Vojni vrh upozorio Šveđane da im prijeti rat: 'Pogledajte Ukrajinu i zapitajte se jeste li spremni'

Očekuje se da će se Švedska pridružiti NATO-u ove godine

Tourists take photos next to a soldier of the royal guard guarding the Lejonbacken entrance of the Royal palace in Stockholm on October 19, 2016. (Photo by JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
FOTO: AFP

Glavni čelnici na području sigurnosti Švedske, ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin i vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga Micael Bydén, misle se da bi se Šveđani uskoro mogli suočiti s ratom. Građane su pozvali da se pripreme za takvu mogućnost.

Očekuje se da će se Švedska pridružiti NATO-u ove godine. S obzirom da rat u Ukrajini i dalje traje, Bohlin je u govoru na konferenciji Folk och Försvar u Sälenu pozvao sugrađane da se pripreme za rat.

Kazao je da je zabrinut što se modernizacija švedskog sustava civilne obrane ne odvija dovoljno brzo i pozvao sve, od menadžera i lokalnih vijećnika do građana, da poduzmu sve mjere koje mogu kako bi se stanje poboljšalo. “Mnogi su to rekli prije mene, no ja ću ponoviti – moglo bi doći do rata u Švedskoj”, rekao je i dodao da treba djelovati po tom pitanju.

Potrebna psihička priprema pojedinaca

Bydén se složio s njegovim riječima. “Na individualnoj razini, morate se psihički pripremiti”, rekao je Bydén i dodao: “Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Bitan je prijelaz s riječi na djela”. Bydén je podsjetio na značajna ulaganja i napore koji su uloženi posljednjih godina kako bi se ojačala sigurnost Švedske do točke u kojoj je obrambena sposobnost zemlje puno jača nego ranije.

Rekao je da Švedska treba postati punopravna članica NATO-a što prije, piše Euractiv. “Nada nije strategija na kojoj se grade planovi, ali ona mora postojati. Pogledajte vijesti iz Ukrajine i postavite si par pitanja: ‘Ako se to dogodi ovdje, jesam li spreman? Što da napravim?’ Što je više ljudi koji razmišljaju i pripremaju se, to će naše društvo biti jače”, istaknuo je.

Švedska agencija za nepredviđene slučajeve ima zadatak pomoći ključnim institucijama i tvrtkama u njihovoj izgradnji i jačanju. Vlada će izraditi analizu o tome kako poboljšati opskrbu zdravstvenog sustava.