Vučićeva kontrolorka medija objavila sliku sebe u nacističkoj uniformi: 'Pa znate da ja volim provocirati'

Potez Olivere Zekić izazvao je burne reakcije u Srbiji

FOTO: Telegram

Olivera Zekić, predsjednica Vijeća u Regulatornom tijelu za elektroničke medije (REM) u Srbiji, putem Telegrama je objavila sliku sebe u nacističkoj uniformi. Radi se o fotomontaži, ali je sliku postavila samoinicijativno.

“Ja sam to napravila iz čiste provokacije. Kao što znate, ja volim provocirati. Mogla sam objaviti i neke Koraksove i Petričićeve karikature koje su puno gore. To je fotomontaža s Twittera i ja sam je objavila”, rekla je Zekić za Radio Slobodna Evropa.

Ovaj je potez osudila Židovska općina Beograd nazvavši to promocijom nacizma. “Dok je javni medijski prostor, uključujući medije s nacionalnom frekvencijom, doživio eksploziju antisemitizma i širenja mržnje, predsjednica REM koristi najgori period ljudske povijesti kao materijal za zabavu istovremeno vrijeđajući čitavu židovsku zajednicu u Srbiji i regiji i relativizira najveća zla čovječanstva, koja mnogi naši preživjeli članovi i dalje pamte”, navodi se u priopćenju.

U Srbiji nacističko znakovlje zabranjeno od 2009.

Nevladina organizacija Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocijenio je da je Zekić prekršila Kodeks REM-a. “Provociranje dijela javnosti je u suprotnosti s izgradnjom povjerenja na što su se članstvom u Vijeću REM-a obvezali njegovi članovi”, stoji u njihovom priopćenju.

Reagirala je i Koalicija za slobodu medija te pozvala nadležne da reagiraju. Inače, u Srbiji je od 2009. godine na snazi Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkim manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola.

Prema Članku 3. tog zakon zabranjena je proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, veličanje ili na bilo koji drugi način širenje propagandnog materijala, simbola ili obilježja kojima se izaziva, potiče ili širi mržnja ili netrpeljivost, propagiraju ili opravdavaju neonacističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak.