Video. Vulkan Etna ponovno zacrvenio nebo. Erupcija proizvela stup dima visok čak 4500 metara

Etna na otoku Siciliji jedan je od najaktivnijih i najvećih vulkana na svijetu

This photo taken late on February 24, 2021 in Zafferana Etnea, Sicily, shows lava flowing along the sides of the southern crater of the Etna volcano as a new eruptive episode of tall lava fountains, known as paroxysm, occurred. (Photo by Giovanni ISOLINO / AFP)
FOTO: AFP

Vulkan Etna na Siciliji eruptirala je tijekom noći i izbacila vruću lavu, javlja Reuters. Erupcija je proizvela fontanu lave iz jugoistočnog kratera, a eruptivna aktivnost je bila uvelike prekrivena velikom naoblakom.

🚨NEW VIDEO🚨: Mount Etna #Volcano Eruption Illuminates the Night Sky in Sicily on Sunday. Credit: @bruno.wski via Storyful

Posted by WeatherBug on Sunday, November 12, 2023

Unatoč naoblaci, mogao se vidjeti eruptivni stup pepela i dima do visine od oko 4500 metara, piše Yahoo. Oblak vulkanskog pepela pao je na jugoistočnu stranu vulkana, posebno iznad gradova Milo i Zafferana Etnea.

COMUNICATO DI ATTIVITA' VULCANICA del 2023-11-12 17:43 UTC – ETNAL'Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia,…

Posted by INGVvulcani on Sunday, November 12, 2023

Zadnja erupcija u kolovozu

Aerodrom Catania, koji se nalazi na otoku, radio je kao i obično, iako je Talijanski institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) podigao stupanj upozorenja s žutog na narančasto još u subotu.

🚨NEW VIDEO🚨: Mount Etna #Volcano Eruption Illuminates the Night Sky in Sicily on Sunday. Credit: @bruno.wski via Storyful

Posted by WeatherBug on Sunday, November 12, 2023

Etna na otoku Siciliji jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu. S visinom od 3300 metara, ujedno je najviši vulkan u Europi.

Etna je posljednji put eruptirala prije točno tri mjeseca, a zbog vulkanske aktivnosti otkazani su letovi. U svibnju 2022. godine nakon erupcije jugoistočni krater se urušio, što je rezultiralo protokom lave i nekoliko malih erupcija.