Video. Srušio se 240 metara visok TV toranj u Harkivu, Ukrajina tvrdi da su ga napali Rusi

Rusija je po prvi put napala televizijski toranj u Harkivu početkom ožujka 2022.

A Ukrainian Police investigator examines debis at the Kharkiv Television Tower, after officials reported a Russian strike on the tower, on the outskirts of Kharkiv on April 22, 2024. Photos and videos showed the top of the televion tower breaking off and grey smoke billowing from the structure after Kharkiv Governor Oleg Synegubov said in a social media post that Russia had hit a "television infrastructure facility." (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
FOTO: AFP

Televizijski toranj visok 240 metara u ukrajinskom gradu Harkivu prepolovio se i srušio na tlo u ponedjeljak nakon, kako tvrde lokalni dužnosnici, ruskog raketnog napada na televizijsku infrastrukturu.

Signal emitiranja poremećen je u drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji posljednjih tjedana gađaju ruski projektili i bespilotne letjelice.

“U ovom trenutku postoje prekidi digitalnog televizijskog signala”, rekao je regionalni guverner Oleh Siniehubov. Dodao je da nije bilo žrtava jer su radnici bili u skloništima.

Moskva nedavno pojačala napade

Snimke s mjesta događaja pokazuju kako se glavni stup tornja prelomio i pao dok se oblak dima dizao u nebo.

Na snimci nije jasno što je udarilo u toranj, no dužnosnici iz Harkiva rekli su da je Rusija vjerojatno koristila krstareću raketu Kh-59 u napadu.

Rusija je po prvi put napala televizijski toranj u Harkivu početkom ožujka 2022., nedugo nakon što je pokrenula svoju invaziju. Signal je tada bio u prekidu.

Moskva je nedavno pojačala svoje napade, dok se Ukrajina bori s nedostatnom sposobnošću protuzračne obrane. Harkiv i okolna regija doživjeli su najžešće napade.