Video. Zapaljen dio kompleksa UN-ove agencije u Jeruzalemu: 'Još jednom su životi osoblja UN-a došli u ozbiljnu opasnost'

Na snimci se vidi i gomila u pratnji naoružanih muškaraca ispred kompleksa

FOTO: screenshot X

Glavna agencija Ujedinjenih naroda za pomoć Palestincima (UNRWA) zatvorila je svoje sjedište u istočnom Jeruzalemu nakon što su lokalni izraelski stanovnici zapalili dio kompleksa, priopćila je agencija. Philippe Lazzarini, šef UNRWA-e, rekao je u objavi na platformi X da je odlučio zatvoriti kompleks dok se ne uspostavi odgovarajuća sigurnost. Rekao je da je ovaj incident od četvrtka već drugi u manje od tjedan dana.

“Ovo je nevjerojatno. Još jednom su životi osoblja UN-a došli u ozbiljnu opasnost”, rekao je. “Odgovornost je države Izrael kao okupacijske sile osigurati da osoblje i objekti Ujedinjenih naroda budu zaštićeni u svakom trenutku”, rekao je.

Agencija osnovana još 1948.

UNRWA, osnovana kako bi se bavila palestinskim izbjeglicama koje su pobjegle ili su bile prisiljene napustiti svoje domove tijekom rata 1948. u vrijeme stvaranja Izraela, dugo je bila meta izraelskog neprijateljstva. Od početka rata s Gazom izraelski dužnosnici više su puta pozivali na zatvaranje agencije, optužujući je za partnerstvo s islamističkim pokretom Hamasom u Gazi, što Ujedinjeni narodi oštro odbacuju.

Izrael smatra cijeli Jeruzalem svojim glavnim gradom i ne želi ga dijeliti, uključujući istočne dijelove zauzete u ratu 1967., a koje Palestinci žele za svoj budući glavni grad nezavisne države. Lazzarini je rekao da je osoblje bilo prisutno u vrijeme incidenta, ali nije bilo žrtava. Međutim, vanjski prostori oštećeni su u požaru, koji je ugasilo osoblje jer je hitnim službama trebalo vremena da reagiraju. Još nema komentara izraelske policije.

Izraelci održavali redovite prosvjede

Lazzarini je rekao da su skupine Izraelaca održavale redovite prosvjede ispred kompleksa UNRWA-e posljednja dva mjeseca te da su ovog tjedna prosvjednici osoblje i zgradu gađali kamenjem.

Na snimci koju je uz objavu podijelio Lazzarini vidi se dim u blizini zgrada na rubu kompleksa agencije, dok se u pozadini čuje skandiranje i pjevanje. Na snimci se vidi i gomila u pratnji naoružanih muškaraca ispred kompleksa, koja je skandirala “Spalite Ujedinjene narode”, rekao je Lazzarini.