Vlak u Indiji se zaustavio na tračnicama, u njega se zabio drugi. Poginulo je 13 ljudi

Čini se da je uzrok nesreće ljudska greška

Emergency personnel stand next to an overturned train carriage near Raghunathpur railway station some 44 Km from Buxar on October 12, 2023, after an express train derailed late on October 11 in India's Bihar state. At least four people have been killed and an unknown number injured after an express train derailed in India's Bihar state, local media reported on October 12. (Photo by Sachin KUMAR / AFP)
FOTO: AFP

Najmanje 13 ljudi je poginulo, a oko 50 je ozlijeđeno nakon sudara putničkih vlakova u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh u nedjelju navečer, objavio je BBC. Vlasti su navele da preliminarna istraga pokazuje kako je do sudara u okrugu Vizianagaram došlo zbog “ljudske pogreške”.

Premijer Narendra Modi izrazio je sućut i rekao da je u kontaktu s ministrom za željeznički promet. Dužnosnici su rekli da su tri vagona putničkog vlaka, na relaciji Visakhapatnam – Palasa, iskočila iz tračnica oko 19:00 sati po lokalnom vremenu, nakon sudara s drugim vlakom.

Vlak se zaustavio na tračnicama “zbog puknuća nadzemnog kabla” kad se drugi putnički vlak koji je vozio na relaciji Visakhapatnam – Rayagadea zabio u njega sa stražnje strane, rekao je željeznički dužnosnik Reutersu.

Do nesreće došlo zbog ljudske pogreške

Stotine vozila hitne pomoći, liječnika, medicinskih sestara i spasilačkog osoblja poslano je na mjesto događaja kako bi spasili putnike i izvukli tijela. Biswajit Sahu, voditelj odnosa s javnošću za željeznicu istočne obale, rekao je da je sudar uzrokovala “ljudska pogreška”.

Dodao je da je obustavljeno prometovanje 33 vlaka, a još 22 preusmjerena su nakon nesreće. Dužnosnici željeznice očekuju da će se pruga raščistiti za nastavak prometa do ponedjeljka navečer.

Indija ima jednu od najvećih željezničkih mreža na svijetu koju svakodnevno koriste milijuni putnika, ali dosta željezničke infrastrukture potrebno je unaprijediti.