Video. ZET-ovac snimio kakve ludosti izvode drugi vozači po Zagrebu: 'Misle da su brži od nas pa riskiraju živote'

Neke su sekunde dijelile od katastrofe

FOTO: Screenshot / Facebook

Na Facebook stranici ”Treskom po Zagrebu” ZET-ovi vozači tramvaja često dijele trenutke s prometnica snimljene iz kabine vozila. Sada su objavili kompilaciju opasnih oduzimanja prednosti tramvaju. U nekim od tih susreta s neodgovornim vozačima sekunde su ih dijelile od katastrofe.

Među takvima je i vozač kamiona s početka videa koji nije reagirao ni na trubljenje tramvaja niti se pokušao zaustaviti, već je samo prešao preko pruge, oduzimajući prednost jurećem tramvaju. Vozač tramvaja uspio je zakočiti, a prema snimci se čini da se zaustavio tik pred kamionom.

Kad oduzimaš prednost vozilu od 42 tone jer ne vidiš malu, plavu točkicu dimenzija 3,4×2,3x32m. Ili te nije briga…

Posted by Treskom po Zagrebu on Friday, February 23, 2024

Tramvaj uvijek ima prednost

Ostale snimke iz objave prikazuju još jednog vozača dostavnog kamiona kako prelazi preko pruge bez propuštanja tramvaja, a onda i kombi koji se uključuje u promet ispred tramvaja i za dlaku izbjegava sudar s tramvajem koji mu trubi.

U komentarima ispod objave javili su se i neki ZET-ovci koji kažu da su ovakve scene redovita pojava. ”Uglavnom automobili, kamioni, autobusi misle da su brži od nas i da će proći prije nego se mi s tramvajem dovučemo do raskrižja. Masu puta čula sam od takvih vozača tu izjavu, čak i od pojedinih kolega ZET-ovaca koji voze bus”, kaže jedna vozačica tramvaja.

Za vozače iz ove objave, ali i sve druge, valja podsjetiti na članak 57. stavka 3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji nalaže da je ”pri susretu s vozilom koje se kreće po tračnicama vozač dužan propustiti takvo vozilo bez obzira s koje strane ono dolazi, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drugačije određeno”. Prema Zakonu, vozačima koji čine ovakav prekršaj prije3ti novčana kazna u iznosu od 390 do 920 eura.