Von der Leyen bi da države članice poduzmu mjere protiv vukova, godinu nakon što joj je jedan ubio ponija

Prošle godine je vuk upao na njeno imanje u Donjoj Saskoj

German Defence Minister Ursula von der Leyen attends the prize giving ceremony of the jumping competition of the Grand Prix of Aachen during the World Equestrian Festival CHIO in Aachen Germany on July 23,2017. (Photo by PATRIK STOLLARZ / AFP)
FOTO: AFP

Europska komisija je u ponedjeljak pozvala lokalne zajednice, znanstvenike i sve zainteresirane strane da do 22. rujna 2023. dostave ažurirane podatke o populaciji vukova kojih je sve više u pojedinim regijama EU-a i koji postaju opasnost za ljude i stoku. “Koncentracija vukova u nekim europskim regijama postala je stvarna opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude. Pozivam lokalna i nacionalna tijela da prema potrebi poduzmu mjere. To im već omogućuje postojeće zakonodavstvo EU-a”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Povratak vuka u regije EU-a u kojima je dugo odsutan sve više dovodi do sukoba s lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama, posebno u slučajevima u kojima se mjere za sprečavanje napada na stoku ne provode u velikoj mjeri. Predsjednica Komisija ima i osobno negativno iskustvo s vukovima. U rujnu prošle godine vuk je upao na imanje obitelji von der Leyen u Donjoj Saskoj i ubio jednog od njezinih konja, ponija Dolly.

Na temelju prikupljenih podataka Komisija će odlučiti o prijedlogu izmjene, prema potrebi, statusa zaštite vuka u EU-u i ažuriranja pravnog okvira, uvođenja, prema potrebi, dodatne fleksibilnosti s obzirom na razvoj te vrste. Komisijino preispitivanje znanstvenih podataka o vuku u EU-u sastavni je dio detaljne analize koju Komisija provodi kao odgovor na Rezoluciju Europskog parlamenta od 24. studenoga 2022.

Dio prirodne baštine

Komisija je u travnju 2023. počela prikupljati podatke od stručnih skupina i ključnih dionika te podatke koje su dostavila nacionalna tijela u skladu s postojećim zakonodavstvom EU-a i međunarodnim zakonodavstvom. Komisija ističe da je svjesna da povratak vuka u regije EU-a u kojima je dugo odsutan može dovesti do sukoba s lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama, posebno ako mjere za sprečavanje napada na stoku nisu široko provedene.

Kao autohtona vrsta vuk je sastavni dio prirodne baštine Europe i ima važnu ulogu u njezinim ekosustavima. U skladu s Direktivom o staništima većina populacija vukova u Europi uživa strogu zaštitu, uz mogućnost odstupanja.