Video. Snježni kaos u Njemačkoj, među tisućama koji su zapeli na cestama ima i Hrvata: 'Ljudi tope snijeg i to piju'

Ovo u životu nisam vidio, kaže neimenovani Hrvat

17 January 2024, North Rhine-Westphalia, Blankenheim: A snow clearing machine tries to get through a traffic jam in driving snow. After an accident in heavy snowfall on the B51 near Blankenheim, there was a traffic jam. Photo: David Young/dpa (Photo by David Young / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: David Young/dpa (Photo by David Young / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Kombinacija snijega i zaleđenih cesta je u Njemačkoj dovela do stvaranja kolona na prometnicama, a među brojnim Nijemcima su zaglavili i neki Hrvati. Jedan od njih za 24sata je opisao kaotičnu situaciju.

„Brat i ja u srijedu smo krenuli iz Njemačke doma u Hrvatsku, a u koloni smo stajali satima. Imali smo nešto sendviča i vode, ali to smo nakon nekog vremena potrošili. Vatrogasci su kasnije došli i dijelili čaj. Ovo u životu nisam vidio“, kazao je.

Njemački mediji javljaju da je u kolonama na autocestama zapelo oko 2000 ljudi. FAZ javlja da su pripadnici civilne zaštite ljudima dijelili kave i čajeve kako bi se zgrijali. Donosili su i gorivo onima koji su ostali bez njega te dijelili hranu djeci.

‘Bio sam u koloni 17 sati’

Još jedan svjedok je za 24sata kazao da je u koloni proveo 17 sati, na njemačkoj autocesti A7. Kolona je bila duga oko 30 kilometara. Vozač je kamiona pa je sa sobom imao nekih namirnica.

„Bilo je zabrinjavajuće, nije bilo hrane ni vode, a ni toaleta. Vidio sam ljude kako tope snijeg i onda piju tu vodu. Vatrogasci su dolazili jedanput i ljudima u osobnim vozilima nudili čaj. Ja sam vozač kamiona i imam osnovne namirnice, pa sam ih dijelio s ljudima u blizini“, rekao je.