Video. Snimljena ogromna eksplozija u Gazi. Izraelska vojska: 'Uništili smo glavnu mrežu tunela Hamasa'

Vojska kompleks opisuje kao 'podzemni teroristički grad povezan s ostalom bitnom infrastrukturom u Pojasu Gaze'

Izraelska vojska (IDF) objavila je da su srušili i uništili veliku Hamasovu mrežu tunela skrivenu ispod Palestinskog trga u Gazi. Hamasovi najviši dužnosnici skrivali su se pod zemljom u mreži tunela nakon napada na Izrael.

Podzemna mreža tunela povezana je s domovima, uredima i stanovima visokih dužnosnika Hamasa među kojima su i vođa vojnog krila terorističke skupine Muhammad Deifa te najviši čelnik Hamasa u Gazi Yahya Sinwar.

IDF navodi da su skenirali unutrašnjost tunela i dobili obavještajne podatke iz njih posljednjih dana. U utorak su omogućili medijima obilazak trga i ulaza u tunele. Na snimkama objavljenim u četvrtak kasno navečer vidi se niz eksplozija.

Palestinski trg – središte moći Hamasa

Palestinski trg nalazi se u otmjenog četvrti Rimal u Gazi, području koje se prije rata smatralo središtem moći i elite u toj enklavi i domom najviših dužnosnika Hamasa.

Bilo je to središte Hamasove vojne vladavine u objektima u kojima su bili smješteni zapovjedni centri, dok su ispod njega bili tuneli koji su skrivali članove Hamasa od Izraela.

U IDF-u navode da su na trgu, uz to, locirali penthouse stan kćeri političkog vođe Hamasa Ismaila Haniyeha, sveučilište, Hamasove vladine urede i raskošnu prodavaonicu vjenčanica.

Protuprovalna vrata i stambeni prostori

Mreža tunela bila je zaštićena protuprovalnim vratima i stambenim prostorima, a u nekim slučajevima su vojnici unutar tunela pronalazili zalihe vode i hrane pa pretpostavljaju da se Hamas planirao u tunelima dugo zadržati, piše The Times of Izrael.

Vojska kompleks opisuje kao “podzemni teroristički grad sa strateškim tunelom povezanim s ostalom bitnom infrastrukturom u Pojasu Gaze”.

Hamasova mreža tunela bila je jedna od dugo čuvanih tajni, a tek upad izraelske vojske rasvijetlio je o kakvom se kompleksu uistinu radi, koliko je golem i izdržljiv.