liječničkom pratnjom ukrcan u 19:12 sati na brodicu za hitan medicinski prijevoz, nakon čega su isplovili za splitsku gradsku luku, kamo su pristali u 19:45 sati. Pacijenta su nakon iskrcaja u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Split, čime je ova akcija uspješno okončana.

Fotografija akcije Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture