Vijećnik u Dubrovniku banuo za govornicu u majici s natpisom 'Za dom spremni', pitao: 'Kad će koncert Thompsona?'

HDZ-ovci su hinili da ništa ne vide

FOTO: Facebook/Screenshot

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika nastao je omanji kaos jer se nezavisni vijećnik Ivica Roko pojavio u majici HOS-a s pokličem “Za dom spremni”. Vijećnik stranke Srđ je Grad Đuro Capor javio se za riječ i upozorio na majicu koju nosi gospodin Roko.

“Jedan od kolega vijećnika na sebi nosi majicu sa znakovima koji spadaju u domenu kaznenog djela i uvredljivi su i neprihvatljivi za bilo kojeg vijećnika Grada Dubrovnika. Molim da mu naložite da tu majicu ukloni ili naložite zaštitaru da dotičnog vijećnika ukloni sa sjednice Gradskog vijeća”, kazao je Capor.

Pitao za koncert Thompsona

Predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ov Marko Potrebica, kazao je kako nije primijetio išta o čemu Capor govori. “Nisam primijetio simbole koji su zabranjeni bilo kojim hrvatskim zakonom. Ako primijetim simbol kojemu nije mjesto u vijećnici Gradskog vijeća, ja ću reagirati.

Nisam shvatio o kojem se simbolu radi i kojem vijećniku. I sad gledam s vaše lijeve strane do kolega iz HDZ-a, ništa u tom obliku ne vidim niti primjećujem bilo kakvo remećenje javnog reda, mira, zakona ili atmosfere u radu Gradskog vijeća čime vašu povredu poslovnika odbijam. Vidjet ćemo hoće li se pojaviti nešto o čemu vi govorite i hoće li biti zabranjeno”, kazao je.

Nakon Potrebice, za riječ se javio i sam Roko koji je ustao sa stolca, skinuo košulju i u majici HOS-a došetao za govornicu. “Ja bih imao samo jedno pitanje. Postoji li mogućnost da do Nove godine bude na Stradunu koncert Thompsona?”, pitao je Roko.

‘Preziremo sve ustaško’

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković mu je odgovorio i kazao kako je Thompsonov koncert bio dogovoren, ali da se nije mogao održati zbog bolesti u pjevačevoj obitelji. “U konačnici ono što se zapravo dogodilo je da čekamo neko vrijeme u kojem će se taj koncert moći održati“, kazao je Franković, a potom se osvrnuo i na HOS-ovu majicu. “S obzirom da je vijećnik Capor insinuirao da je nošenjem nekih neprikladnih simbola vijećnik Roko želio obezvrijediti gradsku vijećnicu, moramo biti jasni.

Sve postrojbe u RH koje su djelovale aktivno braneći ovaj grad, pa i 6. prosinca 1991. godine, a ujedno je to i ta postrojba, dobrodošlo je i prihvatljivo za hrvatsko društvo i naš grad. Naime, 6. prosinca kad nam je bilo teško, nisu nam smetali ti i takvi simboli“, kazao je. „Međutim svaki simbol koji na bilo koji način korespondira s ustaštvom, što je loše nasljeđe hrvatskog naroda i što po ničemo ne odgovara demokratskom uzusu i časnom Domovinskom ratu, moramo maknuti sa strane.

Simbole ratnih postrojbi poštujemo i častimo, a sve ono što na bilo koji način korespondira s ustaštvom preziremo jer to ništa dobro nije donijelo hrvatskom narodu nego ga je samo podijelilo“, izjavio je Franković. “Pretpostavljam da je vijećniku Caporu zasmetalo što nosite majicu HOS-a i da je zbog toga napustio Gradsku vijećnicu što je njegovo pravo”, dodao je dubrovački gradonačelnik.

HDZ-ovac branio HOS

Potrebica je ponovno uzeo riječ i kazao da prvo nije pregledom utvrdio na što vijećnik Capor misli, a zatim je, kako je kazao, poslao “dvije poruke koje su kristalno jasne”. „Prvo, mogu samo potvrditi da povezivanje bilo kakvog znakovlja povezanog s Drugim svjetskim ratom i ustašama neće se tolerirati.

Nikakvo sjeme iz bilo kakvog režima iz Drugog svjetskog rata neće biti ovdje. No, dok sam ja predsjednik Gradskog vijeća nikad nitko neće biti sankcioniran zbog HOS-ovih oznaka. To su ljudi koji su u kontinuitetu branili i stvarali hrvatsku državu od Vukovara do Dubrovnika. Zastava postrojbe HOS-a je legitimna zastava u zastavama postrojbi Hrvatske vojske.

Dok je to tako, do kraja svog političkog djelovanja branit ću pravo onih koji su 1991. stali na branik domovine, a nisu pobjegli, da nose uniformu koju su imali bez bilo kakvog dizanja ruku i slanja poruke da je režim Ante Pavelića bio dobar, jer nije, bio je zločinački i kriminalan, vodio je Hrvatsku u propast. Nemam problem to izgovoriti”, kazao je Potrebica. “Kolega Roko je htio skrenuti pažnju, dobio ju je, nisam sretan. Htio sam to ignorirati kao događaj koji nije bio važan”, dodao je.

Roko napustio sjednicu

Vijećnik Capor ponovno je zatim došao za govornicu i kazao da vijećnici stranke Srđ je Grad neće sudjelovati u sjednicama Gradskog vijeća dok se na njima krši zakon te je pozvao sve vijećnike da naprave isto. „Frano Supilo vam se okreće u grobu“, dodao je.

Nakon ovih scena uslijedila je 15-minutna pauza, a Roko je napustio sjednicu Gradskog vijeća, kao i vijećnici stranke Srđ je Grad. Podsjetimo, Roko je pažnju javnosti privukao nedavno, kada je na sjednici Gradskog vijeća upitao kad će se otvoriti javna kuća, a pri tom je psovao, lupao po govornici i prolio vodu po pročelnici Službe Gradskog vijeća Nadi Medović. Nakon toga je pred nju bacio novčanicu kako bi platio prolivenu vodu.