Video. U Afganistanu preko 2000 mrtvih nakon potresa, silovito podrhtavanje sravnilo stotine kuća, prizori su strašni

Ozlijeđeno je preko 9000 ljudi, uništeno ili oštećeno je preko 1.300 kuća

Afghan residents clear debris from a damaged house after earthquake in Sarbuland village of Zendeh Jan district of Herat province on October 7,2023 (Photo by Mohsen KARIMI / AFP)
FOTO: AFP

Raste broj žrtava snažnog potresa koji je u subotu pogodio Afganistan i prema novim službenim podacima koje je objavila talibanska vlada u nedjelju poginulo je više od dvije tisuće ljudi, a više od devet tisuća je ozlijeđenih.

Nakon potresa magnitude 6,3 koji je u subotu pogodio regije nekih 30 kilometara sjeverozapadno od grada Herata, slijedio je još osam snažnih udara. Poginulo je 2.053 ljudi, a ozlijeđenih je 9.240, objavilo je ministarstvo za katastrofe u nedjelju. Dodaje da je uništeno ili oštećeno 1.329 kuća.

Ranije u nedjelju glasnogovornik Crvenog križa Erfanullah Sharafzoi rekao je za agenciju Reuters da je poginulo 500 ljudi. Više od 200 mrtvih dovezeno je u više bolnica, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva koji je se predstavio kao dr. Danish i dodao “Većina njih su žena i djeca, a 510 je ozlijeđenih”.

Potresi u Afganistanu su česti

U selu Sarboland u okrugu Zinda Jan, deseci kuća zbrisani su, javlja novinar AFP-a. Pokrajina Herat koja ima oko 1,9 milijuna stanovnika prema podacima Svjetske banke, zadnjih je godina pogođena sušom što je paraliziralo brojne poljoprivredne zajednice koje su već u teškoćama.

Potresi u Afganistanu su česti, posebno u planinskom lancu Hindu Kush koji je blizu spoja euroazijske i indijske tektonske ploče. U lipnju 2022. potres magnitude 5,9 bio je najsmrtonosniji u Afganistanu u gotovo 25 godina, usmrtio je više od tisuću ljudi, a deseci tisuća ostali su bez krova nad glavom u siromašnoj pokrajini Paktika (jugoistok).

U ožujku ove godine, potres 6,5 usmrtio je 13 ljudi u Afganistanu i Pakistanu, blizu lokaliteta Jurm na sjeveroistoku zemlje. Afganistan je osim toga u teškoj humanitarnoj krizi otkako su se na vlast vratili talibani 2021., čiju vlast međunarodna zajednica ne priznaje.