Više desetaka uhićenih u prosvjedima tijekom izbora u Rusiji. Među prosvjednicima i pristaše Navaljnog

A police officer checks a man as he and other people queue outside a polling station during Russia's presidential election in Saint Petersburg on March 17, 2024. Russian opposition has called on people to head to the polls on March 17, 2024, at noon, in large numbers to overwhelm polling stations, in a protest which they hope will be a legal show of strength against President Vladimir Putin. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
FOTO: AFP

Najmanje 74 osobe uhićene su u Rusiji zbog sudjelovanja u raznim prosvjednim akcijama za vrijeme trajanja predsjedničkih izbora na kojima se očekuje pobjeda Vladimira Putina, objavila je u nedjelju nevladina organizacija.

Organizacija OVD-Info, specijalizirana za praćenje represije, objavila je da su privođenja uglavnom realizirana u Kazanju u središnjoj Rusiji i u Moskvi. U objavi te nevladine organizacije stoji da bi broj uhićenih mogao biti i veći, jer bi njezini članovi mogli dobiti nove informacije s novim imenima privedenih.

‘Podne protiv Putina’

Mnogi uhićeni na birališta su stigli točno u podne u sklopu prosvjeda “Podne protiv Putina” čiji je cilj ukazati na protivljenje načinu na koji su izbori provedeni. Među osobama koje podupiru prosvjede su i pristaše Alekseja Navaljnog, aktivista koji je prošli mjesec umro u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Neki su birači uhićeni na biračkim mjestima. U izvješću stoji da je jedna aktivistica privedena dok je izlazila iz svoje kuće u Sankt Peterburgu. Dio uhićenih ubrzo je pušten na slobodu.