Video. Zastrašujuća erupcija vulkana u Indoneziji. Evakuirane tisuće ljudi, postoji bojazan i od tsunamija

Mnogi koji žive u blizini eruptirajućeg vulkana na otoku Sulavesi u Indoneziji evakuirani su zbog opasnosti od širenja pepela, stijena, vrućih vulkanskih oblaka i mogućnosti tsunamija.

Međunarodna zračna luka u gradu Manado, koja se nalazi manje od 100 kilometara od eruptirajućeg stratovulkana Ruang, još uvijek je privremeno zatvorena zbog vulkanskog pepela kojeg je moćnom erupcijom izbacio u zrak.

Satelitske snimke tamošnje Meteorološke, klimatološke i geofizičke agencije (BMKG) pokazale su da se pepeo proširio prema zapadu, sjeverozapadu, sjeveroistoku i jugoistoku.

Mnogi napuštaju svoje domove

BMKG

“Još uvijek pratimo razvoj erupcije kako bismo poduzeli potrebne akcije te kako bismo osigurali sigurne letove”, rekao je Ambar Suryoko, šef regionalne zračne luke za AP.

Više od 11 tisuća ljudi rečeno je da napuste svoje domove, a najmanje 1000 ih je to već i učinilo. Timovi još uvijek pretražuju sela oko vulkana i evakuiraju stanovnike na sigurnija područja.

Izdana najviša razina upozorenja

Vlasti strahuju da bi dio vulkana mogao pasti u more i izazvati tsunami, kao što se dogodilo tijekom erupcije 1871. godine.

Ruang je u srijedu eruptirao minimalno pet puta, a vlasti su zbog toga izdale najvišu razinu upozorenja. Ljudima je naređeno da se udalje najmanje 6 kilometara od vulkana.