Vlada je, pazite sad, prihvatila šest oporbenih amandmana na proračun. Pogledajte o čemu je riječ

Sabor će se o amandmanima izjašnjavati u utorak

FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Od ukupno 468 amandmana podnesenih na prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu, Vlada je u ponedjeljak prihvatila njih 11 i to svih pet koje su podnijeli zastupnici vladajuće većine te šest oporbenih.

Vlada je na telefonskoj sjednici tako prihvatila amandmane koje su podnijeli vladajući HDZ-ovi Darko Sobota, Damir Habijan i Ivan Radić te Marijana Petir (NZ).

Prihvaćeni su amandmani Sobote da se za izgradnju studentskog doma u Koprivnici u idućoj godini izdvoji 300.000 eura, a u 2025. godini 4,7 milijuna eura, dok za učenički dom u Koprivnici iduće godine milijun eura, a u 2025. tri milijuna eura.

Komarci u Osijeku

Vlada prihvaća i Habijanov amandman da se redovna djelatnost Sveučilišta Sjever pojača za 2,5 milijuna eura, kao i onaj gradonačelnika Osijeka Radića da se 600 tisuća eura izdvoji iz proračuna za borbu protiv komaraca na području grada.

Na prijedlog Petir Vlada odobrava i milijun eura državne pomoći gradovima i općinama s manje od pet tisuća stanovnika za dodatnu pomoć mladim obiteljima koje se bave poljoprivredom i žive u ruralnim područjima za kupnju/nadogradnju kuća, čime bi se zaustavilo njihovo iseljavanje.

Oporbeni amandmani

Od oporbenih amandmana prošao je onaj Nikole Stephana Bartulice (DP) da se više sredstava osigura za stipendiranje učenika i studenata pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske i to na izmijenjen način tako da je Vlada traženi iznos od 13.272 povećala na 20 tisuća eura.

Vlada je u izmijenjenom obliku prihvatila i amandman Kluba IDS-a kojim traži milijun eura za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču, ali ovdje traženih milijun eura odobrava 150 tisuća eura pod obrazloženjem da se sanacija Eufrazijeve bazilike odvija sukladno utvrđenim višegodišnjim planom obnove.

Pomoć svinjogojcima

Prihvaćen je i amandman Ružice Vukovac (NZ) u izmijenjenom obliku da se umjesto traženih milijun izdvoji 943 tisuće eura za pomoć svinjogojcima kod osiguravanja biosigurnosne infrastrukture.

Zeleno svjetlo od Vlade dobio je i amandman Marine Opačak Bilić (NZ) da se 600 tisuća eura više osigura za stipendije za studente slabijeg socioekonomskog statusa.

Po jedan amandman zastupnika SDP-a i Socijaldemokrata

Prošli su i po jedan amandman zastupnika SDP-a i Socijaldemokrata, onaj Boške Ban Vlahek (SDP) da se 130 tisuća eura osigura za sufinanciranje ulaganja u kontinentalnu turističku infrastrukturu, te Romane Nikolić (Socijaldemokrati) da se više izdvoji za palijativnu skrb. Nikolić je pritom tražila 3 milijuna eura, a Vlada je odobrila 1,1 milijun eura.

Sabor će se o amandmanima izjašnjavati u utorak, dok će glasovati o amandmanima i samom proračunu u četvrtak.