Visoki ruski časnik upozorava: 'Sukob u Ukrajini mogao bi eskalirati u rat punih razmjera u Europi'

'Glavni izvor vojnih prijetnji našoj državi je antiruska politika SAD-a i njegovih saveznika', kaže general-pukovnik Vladimir Zarudnitski

A local resident watches rescue works at the site of a heavily damaged multi-story apartment building, following a Russian drone attack, in Odesa, on March 2, 2024. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP)
FOTO: AFP

Visoki ruski vojni časnik upozorio je da bi sukob u Ukrajini mogao eskalirati u rat punih razmjera u Europi. Navodi kako je vjerojatnost da se moskovske snage uključe u novi sukob “značajno povećana”.

General-pukovnik Vladimir Zarudnitski, načelnik Vojne akademije Glavnog stožera ruske vojske, to je komentirao za publikaciju Ministarstva obrane Military Thought, javlja državna novinska agencija RIA, a prenosi Reuters.

“Mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini, od širenja sudionika u ‘proxy snagama’ koje se koriste za vojno sukobljavanje s Rusijom, do rata velikih razmjera u Europi – ne može se isključiti”, rekao je Zarudnitski.

Antiruska politika SAD-a izvor prijetnji

“Glavni izvor vojnih prijetnji našoj državi je antiruska politika SAD-a i njegovih saveznika koji provode novu vrstu hibridnog ratovanja kako bi na svaki mogući način oslabili Rusiju, ograničili njen suverenitet i uništili teritorijalni integritet”, dodao je.

“Vjerojatnost da naša država bude namjerno uvučena u nove vojne sukobe značajno raste”, zaključuje Zarudnitski. To je izjavio u trenucima dok se Zapad trudi pomoći Ukrajini s više oružja i financiranjem obrane nakon neuspjele protuofenzive Kijeva prošlo ljeto.

Zarudnitski je zatražio niz promjena u načinu organizacije ruskih vojnika i sigurnosti u zemlji. Stavlja naglasak na prijateljske zemlje kako bi se osigurala sigurnost Rusije i motiviralo stanovništvo oko potreba obrane.